ULOŽENO 14,7 MIL. KM
Otvoren Zeochem u Zvorniku
Manager.ba/ba.ekapija.com BiH 07 svibnja, 2018

U Zvorniku je 7. maja 2018. godine zvanično otvorena fabrika Zeochem za preradu zeolita i hromatografskih gelova, u čiju izgradnju je uloženo više od 9 miliona švajcarskih franaka (oko 14,7 mil KM).

Fabriku su otvorili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Upravnog odbora švicarske kompanije CPH Chemie & Papier Holding Peter Šaub i izvršni direktor te kompanije Peter Šildkneht.

Švicarska firma Zeochem, koja je dio grupacije CPH Chemie Papier & Holding, nedavno je pustila u pogone sve proizvodne linije novoizgrađene fabrike u Zvorniku, čije je otvaranje od velikog značaja za lokalnu zajednicu, Republiku Srpsku i BiH.

Firma Zeochem iz Švicarske kupila je prije nešto više od godinu dana 5.400 m2 industrijskog zemljišta u Zvorniku u namjeri da izgradi proizvodni kompleks koji bi proizvodio molekularna sita u prahu, specijalne zeolite, kao i silikatne hromatografske gelove.

Ovaj projekat uveliko povećava kompetitivnost kompanije na globalnom nivou, jer ova novoizgrađena fabrika u Zvorniku, osim postojećih u Švajcarskoj, SAD i Kini, svoje proizvode plasira na sve kontinente.

Nova fabrika Zeochem nedavno je počela raditi i trenutno zapošljava 39 radnika.

Ovaj novi "europski" pogon u Zvorniku nalazi se u neposrednoj blizini kompanije Alumina, koja je dugogodišnji partner Zeochema i kao ozbiljan isporučilac sirovina i indirektni učesnik u projektu, navode iz ove fabrike.

Kamen temeljac za izgradnju fabrike Zeochem u Zvorniku postavljen je 6. marta 2017. godine.

Povezani članci

1

Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo