KRŠENJE PRAVILA
Pogodite koji tip djeteta će ostvarivati najveću zaradu kao odrasla osoba!
Manager.ba/poslovnipuls.com Svijet 11 veljače, 2019

Ako biste morali predvidjeti tip učenika šestog razreda koji će ostvarivati najveću zaradu kao odrasla osoba, koje bi to dijete bilo?

Pratio se utjecaj njihove inteligencije, karakteristika, ponašanja i socioekonomski status njihovih roditelja. 

 

Bi li to bila djeca koja vole učiti, stidljiva djeca koja svima ugađaju ili mali sportaši?

Koju god skupinu odabrali bili biste u krivu.

Prema 40-godišnjem istraživanju objavljenom u časopisu „Developmental  Psychology“, djeca koja su prkosna i krše pravila bila bi vaš najbolji izbor. Iznenađujuće, zar ne?

Istraživanje  dvanaestogodišnjaka koji pohađaju šesti razred osnovne škole započelo je 1968. godine, a pratio se utjecaj njihove inteligencije, karakteristika, ponašanja i socioekonomski status njihovih roditelja.

Potom su te iste učenike promatrali sljedećih 40 godina, kako bi došli do zaključka. Nije bilo iznenađujuće da su djeca koju su profesori opisali kao „radišne“ većinom imala prestižne poslove. No ipak, oni nisu bili ti koji su i zarađivali najviše.

Najveće prihode imala su „nestašna“ djeca, odnosno djeca koja su kršila pravila i suprotstavljala se roditeljskom autoritetu.

Prema autorima istraživanja, jedan od razloga zbog kojeg su 12-godišnjaci koji su bili skloni kršenju pravila zarađivali više kao odrasle osobe jest taj što se nisu bojali pregovarati za višu plaću ili povišicu. Kao još jedan od razloga navode i to što su takva djeca više cijenila konkurenciju, odnosno nisu brinuli toliko o napretku drugih koliko o svom osobnom napretku.

Većinom djeca sklona kršenju pravila imaju veću šansu biti poduzetnici, inovatori i milijunaši.

Ako odgajate jedno pomalo prkosno dijete, pronađite utjehu u spoznaji da njegovo kršenje pravila zapravo može biti prednost.  

Nemojte ga obeshrabrivati da prekrši pravilo ili dva ako time neće nikoga povrijediti, već ga učite suosjećanju, kako biti ljubazan i brižan, ali isto tako da mora snositi posljedice kada ponašanje postane neprihvatljivo.

Također bi mogla postati i mentalno jaka osoba koja se ne boji kršiti pravila ako zna da time svijet čini boljim mjestom.

  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
Povezani članci

1

2