ELEKTRONSKO PLAĆANJE - DA/NE?
Švicarski građani žele zadržati plaćanje u gotovini?
manager.ba/bljesak.info 07 veljače, 2023

Udruga želi da se švicarskom zakonu o valuti, koji uređuje kako središnja banka i vlada upravljaju opskrbom novcem, doda odredba da u optjecaju uvijek mora biti "dovoljna količina" novčanica ili kovanica. 

 

Švicarski građani odlučit će na referendumu žele li zadržati plaćanje u gotovini, objavila je u ponedjeljak udruga, utvrdivši da je prikupila dovoljno potpisa za organizaciju javnog izjašnjavanja. 

Gotovina polahko izlazi iz upotrebe u mnogim zemljama budući da elektronička plaćanja postaju standard za transakcije u digitaliziranim društvima, što državi olakšava praćenje postupaka svojih građana, tvrde u Free Switzerland Movementu (FBS). 

Udruga želi da se švicarskom zakonu o valuti, koji uređuje kako središnja banka i vlada upravljaju opskrbom novcem, doda odredba da u optjecaju uvijek mora biti "dovoljna količina" novčanica ili kovanica. FBS je priopćio da je prikupio više od 111.000 potpisa građana koji podržavaju referendum o tom pitanju, desetak hiljada više od propisanih minimalno 100 hiljada, prenosi Hina. 

Prema švicarskom sistemu izravne demokratije, dobije li podršku glasača, prijedlog će postati zakon, iako vlada i parlament moraju odlučiti o njegovoj provedbi. 

"Jasno je da... odbacivanje gotovine ne otvara samo pitanja transparentnosti, jednostavnosti ili sigurnosti... već nosi i veliku opasnost od totalitarnog nadzora", rekao je predsjednik FBS-a Richard Koller na web stranici grupe. 

Švicarska bi po njegovim riječima trebala preuzeti glavnu ulogu u obrani gotovine u Europi budući da bi inzistiranje na takvim jamstvima u EU uključivalo "gotovo nemoguć" proces pribavljanja dozvola svih 27 država članica. 

Trend bezgotovinskog plaćanja snažno je ubrzao u vrijeme pandemije covida 19, ali prisutan je još od 2017. kada je istraživanje agencije Ipsos pokazalo da gotovina ne bi nedostajala više od trećine Europljana i Amerikanaca i da je njih 20 posto više i ne koristi, navodi Reuters. 

 

- bljesak.info/manager.ba

Povezani članci

1

2

Video
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Centar za bolesti kralježnice - Liječenje prijeloma i ozljeda kralježnice
NOBEL CORPORATION
Kako je Tornado izbrisao sramotni grafit u Mostaru
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Iskustvo pacijenta – prevencija iznenadne srčane smrti