POZITIVAN PRIMJER
KULT izdvojio više od 3 milijuna KM za inicijative mladih
manager.ba/akta.ba BiH 31 kolovoza, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Pored direktne podrške inicijativama mladih, Institut podržava i mlade poduzetnike, organizacije koje rade s mladima i drugim ranjivim grupama, ali i institucije. U te svrhe u posljednjih 5 godina izdvojeno je više od 6 milijuna KM. 

 

Institut za razvoj mladih KULT već 18 godina radi na stvaranju boljih uvjeta života za mlade.

Bilo da je riječ o suradnji s vlastima o pitanjima koja se tiču mladih, zagovaranju novih i provođenju postojećih zakona, educiranju mladih ili podršci mladima u njihovom angažmanu u zajednicama.

U posljednjih petnaest godina Institut je izdvojio više od 3 milijuna KM za lokalne građanske inicijative mladih u svim krajevima Bosne i Hercegovine. 

Zahvaljujući ovoj podršci stotine mladih razvili su vještine neophodne za kvalitetno pozicioniranje na tržištu rada, pokrenuli desetine društveno-odgovornih inicijativa od kojih korist imaju svi njihovi sugrađani i sugrađanke.

Očistili, a potom i educirali i potaknuli na odgovorno djelovanje tisuće svojih vršnjaka kada je riječ o očuvanju i zaštiti životne sredine. Provodili zakonske mjere iz oblasti politika prema mladima u svojim zajednicama, osiguravali prostore za mlade i povezivali ih s drugim mladim iz cijele BiH, Europe i svijeta.

Pružali podršku osobama s poteškoćama u razvoju i drugim manjinskim grupama, te poticali druge na život bez diskriminacije.

Njihove desetine hiljada volonterskih sati ne mogu se izmjeriti u novcu, jer su neprocjenjivi.

"Često čujemo da su mladi budućnost. Međutim mi vjerujemo, a tako se i ponašamo da su mladi i sadašnjost, ali i prošlost. Svi smo nekada bili mladi, i tada smo imali želje i potrebe koje nisu svi razumjeli. Tako je i danas. Nerijetko ne razumijemo mlade i zbog toga im ne ukazujemo dovoljno povjerenja i ne pružamo podršku kakvu zaslužuju. Mi u Institutu trudimo se promijeniti tu paradigmu i biti podrška mladima, koja im je prijeko potrebna za zdravo odrastanje i odgovorno djelovanje u društvu", izjavio je Aldin Alić, PR Instituta i dodao da su mladi danas neophodni svakom sektoru, zbog svoje kreativnosti, informatičke pismenosti i brzog rješavanja problema.

Pored direktne podrške inicijativama mladih, Institut podržava i mlade poduzetnike, organizacije koje rade s mladima i drugim ranjivim grupama, ali i institucije. U te svrhe u posljednjih 5 godina izdvojeno je više od 6 milijuna KM. 

Opredijeljenost Instituta da nastavi biti najbolji mogući prijatelj mladima u BiH nastavit će se i u narednim godinama. Sve prilike koje nude pratite na društvenim mrežama i putem web stranice www.mladi.org. 

Neke od inicijativa pogledajte u videu:

  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
Povezani članci

1

2

Tagovi: