POKRIĆE GUBITAKA I POVRAT
Hepok smanjuje kapital za više od polovice
Manager BiH 07 kolovoza, 2023
Izvor fotografije:
Legendarni stari logo Hepoka, ilustracija Manager.ba

 

Vlasnici mostarskog Hepoka, Zeraa Agriculture Investment iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, odlučili su smanjiti osnovni kapital društva za 26 milijuna KM.

 

Riječ je o brojci koja je jednaka ukupnom iznosu akumuliranog gubitka od 24,8 milijuna KM, te 1,2 milijuna KM koji predstavlja povrat dijela uplaćenog kapitala od strane jedinog vlasnika društva.

- Ovom odlukom će se izvršiti smanjenje osnovnog kapitala koji na dan odluke o njegovom smanjenju iznosi 54.844.848 KM u ukupnom iznosu od 26.056.853 KM, te će se finanCijski učinak evidentirati nakon sudske potvrde iznosa novog osnovnog kapitala društva Hepok, navodi se u obavijesti društva objavljenoj u Službenim novinama Federacije BiH.

Hepok, najveći izvoznik vina i destilata iz Bosne i Hercegovine, od 2017. godine je u većinskom vlasništvu Zeraa Agriculture Investment d.o.o. Sarajevo, podružnice investicijske kompanije iz Dubaija (UAE). Ova kompanija je kupila mostarsku tvrtku od kompanija Amko Komerc Sarajevo i Vino Župa iz Srbije. U međuvremenu arapski investitori su uložili značajna sredstva kako bi sanirali nagomilane dugove i probleme u kojima je Hepok bio.

 

Manager.ba 13.6.2023 | NAKON OPORAVKA
Hepok trenutno nije na prodaju 

Zeraa, jedan od najvećih svjetskih investitora, uložio je značajna sredstva i rješio do tada nagomilane dugove i probleme u kojima je Hepok bio. 

Hepok u posljednje tri godine ne posluje pozitivno. Negativan rezultat od 234.600 KM evidentiran je u 2020. godini, a u 2021. godini minus je dosegao 342.700 KM prema podacima FIA. Poslovanje je pogoršano u 2022. godini, kada je rezultat bio negativan za 2,25 milijuna KM.

Broj uposlenih pao je sa 78 u 2020. na 75 u 2021. godini, a dodatno se smanjio lani na 66. 

Kompanija Zeraa Agriculture Investment osim Hepoka vlasnik je i tvornice za preradu voća Bosnaplod u Brčkom.


Nezavisne novine / Manager.ba


 

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
Savjeti