KROVNA KOMPANIJA FACEBOOKA
Meta isplaćuje prve dividende u povijesti
Manager Svijet 05 veljače, 2024


Krovna kompanija Facebooka isplaćuje kvartalnu nagradu dioničarima od 50 centi po dionici.   

 

Nakon što je najavila objavila izvrsne rezultate, ali i dividendu prvi puta u povijesti, dionice Mete pod čijim kišobranom posluje društvena mreža Facebook, porasle su u petak gotovo 18 posto.

Meta je najavila isplatu tromjesečne dividende od 50 centi po dionici, kao i povećanje programa otkupa dionica za 50 milijardi dolara. Dobre vijesti za dioničare signaliziraju oporavak kompanije nakon pada prihoda od oglašavanja krajem 2022. i 2023. godine, piše Financial Times. Cijena dionici u petak je porasla na 464,6 dolara, 17,7 posto više u odnosu na zatvaranje trgovine prethodnog dana.

 

Učinkovitije oglašavanje

Mediji prenose optimistične poruke iz kompanije. “Ovo je bila ključna godina za našu tvrtku”, rekla je glavna financijska direktorica Mete Susan Li ističući povećanu operativnu disciplinu i učinkovitije oglašavanje.

Meta je ulagačima predstavila dugoročne planove većih ulaganja u umjetnu inteligenciju, metaverzum i infrastrukturu. Izvršni direktor Mark Zuckerberg proglasio je 2023. “godinom učinkovitosti” u kojoj su srezana radna mjesta i troškovi kako bi se tvrtka trgnula iz perioda usporenog rasta što je ljutilo ulagače, posebice jer metaverzum nije profitabilan.

Zuckerberg je naposljetku ulagačima dao ono što su željno iščekivali u vidu ubrzanja planova za uvođenje umjetne inteligencije. Iskorak prema generativnom AI-u predstavlja hvatanje koraka s Microsoftom i Googleom, ali i upozorenje da slijede veliki troškovi ulaganja. Meta radi na uvođenju ‘AI pomoćnika’ za korisnike, kreatore sadržaja i oglašivače na cijeloj platformi, a umjetnu inteligenciju koristi i za efikasnije oglašavanje.

Zuckerberg je ulagačima rekao da je njegova ambicija o kreiranju metaverzuma, prvi puta najavljenog 2021. godine, i dalje aktualna iako je modificirana u smjeru uključivanja više umjetne inteligencije. Rekao je da se sada “čini sasvim mogućim da će pametne naočale koje imaju ugrađene AI pomoćnike biti ubojita aplikacija”.

 

Prihodi veći 201 posto

Prihodi Mete porasli su za četvrtinu u zadnjem tromjesečju na 40,1 milijardu dolara, premašivši očekivanja analitičara o 39,1 milijardu dolara. Neto prihod skočio je 201 posto na 14 milijardi dolara, nadmašivši konsenzus analitičara od 13 milijardi dolara. Povećanja su uslijedila čak i nakon što je Meta u listopadu upozorila da su makroekonomska neizvjesnost i pad oglašavanja zbog sukoba na Bliskom istoku doveli do lošijeg početka tromjesečja. U prvom tromjesečju Meta očekuje prihode između 34,5 i 37 milijardi dolara.

Istovremeno, kompanija je pod snažnim pravnim i političkim pritiskom u SAD-u što se prošlog tjedna ogledalo na saslušanju senatskog odbora na temu (loše) zaštite djece od štetnog sadržaja.

 

poslovni.hr / Manager.ba

Povezani članci

1

Video
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji