KOMPANIJE
Fabriku iz Švicarske premjestili u Zvornik
Manager.ba/Biznis info BiH 01 svibnja, 2018

 

Zvanično otvaranje firme “Zeochem” iz Zvornika za preradu zeolita i hromatografskih gelova, koja je dio grupacije CPH Chemie + Papier Holding AG, planirano je u ponjedjeljak, 7. maja, najavljeno je iz ove fabrike.

Ova švicarska firma nedavno je pustila u pogone sve proizvodne linije novoizgrađene fabrike u Zvorniku, a njeno otvaranje od velikog je značaja za lokalnu zajednicu kao i cijelu BiH.

Fabrika “Zeochem” je prije nešto više od godinu dana kupila 5.400 metara kvadratnih industrijskog zemljišta u Zvorniku radi izgradnje kompleksa koji bi proizvodio molekularna sita u prahu, specijalne zeolite, kao i silikatne hromatografske gelove.

Zanimljivo je da je kompanija preselila 5 proizvodnih linija iz svog pogona Uetikon iz Švicarske u Zvornik. Pogon je praktično razmontiran i u 100 vožnji kamionom prebačen u BiH. Prebačeni su i silosi dugi po 20 metara, a za transport svakog je trebalo 4 dana.

Ovaj projekat uveliko povećava kompetitivnost kompanije na globalnom nivou, jer novoizgrađena fabrika u Zvorniku, pored postojećih u Švicarskoj, SAD i Kini, svoje proizvode plasira na sve kontinente.

Nova fabrika “Zeochema”, koja je dio višemilionske investicije, odnosno oko devet miliona švajcarskih franaka, nedavno je počela sa radom i trenutno zapošljava 39 radnika.

Ovaj novi “evropski” pogon “Zeochema” nalazi se u neposrednoj blizini kompanije “Alumina”, koja je dugogodišnji partner “Zeochema” i kao ozbiljan isporučilac sirovina, svakako je i indirektni učesnik u projektu, navode iz ove fabrike.

Kamen temeljac tada su položili izvršni direktor te kompanije iz Švicarske Alojz Valdburg Cial, ambasador Švicarske u BiH Andrea Rauber Sakser, predsjednik Upravnog odbora “Alumine” Milorad Motika i gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.

Povezani članci

1