LJUDSKA PRAVA I ZAŠTITA OKOLIŠA
I naši se izvoznici moraju prilagoditi njemačkom zakonu o lancu opskrbe 
Manager BiH 28 ožujka, 2023

Izvozno orijentirane kompanije u BiH trebaju uskladiti svoje poslovanje s novim njemačkim Zakonom o lancu opskrbe, koji je stupio na snagu s prvim danom godine.

 

Izvozno orijentirane kompanije u našoj zemlji trebaju uskladiti svoje poslovanje s novim njemačkim Zakonom o lancu opskrbe, koji je stupio na snagu 1. siječnja - zaključak je skupa na kojem su u Vanjskotrgovinskoj komori BiH predstavnici malih i srednjih poduzeća, insitucija i komora u BiH razgovarali o zahjevima koja će mala i srednja poduzeća imati uvođenjem Zakona o lancu opskrbe. 

Iako je zakon obavezan samo za njemačke kompanije koje imaju više od 3.000 zaposlenih, on neizravno utječe i na sve izvozno orijentirane kompanije iz BiH.

"Prvi koraci koje bi kompanije iz BiH trebale poduzeti kako bi se uskladile s ovim novim Zakonom je prije svega, sagledati svoj lanac nabavke i vidjeti u kojoj mjeri se unutar tog lanca poštuju ljudska prava i procesi koje se odnose na zaštitu okoliša", rekao je na pres-konferenciji viši šef međunarodnih projekata Arqum GmbH, Philipp Poferi.

Za bh. kompanije je najvažnije da se upuste u razgovore sa klijentima - njemačkim kompanijama i izvrše sve potrebne radnje kako bi mogle odgovoriti na pitanja u vezi stanja ljudskih prava i zaštite okoliša kod svojih dobavljača i u svojim operacijama.

Ako bh. kompanije, kako kaže Poferi, ozbiljno shvate Zakon o lancu opskrbe doći će do unapređenja zaštite na radu, zaštite ljudskih prava i okoliša.

"Neophopdno je da bh. izvoznici ako žele da nastave da posluju na tržištu Njemačke, da bivaju snabdjevači za njemačke kupce, da se jednostavno počnu prilagođavati novonastalim uvjetima. To znači da bh. kompanije moraju zadovoljiti dva osnovna principa. Jedan se odnosi na unapređenje ljudskih prava radnika, a drugi princip veže se za zaštitu okoliša", poručio je direktor Agencije za promociju izvoza BiH (BHEPA) Enes Ališković.   

Savjetnica za tehničku podršku za izvozno orijentirane sektore EU4Business Recovery, GIZ Almira Kadić izjavila je kako je današnji skup organiziran u okviru Gren Recovery komponente projekta COVID-19 Investment Response, kojeg GIZ implementira u ime Ministarstva za ekonomski razvoj i suradnju Njemačke.


Manager.ba

Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
Savjeti