NIJE HOBI NEGO NEŠTO KORISNIJE
Kako volontiranje pomaže karijeri
Manager BiH 28 siječnja, 2024

Volontiranje je odlična prilika učiniti nešto dobro za potrebite i zajednicu oko sebe. U isto vrijeme volontiranjem izravno utječete na vašu potragu za poslom, poslovnu reputaciju i karijeru u cjelini.

 

Iako puno ulažete u karijeru i profesionalni rast i razvoj, po potrebi ažurirate životopis, svoj LinkedIn profil i radite na usavršavanju, možda vam ipak nedostaje nešto veliko. Nešto što će ostaviti trag i što će biti presudno da upravo vi dobijete posao, napredujete i dalje se profesionalno razvijate. Je li volontiranje čarobna tajna uspjeha?

Prije nego što odbacite tu mogućnost, jer ne možete se dovoljno motivirati konačno to i učiniti, pročitajte o prednostima koje volontiranje može imati za vašu karijeru.  


1. Volontiranje je dobro u vašem životopisu

Krenimo za početak s onim najočitijim. Ako postoji ijedna stvar koju ne možete osporiti, to je kako volontiranje izgleda sjajno u vašem životopisu. Uostalom, kada ste posljednji put čuli kako je netko volontiranje smatrao greškom, a pomaganje zajednici nepotrebnim i beskorisnim? Vjerojatno nikad.

Možda su navedene vještine u vašem životopisu impresivne, ali kada te iste vještine možete iskoristiti kako biste pomogli nekome u svoje slobodno vrijeme, ne očekujući za tu pomoć naknadu, tada djelujete ne samo kvalificirano nego i savjesno.


2. Odlična je prilika za upoznavanje novih ljudi

Ne, umrežavanje ne trebate raditi samo na LinkedInu, poslovnim događajima ili sastancima. I definitivno ga ne biste trebali forsirati samo kako biste imali broj ljudi s kojima ste se povezali. S druge strane, volontiranje je prirodan proces tijekom kojeg možete upoznati ljude i povezati se s onima koji imaju iste afinitete kao i vi, razmišljaju na sličan način i vode se istim ciljevima.

Općenito, umrežavanje kroz volontiranje često dolazi prirodno, na prijateljskoj bazi i bez pritiska. To znači kako možete lako voditi iskrene i zanimljive razgovore s ljudima koji dijele vaše interese bez obostranog očekivanja. Gledajte na volontiranje kao na jedinstvenu priliku. Mogli biste ostvariti značajnije veze s ljudima nego što ste ih ikada ostvarili nakon nekog poslovnog događaja.


3. Pomaže odrediti ciljeve u karijeri

Pokloniti dio vremena volontiranju također je sjajan način za prikupiti informacije i saznati malo više o tome što točno tražite i želite postići u vašoj karijeri. Možda ste oduvijek radili za veću tvrtku, a sada biste htjeli otkriti kako je to raditi za manju neprofitnu organizaciju? Ili možda želite saznati kako je to raditi u projektu koji je na samim svojim počecima, kao startup.

Osim tvrtke u kojoj biste željeli raditi, volontiranje je također učinkovit način otkrivanja drugih važnih sitnica o načinu vašeg funkcioniranja. Saznat ćete volite li više raditi samostalno ili u timu, uživate li raditi administrativne zadatke ili se želite okušati u menadžerskim vodama. Osjećate li se radeći u određenoj organizaciji posebno, nadahnuto i ispunjeno?

Uz volontiranje lako ćete doći do novih odgovora i shvatiti što ustvari želite postići u životu. A sve te informacije nesumnjivo su dragocjene pri određivanju vašeg sljedećeg poteza u karijeri.


4. Volontiranje omogućuje razvijanje i usavršavanje novih vještina

Svladali ste sve što ste mogli radeći na trenutnom položaju i vjerojatno se osjećate sjajno, sigurno i samopouzdano u svom poslu. No, to ne znači kako morate zatvoriti vrata novim prilikama, iskustvima i usavršavanju.

Kada se dobrovoljno prijavite na volontiranje možete se okušati u mnoštvu različitih vještina i izazova, bez da imalo ugrozite vaš trenutni posao. Bez obzira na to jeste li ikada željeli naučiti nešto više o marketingu ili vas zanima grafički dizajn, sada imate priliku razmisliti o usavršavanju u tim područjima. Ne biste trebali imati problema s pronalaženjem tvrtke gdje biste mogli volontirati.

Osim toga, volontiranje je također učinkovit način za unaprjeđenje vaših vještina timskog rada – što je odlika koju traži gotovo svaki poslodavac!


5. Volontiranje podiže samopouzdanje

Umrežavanje. Novo znanje. Unaprjeđenje vještina. Sve će vam to pomoći predstaviti se kao idealan i cjelovit kandidat i na razgovoru za posao ne osjećati se samo kvalificirano i kompetentno, već i puni samopouzdanja. A nema ništa bolje od osobe koja je samopouzdana i koja vjeruje u ono što može ponuditi.

Osim toga, iskustva stečena volontiranjem lako možete spomenuti kroz pitanja na razgovoru za posao. Ne samo kako možete spomenuti detalje o svojim vještinama, već ih možete povezati sa stvarnim okruženjem i u isto vrijeme spomenuti kakvu je korist od svega toga imala zajednica kojoj ste pomagali. Sve to činit će vaš profil još nevjerojatnijim što će se odraziti i na potencijalnog poslodavca koji će u vama vidjeti idealnog kandidata. Nekoga tko ima znanje i vještine, ali i dovoljno empatije i emocija da želi pomoći onome kome je to potrebno.


Volontiranje je sjajna i moćna stvar i može uvelike unaprijediti vašu karijeru. Ne samo kako vas pokreće i tjera iz kuće, već može imati prilično velik utjecaj na vašu karijeru i traženje posla. Dakle, imajte na umu sve ove prednosti i krenite! Poduzmite nešto! Nećete požaliti!


Izvor: Martina Lovaković, Kako volontiranje može pomoći vašoj karijeri
Prilagodba: Manager.ba

Najnovije vijesti
Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!