PROJEKTI
Gradačac: Potpisan ugovor za projekt vodoopskrbe vrijedan 1,6 milijuna KM
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 20 svibnja, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Donatori i financijeri cjelokupnog projekta su Švedska međunarodna agencija za suradnju i razvoj (SIDA), Češka razvojna agencija (ČRA), Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD ) i  Investicijski okvir za Zapadni Balkan (WBIF).

 

Potpisan je ugovor za projekt vrijedan 1,6 milijuna KMU sklopu projekta „Vodosnabdijevanja Gradačca“ danas je potpisan ANEX 2 ugovora vezano na nastavak izgradnje vodosnabdijevanja dionica „Kerep“ – „rezervoar Humke“ (R4).

Ova dionica je spoj vodoopskrbe južnog sistema s postojećim sistemom vodoopskrbe u sjevernom dijelu Gradačca.

Aneks je potpisan između JP Komunalac dd i Konzorcija izvođača  JV “BUK PROMET“ d.o.o. Bijeljina i „BALEGEM“ d.o.o. Gradačac.

Dužina buduće trase dionica Kerep – rezervoar Humke(R4) je  8 km a dužina planiranog potisno-distributivnog cjevovoda je 12 km.Vrijednost dodatnih radova dionice Kerep – rezervoar Humke (R4) je 838.446,57 EUR. Rok za izvođenje radova je 90 dana od dana uvođenja u posao.

Povijesni projekt

Donatori i financijeri cjelokupnog projekta su Švedska međunarodna agencija za suradnju i razvoj (SIDA), Češka razvojna agencija (ČRA), Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD ) i  Investicijski okvir za Zapadni Balkan (WBIF).

Gradonačelnik Edis Dervišagić izjavio je da je ovo jedan od najvećih projekata u povijesti Gradačca i da isti uključuje snabdijevanje južnog dijela grada s izvorišta „Domažić“, rekonstrukcija postojeće gradske mreže zamjenom zastarjelog cijevnog sistema, rekonstrukcije prečistača otpadnih voda i proširenja kanalizacijske mreže u sjevernom dijelu grada.

Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta iznosi oko 30 milijuna KM i do sada je izgrađeno negdje oko 70% predviđenih radova.

Ovim projektom planirana je izgradnja preko 100 km nove vodovodne mreže  (obuhvata 20.000 stanovnika) zajedno sa objektima, te izgradnja kanalizacijske mreže u sjevernom dijelu grada Gradačac skoro 40 km kanalizacijske mreže (obuhvata novih 5.000 stanovnika koji će se moći priključiti) i rekonstrukcija postojećih azbestnih cijevi, vodovoda nedovoljnog kapaciteta i dotrajale mreže u sjevernom dijelu grada Gradačac (obuhvata 19.000 stanovnika).

Povezani članci

1

2

Tagovi: