Ako po ičemu možemo okarakterizirati Hercegovinu, onda je to raznolika gastronomska ponuda. Kultura objedovanja vani je usađena u ljude Hercegovine, tako da je i sa biznis strane, ugostiteljstvo dobra poslovna branša.
Ipak, zadnjih mjeseci, u Hercegovinu je stigla zanimljiva i jedinstvena gastro priča. Radi se, naime, o otvaranju FitBara, prvog restorana zdrave hrane u Hercegovini.
Zanimalo nas tko stoji iza ove poslovne priče, pa vam danas donosimo intervju sa vlasnikom FitBara.
Upoznajte Bojana Krezića.
Rođen sam u Mostaru, diplomirao na ekonomskom fakultetu u Beču, a zvanje magistra ekonomskih znanosti sam stekao na postdiplomskom studiju u Milanu. Poslovnu karijeru sam započeo 2007. godine u Milanu u UniCredit banci, da bi se sredinom 2008 godine vratio u Mostar. Ovdje sam se priključio obiteljskom biznisu u firmi Energy commerce, gdje sam direktor od 2009. godine.
Doveli ste prvi restoran zdrave hrane u Hercegovinu. Kako ste došli na ideju otvaranja FitBara?
Cijeli svoj život sam proveo usko vezan za sport i ljude koji se bave sportom, bilo to samo rekreativno ili profesionalno.
Vremenom sam primijetio da općenito zanimanje za zdravom prehranom raste, u svijetu već uveliko, a samim time i u Mostaru, pa sam imao želju da taj trend svojim sugrađanima ponudim kroz restoranski koncept, gdje će zdrava hrana biti dostupna u kratkom roku.
Imajući na umu kompleksnost i osjetljivost pripreme iste hrane, i raznolikost namirnica, odlučio sam potražiti partnera koji ima dugogodišnje iskustvo u tom polju.
FitBar je franžizirani objekt. Koliko teško je bilo ispregovarati njegovu franšizu u Mostar?
Od inicijalnog razgovora sa davateljem franšize iz Beograda, u kojem smo dokazali poslovnu ozbiljnost i želju da taj koncept ponudimo našem gradu, postojao je obostran interes za suradnjom.
Proces ispunjavanja uvijeta koji su postavljeni i samo implementiranje franšize je dosta zahtjevno, te iziskuje mnogo predanosti i vremena.
Dokazavši da sve to možemo ispuniti, i uz nivo iskustva i profesionalnosti koji nam je ponuđen sa strane davatelja franšize, mogu reći da je bilo zadovoljstvo ući u ovu vrstu poslovne suradnje.
Kako nabavljate namirnice budući da se priprema jela u FitBaru temelji na zdravim namirnicama?
Većina namirnica koje se koriste u našim jelima su široko rasprostranjena, ali osnovna razlika je u načinu njihove pripreme i pravilnom kombiniranju.
Neke uobičajene namirnice (npr. riža i tjestenina) su zamijenjene zdravijim alternativama (integralna riža i integralna tjestenina), a također smo donijeli i neke inovativne sastojke koji postoje na tžištu ali nisu sastavni dio svakodnevne prehrane ljudi u Mostaru.
Kakav je dosad odjek posjetitelja i koji dio ponude je najpopularniji posjetiteljima FitBara? Što preporučujete našim čitateljima da isprobaju?
Uzevši u obzir situaciju vezanu za pandemiju korone, te izostanak velikog otvorenja zbog mjera koje su na snazi, odaziv ljudi je iznenađujuće velik.
U ovom kratkom roku od samog otvorenja do danas je vidljivo da među posjetiteljima vlada veliki interes i entuzijazam, a mi ćemo se truditi da tako i ostane.
Što se tiče jela koja su najpopularnija među posjetiteljima, odabir je raznolik što me jako raduje jer ljudi su očito informirani i svjesni kvalitete naših jela, ali ako moram izdvojiti najpopularnije, onda bi to bila grupa naših specijaliteta, te tortilja i pizza.
Preporučujem da probaju burgere, pizzu od tijesta bez brašna, proteinske palaćinke i druge zdrave deserte.
Također, sendviče u kruhu od cjelovitih žitarica, svježe salate, smoothie, proteinske šejkove.... sve.
Imate li savjet za mlade ljude koji se dvoume između pokretanja vlastitog biznisa ili odlaska i traženja sreće u inozemstvu?
Nažalost, većina mladih ne vidi perspektivu u našoj zemlji, pa se odlučuju sreću potražiti u inozemstvu.
Mene osobno rastužuje što nam svake godine odlazi sve veći broj mladih, i nadam se da će se to promijeniti.
Mislim da nijedna odluka nije jednostavna, od pokretanja vlastitog biznisa do odlaska u inozemstvo.
Naprotiv, dosta je smjela i hrabra, tako da je teško dati neki savjet.
Mogu samo reći da podržavam bilo koji izbor jer svatko radi ono što misli da je najbolje.