ITALIJA
Talijanski gradić nudi: 'Ako se doselite dvije godine niste dužni plaćati najamninu'
Manager.ba/novac.jutarnji.hr Svijet 24 veljače, 2020
Izvor fotografije:
novac.jutarnji.hr

Nakon što su mnoge talijanske općine demografsku sliku svojih mjesta pokušale promijeniti prodajom nekretnina za jedan euro, jedan je grad odlučio problemu pristupiti na drugačiji način.

 

Teora, primamljivo odredište na jugu talijanske pokrajine Kampanije, novim stanovnicima odlučila je plaćati najamninu ako se odluče doseliti u njihov grad

Iako je program prodaje kuće za jedan euro donio dobre rezultate po Italiji, od Sicilije na jugu do provincija na krajnjem sjeveru zemlje, privlačeći kupce koji su spremni prihvatiti velika ulaganja u zapuštena kućanstva, strahuje se da su namjere novih vlasnika ipak bile usmjereni na pružanje jeftine nekretnine za odmor, a ne na tome da zapravo tamo žive.

Gradske vlasti smatraju da je njihov plan bolji jer su spremni platiti iznos od 150 eura za najam prazne kuće, u razdoblju od dvije godine ili ponuditi novom stanaru 5000 eura za kupnju nekretnine. Međutim, kupci bi u ovom gradu trebali ostati najmanje tri godine i imati minimalno jedno dijete u trenutku prijave.

- Nisam obožavatelj programa prodaje kuće za jedan euro jer to ne motivira ljude da ostanu u gradu. Pokazalo se da oni tamo borave najviše nekoliko mjeseci tijekom godine, koristeći kuće kako bi tamo proveli svoj godišnji odmor, što nije rješenje - rekao je Stefano Farina, gradonačelnik Teorema za CNN.

Naime, broj stanovnika u Teori dramatično je smanjeno nakon razornog potresa koji je pogodio i susjedni Lioni, a njihova potpuna obnova nikada nije izvršen.

- Svake godine rađaju se samo dvije bebe, u odnosu na 20 starih koji umiru. Spali smo na samo 1.500 ljudi jer su mladi masovno napustili ovo mjesto nakon potresa - objašnjava.

- Željeli bismo promijeniti ovaj negativni trend, a nove obitelji su stupovi naše zajednice koja nestaje i zato želimo potaknuti one koji imaju djecu da se prijave - dodaje gradonačelnik.

Inače, Teora je jedan od najpovoljnijih talijanskih gradova kada su u pitanju troškovi stanovanja. Trenutno je najniža cijena najma nekretnine oko 200 eura mjesečno, dok se kuće od oko 100 kvadrata prodaju po cijenama od oko 30.000 eura. S toga bi novi stanovnici mogli plaćati samo 50 eura mjesečno za najam najjeftinije imovine.

S druge strane, kupovina nekretnine, iako bi koštala dodatnih 25.000 eura, uz obećani dar od 5.000 eura koji nude lokalne vlasti, ipak će učiniti troškove ulaganja u novi dom u manjim od troškova kupnje te napuštene nekretnine za jedan euro kako je to bio slučaj u ostalim mjestima. Kuće na prodaju uglavnom su u dobrom stanju, jer su temeljito obnovljene nakon potresa, a neke su čak u potpunosti namještene. Grad također nove stanovnike oslobađa i mnogih lokalnih naknada.

- Do sada su se doselile dvije talijanske obitelji i jedna Brazilka s talijanskim korijenima. Doveli su čak i bake i djedove - kaže Farina.

Tagovi:
Povezani članci

1

2

Video
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna
VIDEO
Život je igra! Kako pobijediti? | Velimir Srića | TEDxUniversityofZagreb
VIDEO
Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta