NAPREDAK KINE
Kina koristi umjetnu inteligenciju i za postizanje diplomatske prednosti
manager.ba/media-marketing.com Svijet 01 kolovoza, 2018
Izvor fotografije:
Media marketing

Kineski napretci na ovome polju podigli su zabrinutost među drugim velikim silama svijeta

Već duže je poznato da Kina čini velike korake u korištenju umjetne inteligencije na brojnim poljima, a posebice u marketingu i uvidima u korisnike, a sve kako bi sebi osigurala stratešku prednost nad konkurentima.

Visoki dužnosnici Kine prepoznali su ovu tehnologiju kao koristan alat i za procjene potencijalnih rizika za prekomorske investicije, posebice u smislu analiziranja tržišta sa nestabilnim režimima ili onih u opasnosti od terorizma.

Da bi to postigli, Kineska akademija znanosti napravila je program sposoban za analiziranje ogromnih količina podataka prikupljenih iz vrijedne kineske diplomatske i obavještajne mreže, kako bi došli do informacija koje bi bile prevelik zalogaj za ljudske taktičare.

Širom svijeta, AI se sve više vidi kao revolucija usporediva s onom koja je nastupila sa izumom motora s unutarnjim izgaranjem, pa je tako i ova moderna potaknula globalnu utrku u naoružanju.

Velike nacije širom svijeta trude se postati prve koje će zagospodariti ovom tehnologijom, a u tom smislu bitno je napomenuti da Kina već posjeduje nacionalnu AI strategiju sa kojom žele postati najistaknutije svjetsko istraživačko središte umjetne inteligencije do 2030. godine.

 

 

Napredak koji Kina postiže već je uzbunio druge velike sile, pa je i Putin nedavno izjavio da: „ko god postane lider u ovoj sferi, vladat će svijetom.“

Napori Kine nisu ostali neprimjećeni ni u Washingtonu, pa tako američki državni tajnik Mike Pompeo traži partnere širom Azije i Indije kako bi se suprotstavio rastućem kineskom utjecaju u ovoj regiji.

Američki analitičari smetaju da Kina trenutno ima prednost u AI istraživanju zbog svog autokratskog režima i visokog stepena kontrole interneta, što im omogućava da svojim naučnicima pruže pristup ogromnim količinama podataka kako bi obučili AI sisteme na razini kakva je nedostupna na zapadu.

Pored toga, treba napomenuti i da su brojne poznate osobe iz svijeta nauke i tehnologije izrazile zabrinutost zbog vrtoglavog rasta AI-a, pa je osnivač Space X-a Elon Musk tako opisao AI kao veću prijetnju po čovječanstvo od nuklearnih bojevih glava.

Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
Savjeti