Gradačac

Gradačac: Potpisan ugovor za projekt vodoopskrbe vrijedan 1,6 milijuna KM

Donatori i financijeri cjelokupnog projekta su Švedska međunarodna agencija za suradnju i razvoj (SIDA), Češka razvojna agencija (ČRA), Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD ) i  Investicijski okvir za Zapadni Balkan (WBIF).

 

Potpisan je ugovor za projekt vrijedan 1,6 milijuna KMU sklopu projekta „Vodosnabdijevanja Gradačca“ danas je potpisan ANEX 2 ugovora vezano na nastavak izgradnje vodosnabdijevanja dionica „Kerep“ – „rezervoar Humke“ (R4).

Hrvatski

Proizveden prototip prvog bh. respiratora

Hanić kaže da je na izradi respiratora radio tim od četrdesetak inženjera te da su u njegovu izradu bili uključeni i anesteziolozi, pulmolozi i drugi stručnjaci sa UKC Tuzla.

 

Firma TMD iz Gradačca proizvela je prototip respiratora koji će, nakon što bude završen proces testiranja, biti prvi uređaj te vrste proizveden u našoj zemlji.

Hrvatski

ODLIČNA VIJEST: U Gradačcu će se praviti dijelovi za veliki Mitsubishi

Dogovorena je suradnja s jedom od najvećih automobilskih kompanija na svijetu – Mitsubishijem.

 

Premijeri Federacije BiH Fadil Novalić i Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović u petak su u Gradačcu položili kamen temeljac za izgradnju nove tvornice „TMD motor components“.

U novoj tvornici će se proizvoditi dijelovi za industriju električnih automobila.

Dogovorena je suradnja s jedom od najvećih automobilskih kompanija na svijetu – Mitsubishijem.

Hrvatski

Privredni gigant iz Gradačca gradi novu tvornicu

U novoj tvornici će se proizvoditi dijelovi za automobilsku industriju, isti proizvodni program koji kompanija proizvodi u ostalim tvornicama u Gradačcu.

 

Jedna od najvećih bh. kompanija, TMD Group Gradačac, počinje izgradnju nove tvornice.

Ceremonija svečanog polaganja kamena temeljca nove tvornice TMD motor components u Gradačacu održat će se 21. veljače/februara.

Ovu informaciju za BiznisInfo je potvrdio Adem Hanić, predsjednik Uprave TMD Group.

Hrvatski

Otvoren novi pogon u kojem će se raditi za njemački Magnet – Schultz

Pirić Magneti d.o.o. sa sjedištem u Gradačcu svečano je otvorio novi pogon u Industrijskoj zoni III. Partner firme je firma Magnet - Schultz iz Njemačke koja svoje tržište ima u SAD-u i Kini a novootvoreni pogon radit će za Magnet – Schultz prema najnovijim dostignućima u ovoj branši.

Hrvatski

Hasić-Drvo jedini pravi i izvozi igračke od mekog drveta

Firma Hasić-Drvo u Zelinji Srednjoj, općina Gradačac, zapošljava 93 radnika i u potpunosti izvozi proizvodni asortiman u zemlje Evropske unije.

Jedina je u BiH koja proizvodi dječje igračke od specifičnih vrsta mekog drveta.

Firmu su posjetili ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Mirsad Gluhić i predstavnici Javnog preduzeća Šume TK-a i Kantonalne privredne komore Tuzla.

Hrvatski

Privredni potencijali Gradačca predstavljeni u Beogradu

Uz podršku USAID-ovog projekta „RAST“ projekta koji implementira Catholic Relief Services (CRS) organizovana je dvodnevna posjeta delegacija gradova i opština iz Bosne i Hercegovine nosilaca certifikata za povoljno poslovno okruženje (BFC SEE) Srbiji.

Cilj posjete tokom koje su predstavnici općina i gradova boravili i u Novom Sadu i Šapcu bio je razmjena iskustava i dobre prakse u upravljanju aktivnostima lokalnog ekonomskog razvoja.

Hrvatski

Gradačac postaje regionalni centar autoindustrije

 

Kompanija TMD Group iz Gradačca, koja proizvodi dijelove za najveće svjetske kompanije u automobilskoj industriji, planira se proširiti i na Hrvatsku i u saradnji s njemačkim partnerom u Babinoj Gredi izgraditi pogon za proizvodnju dijelova za automobile, kamione i radne strojeve.

Riječ je o desetak miliona eura vrijednoj investiciji, a proizvodnja će biti koordinirana između BiH i Hrvatske.

Hrvatski

Dervišagić: Općina Gradačac pouzdan partner privrednicima

Općina Gradačac jedna je od 20 jedinica lokalne samouprave koja posjeduje Business Friendly Certification South East Europe (BFC SEE), čime je učinila jasan korak u povećanju konkurentnosti privrede te općine i za privlačenje investicija.

U razgovoru za Fenu načelnik Općine Gradačac Edis Dervišagić istaknuo je da je prvi korak za dobijanje tog certifikata bila odluka o spremnosti pristupanja certificiranju Općine i podnošenje aplikacije Tehničkom sekretarijatu BFC Mreže Federacije BiH (REDAH).

Hrvatski