investicije

Elliott Management ulaže milijardu dolara u rudarsku industriju

Američki Elliott Management osniva kompaniju koja će uložiti više od milijardu dolara za kupovinu rudarske imovine diljem svijeta, objavio je u petak Financial Times (FT). 

 

Elliottov novi pothvat imena Hyperion, imao bi mandat za kupovinu cjelokupne imovine, uključujući osnovne i plemenite metale i robu koja se koristi u električnim vozilima, navodi se u izvještaju. Novi poduhvat vodiće bivši izvršni direktor Newcrest Mininga, Sendip Bisvoz, dodaje se.

Hrvatski

Crna Gora postaje omiljena destinacija turskih investitora

 
Podaci pokazuju da je u Crnoj Gori registrovano 6.000 turskih kompanija, a najviše ih je u sektoru turizma, građevine i arhitekture.


Investitori kažu da naša zemlja ima mnoge prednosti u pogledu osnivanja preduzeća u poređenju s Turskom, poput blizine sa zemljama Evropske unije, relativno dobra saobraćajna povezanost kao i sama evropska perspektiva.

Prije tri godine Seda Ozjalćin-Medenica iz Turske preselila se u Crnu Goru, koja je, kaže, njen pravi dom. Ovdje je osnovala porodicu i biznis. Vodi baletsku školu koju pohađa stotinjak članova.

Hrvatski

Yimor otvara još jedan MEGA Diskont

 

U Vogošći kod Sarajeva 28. septembra ove godine bit će otvoren market “MEGA Diskont” kompanije “Yimor” iz Domaljevca. U objektu na oko 1.000 kvadratnih metara posao će dobiti 25 radnika.
Krenuli su i sa velikom investicijom vrijednom čak 20 miliona KM koja se odnosni na izgradnju tvornice sladoleda u Domaljevcu.
Riječ je o kompaniji koja već ima oko 50 prodajnih objekata u BiH i ubrzano se širi.

U Sarajevu već imaju tri objekta, i to na Ilidži, u Ilijašu i na Otoci (u Vistafonu), pa će im ovo biti četvrto prodajno mjesto u gradu.

Hrvatski

FEAL završava dvogodišnji ciklus investicija

 

Nova linija za prešanje instalirala je u novom pogonu na 17.000 m2, očekuje se završetak izgradnje pogona u Cernu kod Ljubuškog, a  u Republici Hrvatskoj u tijeku je izgradnja novog proizvodnog pogona u Karlovcu.


Sredinom ovog mjeseca u FEAL-u je instalirana nova linija za prešanje. Liniju za prešanje instalirala je eminentna španjolska tvrtka Gia koja je isporučila kompletnu opremu za novi dio postrojenja.

Hrvatski

SHP grupa ulaže 50 milijuna eura u novu tvornicu higijenske konfekcije

 

Slovačka SHP grupa u našoj zemlji uspješno posluje dulje od dva desetljeća, od kada je preuzela banjalučki Celex.

 

SHP grupa predstavila je planove za izgradnju nove tvornice za proizvodnju higijenske konfekcije.

Prema planu, poslovanje bi, u prvoj fazi, bilo prošireno novom tvornicom, u projektovanoj vrijednosti od 50 milijuna eura.

SHP grupa jedan od najvećih proizvođača higijenske konfekcije u Bosni i hercegovini s godišnjim prometom od 134 milijuna KM.


Manager.ba

Hrvatski

Euro - Roal i Alternativa zajedno ulaze na hrvatsko tržište


Namjera dvije tvrtke iz Bosne i Hercegovine, Euro-Roal Doboj  i Alternativa Sarajevo su odlučile izaći zajednički na tržište Hrvatske, a onda po istom modelu i u Crnu Goru.


Kako su objavili iz dobojske tvrtke, namjera i cilj kompanije Euro-Roal je jačati odnose sa bosansko-hercegovačkim kompanijama te kroz zajednički nastup osnažiti prisustvo i status na regionalnim tržištima na kojima ova kompanija već ima stabilnu poziciju.

Hrvatski

Njemački GS HOLDING ulaže u tvornicu GS-Rama

U poslovnoj zoni Izlaz, Prozor-Rama niče tvornica “GS-Rama”. Uprkos varljivim i prohladnim vremenskim uvjetima djelatnici Komotin d.o.o., Komgrad d.o.o. i Livno putovi d.o.o., marljivo izvršavaju radne obveze kako bi gradnja išla prema planu.

 

Gradnja tvornice “GS-Rama” u Prozoru-Rami ide prema planu. Izvođač radova je “Komotin” d.o.o. Jajce uz podizvođača “Komgrad” d.o.o. Prozor-Rama.

Hrvatski