investicije

MILOŠ BOŠNJAKOVIĆ: Vareš bi se uskoro mogao zvati gradom ispod zlatne planine

- Naš cilj je da oživimo rudnik olova i cinka u Varešu, ali bih slagao kada bih rekao da ne sanjam da se Vareš u budućnosti zove gradom ispod zlatne planine Zvijezda.

Rekao je ovo za Klix.ba, u prvom razgovoru za jedan bh. medij, Miloš Bošnjaković, član uprave i suvlasnik australske kompanije koja je vlasnik rudnika barita, cinka i olova u Varešu.

Hrvatski

Gradi se industrijska hala površine 5.500 m2

- Euro – metali, vodeći distributer u oblasti metalurgije u Bosni i Hercegovini, grade novu industrijsku halu u Doboj Jugu ukupne površine 5.500 m2.

Završetak radova je planiran u listopadu ove godine, a vrijednost investicije za sam objekat je oko 2 milijuna KM, priopćeno je iz ove kompanije. 

Kao što je početkom godine i najavljeno, Euro - metali nastavljaju svoj investicijski ciklus i u ovoj godini.

Hrvatski

Kada je opravdano odbiti investitora u svoj posao?

Investitori su danas rijetki i zlata vrijedni, no što ako ne dijelite jednaki entuzijazam i viziju?

U današnjoj gospodarskoj situaciji gotovo da nema ničega težeg od započinjanja vlastitog posla i ostvarivanja vlastite ideje i ciljeva.

Ako birokratski aspekt nije toliko problem, onda je to najčešće onaj financijski, jer država i banke unatoč raznim promocijama kako podržavaju poduzetnike početnike, to ne čine u dovoljnoj mjeri. Mnogi mladi poduzetnici često se već na početku pronađu pred zidom koji ne mogu zaobići.

Hrvatski

Princ Alwaleed kupio udio u Snapchatu

Saudijski milijarder, princ Alwaleed Bin Talal kupio je udio od 2,3 posto u Snapchatu za 250 milijuna dolara. On je udio platio 11 dolara po dionici.

Ova investicija dolazi nekoliko godina nakon što se susreo s direktorom Snapchata Evanom Spiegelom u Rijadu, kada su razgovarali o mogućnostima za ulaganje.  

– Snapchat je jedna od najinovativnijih platformi društvenih mreža. Vjerujemo da je tek zagrebala površinu svojih istinskih mogućnosti, i drago nam je da smo dio toga – rekao je Alwaleed.

Hrvatski

U RS stiglo 125 stranih firmi za pola godine

U prvih šest mjeseci ove godine došlo je do trenda rasta stranih investicija u RS, te je u ovom periodu u RS stiglo 125 privrednih društava sa stranim ulogom, dok je tokom čitave prethodne godine registrovano takvih 179 društava.

Rekli su ovo u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, na osnovu statistike, koja se vodi prema Zakonu o stranim ulaganjima RS.

Hrvatski

Gradnja prvog pčelarskog centra u Živinicama

Na području Živinica početkom jeseni počinje realizacija projekta izgradnje pčelarskog centra u koji će biti uloženo blizu 1.750.000 konvertibilnih maraka, a prema prvim projekcijama posao će dobiti 70 osoba.

Riječ je o prvom centru ovakve vrste u Tuzlanskom kantonu, a smješten na lokalitetu Rudina moći će odgovoriti svim zahtjevima suvremenog pčelarstva.

Hrvatski

BH Telecom na području TK donirao 220 hiljada KM za 35 projekata

U Tuzli su danas svečano promovisani dobitnici bespovratne finansijske podrške koju je BH Telecom izdvojio iz svoje dobiti u 2017. za oblasti obrazovanja, kulture, umjetnosti, zdravstvene i socijalne zaštite na području TK.

Među 35 podržanih projekata iz Tuzlanskog kantona, sa gotovo 220.000 KM,u oblasti zaštite ljudi i dobara, najveću podršku dobila je Profesionalna vatrogasna jedinica Grada Tuzla.

Hrvatski

Uloženo oko 2 mil. KM, zaposleno više od 100 ljudi

Proizvodna hala firme Kolektor CCL, vrijedna oko 2 mil KM, svečano je otvorena danas, 5. jula, u mjestu Povelič kod Srpca. U novoj hali zaposleno je 108 ljudi.

Presijecanjem vrpce proizvodnu halu otvorili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Nadzornog odbora slovenačke kompanije Kolektor Stojan Petrič.

Petrič je na otvaranju rekao da ovaj koncern u Srpskoj trenutno zapošljava 500 radnika u proizvodnim halama u Srpcu, Laktašima i Klašnicama, a planiraju i otvaranje četvrte u Prijedoru.

Hrvatski