Švicarska

Ovo je najbolja država na svijetu za radnike

Ova centralnoeuropska država ostavila je iza sebe Dansku, Luksemburg, Island i Švedsku na IMD-ovoj svjetskoj rang listi talenata objavljenoj u četvrtak, koju prenosi CNBC.

 

Za najbolje mjesto na svijetu za privlačenje i brigu o kvalificiranim radnicima četvrtu godinu zaredom proglašena je Švicarska.

Ova centralnoeuropska država ostavila je iza sebe Dansku, Luksemburg, Island i Švedsku na IMD-ovoj svjetskoj rang listi talenata objavljenoj u četvrtak, koju prenosi CNBC.

Hrvatski

Švicarska: Rađa se najveća europska banka

Ako pregovori budu uspješni, spojena banka postat će najveća u Europi.

 

U Švicarskoj se sve glasnije govori o novoj banci koja bi trebala postati vodeći financijski div u kontinentalnoj Europi.

Čelnici najvećih švicarskih banaka UBS i Credit Suisse istražuju mogućnost spajanja, izvijestio je zuriški Inside Paradeplatz. Ako pregovori budu uspješni, spojena banka postat će najveća u Europi.

Hrvatski

Švicarci grade trezor za bogatstvo u Alpama

Ideja potječe od poduzetnika u centralnoj Švicarskoj, doma gorskog masiva Bruenig, brdovite planine oko 25 milja jugozapadno od Luzerna.

 

Švicarska, nadaleko poznata kao bastion diskretnog, sigurnog bankarstva, uskoro će svjetskim bogatašima ponuditi još jedan izbor za čuvanje cijenjene imovine: kamene svodove urezane u podnožju Alpa.

Ideja potječe od poduzetnika u centralnoj Švicarskoj, doma gorskog masiva Bruenig, brdovite planine oko 25 milja jugozapadno od Luzerna.

Hrvatski

Svi švicarski državni službenici će morati putovati vlakom

Putovanje vlakom bit će obavezno bez obzira na činjenicu da je sporije nego putovanje avionom.

 

Svi švicarski državni službenici na federalnom nivou ubuduće će, gdje god je moguće, na službena putovanja morati da idu vlakom, a ne avionom.

Ova odluka u skladu je s vladinom uredbom iz prošle godine kojom je odlučeno da se do 2030. godine smanji emisija ugljen dioksida za 30 posto i da se što više insistira na zelenoj energiji.

Hrvatski

VIDEO: Devet kuća na jugu Švicarske za 1.5 KM

Lokalne vlasti najjužnijeg švicarskog kantona Ticino na prodaju daju kuće za nižu cijenu od šalice kave, odnosno jedan franak (oko 1.5 KM).

Zbog sve veće imigracije stanovništva u urbane sredine, vlasti malog pitoresknog sela Monti Sciag blizu talijanske granice ovom odlukom žele svoje naselje spasiti od izumiranja.

Na raspolaganju je devet ruševnih kuća od kamena, koje su kupci nakon zaključenja ugovora dužni renovirati po svim tamošnjim propisima.

Hrvatski

Najbolje države za život, rad i bolju plaću

Preseljenje u inozemstvo povećava prihode radnika za 21 tisuću dolara, s najbolje plaćenim osobljem u Švicarskoj, SAD-u i Hong Kongu.

Zaključak je to istraživanja koji pokazuje da se 45 posto iseljenika izjasnilo da je njihov trenutni posao bolje plaćen u inozemstvu te ih se 28 posto preselilo zbog unaprjeđenja.

U Švicarskoj, poznatoj po visokim planinama, ali i cijenama, godišnji prihod  se povećao za ukupnih 61 tisuću dolara.

Prosječna plaća iseljenika iznosi 203 tisuće dolara – dvostruko više od svjetske razine.

Hrvatski

Iseljenici iz BiH uspješni u Švicarskoj

Iseljenici iz BiH veoma su dobro integrirani u švicarski sustav, a istovremeno i dalje njeguju veze sa svojom lokalnom zajednicom u BiH. 

Kada se spomene alarmantno iseljavanje stanovništva te odricanje od državljanstva BiH, najčešće se kao destinacija spominje Njemačka. No, veliki je broj građana koji odlaze i u druge zemlje.

U pogledu broja državljana BiH koji imaju reguliran boravak u Švicarskoj, relevantan je izvještaj Sekretarijata za migracije SEM.

Hrvatski

Švicarsko selo uvodi džeparac od 2500 franaka za svoje stanovnike

Ideja osnovnog dohotka, određene svote novca za sve građane bez ikakve obveze, sve je prihvaćenija.

Sada je i većina stanovnika švicarskog sela Rheinau prihvatila eksperiment, piše Bloomberg, prenosi portal Novac.hr.

To znači da će svaki stanovnik sela na granici s Njemačkom dobiti džeparac od 2.570 švicarskih franaka, bez ikakvih obveza i pitanja što će s tim novcem.

No, iako se to nama čini kao ogromna svota, u Švicarskoj zapravo vrijedi vrlo malo.

Hrvatski

Maksimalna bespovratna pomoć 200.000 KM

U okviru Projekta "Dijaspora za razvoj" Vlade Švicarske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH u petak, 22. juna, u Sarajevu je u saradnji sa Razvojnom bankom FBiH formiran Investicijski fond, usmjeren ka privrednom sektoru, a koji će osigurati dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu podrške investicijama u BiH u suradnji s dijasporom, saopšteno je na sajtu UNDP-a.

Hrvatski

Otvoren Zeochem u Zvorniku

U Zvorniku je 7. maja 2018. godine zvanično otvorena fabrika Zeochem za preradu zeolita i hromatografskih gelova, u čiju izgradnju je uloženo više od 9 miliona švajcarskih franaka (oko 14,7 mil KM).

Fabriku su otvorili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Upravnog odbora švicarske kompanije CPH Chemie & Papier Holding Peter Šaub i izvršni direktor te kompanije Peter Šildkneht.

Hrvatski