Kult

Mladi u općini Centar razvijaju poslovne ideje za domaće i svjetsko tržište

Jedan od potpisnika ugovora je Nihad Čaušević, magistar produkt dizajna. Njegova poslovna ideja odnosi se na dizajniranje namještaja sa fokusom na projektiranje i izradu prototipa namještaja.

 

U okviru Poduzetničkog fonda za mlade dodijeljena su sredstva za pokretanje biznisa za četvero mladih ljudi s područja općine Centar Sarajevo.

Potpisani su ugovori u ukupnoj vrijednosti od 48.500 KM, a kroz ovaj oblik podrške očekuje se razvoj održivih biznisa i dodatno zapošljavanje mladih ljudi.

Hrvatski

Inženjerka arhitekture iz Jajca pokrenula biznis uz pomoć Kulta i općine

Amela Iskrić Hadžić diplomirani je inženjer arhitekture iz Jajca, te vlasnica "Vista design" studia. Uz pomoć Instituta za razvoj mladih Kult i Općine Jajce uspjela je da pokrene vlastiti biznis. Podršku je dobila po jedinstvenom modelu jednogodišnje financijske i stručne podrške koji pruža podršku mladim ljudima u pokretanju i razvoju biznisa.

 

Radila je dvije godine kao freelancer za jednu kompaniju u Dohi, a onda je došla na ideju da započne vlastiti biznis.

Hrvatski

KULT izdvojio više od 3 milijuna KM za inicijative mladih

Pored direktne podrške inicijativama mladih, Institut podržava i mlade poduzetnike, organizacije koje rade s mladima i drugim ranjivim grupama, ali i institucije. U te svrhe u posljednjih 5 godina izdvojeno je više od 6 milijuna KM. 

 

Institut za razvoj mladih KULT već 18 godina radi na stvaranju boljih uvjeta života za mlade.

Bilo da je riječ o suradnji s vlastima o pitanjima koja se tiču mladih, zagovaranju novih i provođenju postojećih zakona, educiranju mladih ili podršci mladima u njihovom angažmanu u zajednicama.

Hrvatski

Lokalne zajednice pokreću ekonomiju: Stvoreno 170 biznisa i 200 radnih mjesta

Rezultati pokazuju da su lokalne zajednice najbolje  mjesto za započeti sprovedbu ovakvih poduzetničkih projekata iz razloga jer poznaju svoju građansku strukturu, vlasti su bliže građanima i imaju učestaliju komunikaciju.

 

Razvoj poduzetništva, posebno mladih i žena danas se stavlja kao glavna pretpostavka koja vodi ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine.

Hrvatski

Zaboravite na tiskane biznis kartice, bh. preduzetnik razvio digitalnu

Institut za razvoj mladih KULT zajednički s Ambasadom Kraljevine Švedske u BiH financijski podržava razvoj Adam kartice i njeno plasiranje na tržište, koje se očekuje u sljedećih mjesec dana.

 

Ismar Lačević mladi je poduzetnik iz Bosne i Hercegovine, koji je razvio digitalnu biznis karticu pod nazivom Adam, kao zamjenu tradicionalnoj tiskanoj biznis kartici. Adam predstavlja više od same digitalne kartice, odnosno nudi kompletno digitalno rješenje principa razmjene biznis kartica.

Hrvatski

Osigurano 2 milijuna KM za mlade: Uskoro raspisivanje javnih poziva

Institut za razvoj mladih Kult Sarajevo priprema javne pozive kroz koje će biti podržano osnaživanje, zapošljavanje i društveno-politički aktivizam mladih u BiH, a koji bi, kako saznaje Akta.ba, trebali biti raspisani uskoro.

Radi se o programu za koji su nedavno dobili sredstva od oko dva milijuna KM od Ambasade Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini.

Hrvatski