ITALIJA
NOVE PONUDE: Kako kuću u Italiji možete kupiti za jedan dolar?
manager.ba/akta.ba Svijet 12 lipnja, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Cilj je, kao i druge destinacije koje nude slične ponude, prekinuti trend depopulacije jer mlađi stanovnici odlaze u potrazi za poslom.

 

Globalna pandemija zaustavila je putovanja ali i otimačinu za domove u Italiji po povoljnim cijenama. Međutim, trend prodaje “kuća za jedan dolar” vraća se. Čini se da su ponude bolje nego ikad, piše CNN.

Cinquefrondi, zajednica u talijanskoj Kalabriji, naziva sebe “korona free” selom  i nadaju se da taj status zasladiti privlačnost domova koje plasiraju na tržište od jednog eura, ili malo preko te cifre.

Cilj je, kao i druge destinacije koje nude slične ponude, prekinuti trend depopulacije jer mlađi stanovnici odlaze u potrazi za poslom.

U Cinquefrondiju, gradonačelnik Michele Conia smatra ovaj zadatak tako ozbiljnim da mu je dao kodno ime: “Operacija ljepotica”.

Pronalaženje novih vlasnika za brojne napuštene kuće koje imamo ključni je dio operacije, koju sam pokrenuo kako bih vratio život u zapuštene dijelove grada –  kaže Conia za CNN.

U ovom gradu ponuda nekretnina funkcionira malo drugačije nego u drugim gradovima koji imaju slične ponude.

Dok svi drugi gradovi koji prodaju kuće za jedan euro zahtijevaju avans u iznosu do 5.000 eura, koji se kupcu oduzme ako u roku od tri godine ne obnovi kuću, Cinquefrondi samo traži godišnju naknadu za osiguranje od 250 eura do završetka radova.

Novim vlasnicima izriču se novčane kazne u iznosu od 20 000 eura u malo vjerojatnom slučaju da neće dovršiti renoviranje u roku od tri godine.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce