PRILIKE
Privredni potencijali Gradačca predstavljeni u Beogradu
Manager.ba/Biznis info BiH 25 svibnja, 2018

Uz podršku USAID-ovog projekta „RAST“ projekta koji implementira Catholic Relief Services (CRS) organizovana je dvodnevna posjeta delegacija gradova i opština iz Bosne i Hercegovine nosilaca certifikata za povoljno poslovno okruženje (BFC SEE) Srbiji.

Cilj posjete tokom koje su predstavnici općina i gradova boravili i u Novom Sadu i Šapcu bio je razmjena iskustava i dobre prakse u upravljanju aktivnostima lokalnog ekonomskog razvoja.

Na panel diskusiji “Stvaranje konkurentne poslovne klime kroz saradnju privatnog i javnog sektora”, održanoj u Beogradu, a kojoj je pored ostalih prisustvovao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Srbije Branislav Nedimović, potpredsjednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Mrinković te predstavnici Razvojne agencije Srbije, Općina Gradačac je predstavila mjere i rezultate na lokalnom nivou te vlastite privredne potencijale.

Općinski načelnik Edis Dervišagić je istakao da su državne olakšice i poticajne mjere za investitore u Srbiji daleko iznad onoga što trenutno pružaju vlasti u BiH.

„Ukoliko se što prije ne promijeni način razmišljanja i politika državnih organa u BiH po ovome pitanju, naša zemlja neće moći konkurisati zemljama iz okruženja“, kazao je Dervišagić.

Osim panel diskusije održano je još nekoliko sastanaka sa predstavnicima i rukovodstvima gradskih uprava grada Beograda, Novog Sada i Šapca kao i posjete industrijskim zonama i kompanijama.

Povezani članci

1

2