NOBEL CORPORATION
Kako pametno i ekonomično postaviti radijatore?
Manager.ba BiH 15 studenog, 2017

U jedno smo sigurni.

Većina vas ima ugrađene radijatore točno ispod prozora, zar ne? I kada kupujete novi radijator sigurno mislite da se novi radijator treba montirati na točno isto mjesto kao i onaj stari.

Znači, opet ispod prozora. 

A jeste li primijetili i kako većina vaših prijatelja i poznanika ima radijatore (opet) ispod prozora? No da… Vjerojatno ne gledate gdje ih je tko postavio, no ipak nam vjerujte na riječ - 99,99% njih će ih imati točno ispod prozora. U čemu je kvaka?

Zbog ekonomičnijeg grijanja, nekad davno su radijatori ispod prozora zaista imali smisla. Štoviše, mnogi su radijatore postavljali i u najhladnije dijelove sobe kako bi što brže i kvalitetnije zagrijali cijelu prostoriju. Hladni zrak koji je dolazio kroz prozor miješao se s toplim zrakom iz radijatora i ravnomjerno ga je raspršivao po cijeloj prostoriji. 

Danas to više nije tako. 

Ima li danas smisla stavljati radijatore ispod prozora?

Danas nije nužno stavljati radijatore ispod prozora iz nekoliko razloga:

1.    Tehnološki napredak u proizvodnji radijatora. Tehnologija u proizvodnji radijatora je s vremenom napredovala što znači da su uklonjeni svi nedostaci koji su ograničavali izbor mjesta u postavljanju radijatora. 

2.    Dizajn radijatora. Današnji radijatori više nisu robusni pa ih nema potrebe skrivati. Na primjer, Atlantic radijatore i konvektore prati moderan dizajn francuskih stručnjaka zbog čega se mogu uklopiti u svaki ambijent.

3.    Električni radijatori sve su popularniji od plinskih radijatora. Električne radijatore je bolje postaviti na unutarnji raspoloživi zid, zbog još veće uštede energije. 
I dok više nije nužno radijatore stavljati točno ispod prozora, ipak postoji neka logika u njihovom postavljanju. Evo nekoliko savjeta  

1. Ne postavljajte radijatore odmah kod namještaja

Radijator možete postaviti bilo gdje, samo ne iza velikih predmeta kao što su kauči, fotelje ili regali jer ćete tako ograničiti protok toplog zraka kroz prostoriju.
Područje oko radijatora držite urednim i prostranim kako bi toplini omogućili slobodno strujanje kroz prostoriju.

2. Radijatori i duge zavjese nisu najbolja opcija

Iza ovog pravila stoji sama logika. Ako je radijator zatrpan zavjesama do poda, toplina će se zarobiti u njima i neće moći strujati kroz prostoriju. 

Isto tako, zavjese srednje duljine mogu ograničiti toplinu konvektora koji emitiraju toplinu iz samog vrha. 

3. Izaberite odgovarajući dizajn radijatora 

Kao što smo ranije spomenuli, današnji radijatori više nisu robusni, veliki i nešto što se svom silom želi sakriti od pogleda javnosti. 

A to se svakako odnosi na Atlanticove radijatore i konvektore. Zahvaljujući vrhunskom i modernom francuskom dizajnu, radijatori i konvektori nisu više obično ogrjevno tijelo već su važan element dizajniranja prostora. 

Na primjer, cijevni radijatori su zbog svog oblika praktični za kupatila jer ujedno griju kupatila i omogućuju sušenje odjeće i ručnika. 

Za kuhinju, kupatila i uže zidove je zbog svoje elegancije i oblika savršen Tatou bains digital. 

Osim privlačnog dizajna, francuski inženjeri mislili su i na praktičnost kod iskorištavanja svakog centimetra, pa je na dvije prečke na radijatoru moguće sušiti ručnike, kuhinjske krpe ili kakav drugi odjevni ili kućni predmet. 

4. Nemojte da vas plinske cijevi ograniče

Kod zamjene starog radijatora s novim, svakako je najjednostavnije postaviti ga na mjesto gdje je bio stari radijator. No nemojte da vam plinske cijevi diktiraju mjestogdje ćete postaviti radijatore! Umjesto radijatora na plin, izaberite radijatore na struju. 

Električna energija se polako, ali sigurno nameće kao najprirodniji oblik energije za grijanje, a uz to, Atlanticovi radijatori su svi od reda male težine pa se mogu ugraditi na svaku vrstu zida. 

A i ugradnja je vrlo jednostavna! Na zidove je potrebno samo instalirati nosače za radijatore i to je to 

5. Posljednji i najbolji savjet - razmislite o novom Atlanticovom Solius radijatoru

Kad mislite da vas Atlanticova tehnologija više ne može iznenaditi, eto na našim vratima  potpuno novog proizvoda. Riječ je o Solius radijatoru koji zahvaljujući snažnom i velikom aluminijskom grijaču smještenom ispod cijele površine prednjeg panela nudi vrlo brzo zagrijavanje prostora. 

Solius posjeduje dodatni princip grijanja što znači da jednim dijelom radi na principu konvekcije, kao i konvektori, a drugim dijelom radi isijavanje cijelom površinom prednjeg panela.

Takvo isijavanje poistovjećuje se s efektom grijanja sunčeve toplote zbog čega pruža potpuni komfor.

Što vam sve Solius može ponuditi?

•    Uštedu energije. Precizni elektronski termostat s osjetljivosti +/- 0,1 °C štedi potrošnju električne energije i do 25 posto.
•    Prilagodljivost svakom zidu.  Solius ima ASP (Anti-Staining Process) zaštitu od zaprljanja zidova pa ga možete postaviti na bilo koji zid bez da  brinete kako će zid poslije izgledati.

Isto tako dolazi u horizontalnom i vertikalnom obliku pa ga pomoću nosača za zid u obliku slova H možete jednostavno instalirati.  

•    Jednostavno programiranje temperature. Ručno upravljanje omogućuje podešavanje uređaja na željenu temperaturu od gašenja do 30 °C, dok programsko upravljanje uključuje podešavanje do 3 razine ugodne temperature po danima, sedam dana u tjednu. Ako će vam odgovarati podešeni dnevni program, možete ga lako kopirati na sve ostale dane u tjednu.

Trebate li novi radijator? U našem web shopu na sve modele radijatora i konvektoraodobravamo popust od 10 posto na gotovinsko ili jednokratno plaćanje karticom. 

Uz 10 posto popusta u Nobelu smo osigurali i potpuno besplatnu dostavu koja stiže unutar 24 sata na bilo koju adresu unutar BiH!

Zato požurite i utoplite se što prije! Ako danas naručite, sutra će radijator već biti instaliran na vašem zidu.