Evaluacijom do održivih rezultata
Zašto nam je potreban evaluator?
Manager Projekti 22 travnja, 2021
Izvor fotografije:
pixabay.com

Dva su bitna izazova u kojima evaluator može pomoći. Prvi je da uštedimo svoje vrijeme, a drugi da napravimo bolji posao. U oba slučaja rezultat je isti, evaluator nam služi kao alat kojim ćemo lakše stići do cilja.

 

PROČITAJTE VIŠE: Kako EU projekti utječu na naš osobni razvoj?

 

Način na koji je ovaj posao primjenjiv u svakodnevnim životnim situacijama je raznolik, ali uvijek ima zajedničku polaznu točku. Potrebno je izraditi dokumet koji će se evaluirati. 

Prva asocijacija na evaluaciju su EU projekti i evaluacija projektnih prijava, što je razumljivo, jer ovaj pojam se raširio kod nas upravo dolaskom EU standarda i usklađivanjem sa zahtjevima europske legislative.

Poticajno je znati da našu prijavu vrednuje stručan tim evaluatora koji postupak provodi po unaprijed postavljenim kriterijima. Uvijek se evaluira od strane dva nezavisna evaluatora koji ocjenjuju prema istoj tablici vrijednosti. Ovaj način evaluacije svodi subjektivost na minimum i rezultira konstruktivnim sugestijama na dobrobit sviju uključenih aktera.

Značajnu primjenu evaluator ima u izradi strateških dokumenata koji se donose na najvišem nivou upravljanja. Bilo da se radi o strategiji razvoja države ili jedinica lokalne samouprave. Evaluator kao dio stručnog tima ima uvid u pripremu dokumenata iz ugla vanjskog eksperta, što znači da može realno sagledati postojeće strateške dokumente s koima se treba uskladiti na međunarodnoj razini, kao i potrebe krajnjih korisnika na osnovu kojih će dati inpute za postavljanje realnih akcijskih planova. 

Kao i u svakom poslu, evaluator se kroz iskustvo opredjeljuje za određeni sektor u kojem djeluje, što je jako bitno za razumijevanje izvornih potreba za izradu strateškog dokumenta.

 

 

Ponekada se strateški dokumenti donose samo radi ispunjavanja traženih zahtjeva, pa se nerijetko desi da se ne upotrebljavaju u planirane svrhe. Stoga je nužno naglasiti, da je njihova snaga u primjeni. Dokaz za to su strategije koje donose privatne firme koje ulažu ogroman trud u izradu ovih dokumenta, jer znaju da o njima ovisi njihov opstanak na tržištu. Kako se često desi da u stvarima koje su nam jako bitne ne vidimo širu sliku, u slučaju privatnih firmi evaluator je tu da postavi prava pitanja i navede rukovodstvo na sigurna riješenja koja će dovesti do ostvarivanja ciljeva.

Iako navedene situacije predstavljaju većinu službenih potreba za evaluacijom, ne treba zaboraviti na pomoć koju evaluator može pružiti u drugim sferama života. 

Daleko od poduzetništva i javnog upravljanja, svakodnevo pravimo osobne planove koji su za nas veći od bilo kojeg akcijskog plana kojeg su donijeli 'veliki' stručnjaci za 'velike' ciljeve. Usprkos tome, za te planove rijetko tražimo pomoć evaluatora. Razlozi za to su raznoliki, najčešće ih doživljavamo osobno i smatramo da sami najbolje znamo što nam treba. Često je to zaista tako. Ipak, nerijetko se nađemo u situciji kada mislimo da smo isplanirali sve i da smo na pravom putu, ali rezultati se ne vide. Tada smo skloni odustajanju, a upravo to je pravi pokazatelj da nam treba svjež i profesionalan pogled izvana. 

 

 

Strategije osobnog razvoja su prvi i najvažniji korak u razvoju zajednice, tako ih treba i tretirati. Bilo da se radi o odgovoru na pitanje 'Gdje se vidimo za 5 godina' ili 'Kako isplanirati mjesečni budžet', potreban je ozbiljan pristup planiranju koji svoje korjene vodi iz strateškog planiranja. U tom slučaju neće više biti strano koristiti usluge profesionalnog evaluatora za osobni razvoj koji može pomoći da napravimo najbolji mogući posao.

Ako imate nekih pitanja o ovoj ili sličnim temama obratite mi se na [email protected] ili nam se pridružite u druženju i raspravi na instagram profilu @evaluatorbih
 

Andrijana Vučić

Autor opis: 
Prehrambeni tehnolog,magistrirala na sveučilištu u Sarajevu. U 16 godina radnog iskustva usko vezana uz oblast kontrole hrane i jačanja kapaciteta sustava. Evaluatorica u procesu pisanja i pripreme projekta.
Slika autora: 
O Autoru
Manager
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim