Evaluacijom do održivih rezultata
10 savjeta za brzi pregled Javnog poziva EU projekta
Manager Projekti 06 svibnja, 2021
Izvor fotografije:
pexels.com

Kako iz mnoštva informacija izvući najbitnije i više desetaka stranica Javnog poziva svesti na jednu?

 

PROČITAJTE VIŠE: Zašto nam je potreban evaluator?

 

Razumijevanje ponuđenih informacija ogleda se u njihovoj prezentaciji.

Vrijeme izgubljeno na traženje informacija rezultira gubljenjem povjerenja, a često i gubitkom klijenata.

Kako bi izbjegli ove situacije i uvijek bili spremni dati pravu informaciju pomoći će vam 10 jednostavnih koraka:

  1. Izdvojite naziv javnog poziva od programa unutar kojeg se raspisuje. Često se program i javni poziv koji se unutar njega raspisuje poistovjećuju, zato je bitno naglasiti da se unutar jednog programa kroz niz godina  može raspisati veći broj javnih poziva, iz tog razloga potrebno je jasno naznačiti na koji se konkretan javni poziv odnosi naša prijava.
  2. Izdvojite krajnji rok za prijavu.
  3. Prepišite opći cilj javnog poziva, jer cilj je zadan i nije ga moguće mjenjati. Naša prijava se treba uklopiti u zadane ciljeve i prvi je pokazatelj odgovara li taj poziv onomu što planiramo provesti.
  4. Izdvojite svrhu projekta. Ona mora biti neupitna. Ponekad se u javnom pozivu navodi kroz zadane specifične ciljeve.
  5. Razdvojite kriterije za prijavitelje od onih koji se odnose na partnere. Naznačite traži li se kroz javni poziv određen broj prijavitelja ili se dozvoljava samo samostalni prijavitelj tj. partneri nisu dozvoljeni.
  6. Izdvojite trajanje projekta koje se raspisuje javnim pozivom. Često se poistovjećuje trajanje programa sa trajanjem projekta, te treba posebno obratiti pažnju kako ne bi došlo do zamjene kada se navodi ova stavka.
  7. Iznos potpore kroz projekt ne mora uvijek biti 100%, sve češće se potpore kreću u rasponu od 80-85%, što znači da je preostalih 15-20% iznos koji trebaju osigurati prijavitelj i partneri. Jasno naznačite kolika je investicija koja se od prijavitelja i partnera očekuje.
  8. Izdvojite pokazatelje koji se trebaju ispuniti. Pokazatelji su rezultati koji se očekuju kroz provođenje mjera podrške koje se raspisuju javnim pozivom.
  9. Kome se želi pomoći kroz mjere podrške javnog poziva. Tko je ciljna skupina ili skupine kojima će predviđene mjere podrške povećati kvalitetu života.
  10. Koje su aktivnosti dozvoljene kroz projekt. To su prihvatljive oblasti za koje se može dobiti podrška i sva ulaganja kroz projekt moraju biti usmjerena unutar njih.

 

Na ovaj način izdvojene informacije daju kratak i jasan pregled svih relevantnih informacija.

Svaka od navedenih točaka predstavlja jedan od osnovnih kriterija za sudjelovanje u projektu i na osnovu njih se može relativno brzo napraviti pregled mogućih prijavitelja i partnera za određeni javni poziv.

Ako imate nekih pitanja o ovoj ili sličnim temama obratite mi se na [email protected] ili nam se pridružite u druženju i raspravi na instagram profilu @evaluatorbih.

 

Andrijana Vučić

Autor opis: 
Prehrambeni tehnolog,magistrirala na sveučilištu u Sarajevu. U 16 godina radnog iskustva usko vezana uz oblast kontrole hrane i jačanja kapaciteta sustava. Evaluatorica u procesu pisanja i pripreme projekta.
Slika autora: 
O Autoru
Manager
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim