"REVOLUCIJA"
Europska komisija usvojila Biciklističku deklaraciju
Manager Svijet 10 listopada, 2023

 

Obveze su sigurne i koherentne biciklističke mreže u gradovima, bolje veze s javnim prijevozom, sigurna parkirna mjesta, postavljanje punjačnica za e-bicikle i biciklističke autoceste koje povezuju gradove s ruralnim područjima...


Europska komisija pokrenula je dugo očekivanu Europsku biciklističku deklaraciju. Dokument, koji je na samitu u Kopenhagenu izvršni potpredsjednik ove institucije, Frans Timmermans, uoči Grand Départa Tour de France 2022. opisao kao "biciklističku revoluciju", konačno je usvojen.

Europska deklaracija o biciklizmu prepoznaje transport biciklima kao jedan od najodrživijih, najpristupačnijih i najinkluzivnijih, jeftinih i zdravih oblika prijevoza i rekreacije te ističe njegovu ključnu važnost za europsko društvo i gospodarstvo.

Deklaracija će poslužiti kao strateški kompas za postojeće i buduće politike kao i inicijative vezane uz biciklizam

- Uz sigurniju infrastrukturu, kao što su odvojene biciklističke staze, svi elementi pristupa sigurnog sustava trebali bi se primjenjivati i na bicikle i na automobile - izjavila je Adina Vălean, europska povjerenica za promet.

Sigurnost je preduvjet za poticanje vožnje bicikla, jer su biciklisti vrlo ranjivi – naime, čak 9% smrtno stradalih u prometnim nesrećama u Europskoj uniji su biciklisti.

Uz sigurniju infrastrukturu, kao što su odvojene biciklističke staze, svi elementi pristupa sigurnog sustava trebali bi se primjenjivati i na bicikle i na automobile, smatra Vălean.

- To uključuje sigurne brzine i korištenje cesta te odgovarajuću provedbu pravila cestovnog prometa", rekla je europska povjerenica za promet na službenom predstavljanju Deklaracije u Sevilli.

- Pored sigurnosti, ova će Deklaracija pomoći u poticanju visokokvalitetnih radnih mjesta, uključujući obuku i cikloturizam. U EU je 2022. proizvedeno ukupno 14,7 milijuna bicikala, što je povećanje od 29 posto u odnosu na razdoblje od 2012. do 2022. godine - istaknula je.


Jasne obveze

Europski parlament, Vijeće i Komisija, usvojenom se Deklaracijom obvezuju na specifične radnje s ciljem ostvarenja punog potencijala biciklizma u Uniji, kategoriziranog u osam ključnih načela:

Jasne obveze – kao što su sigurne i koherentne biciklističke mreže u gradovima, bolje veze s javnim prijevozom, sigurna parkirna mjesta, postavljanje punjačnica za e-bicikle i biciklističke autoceste koje povezuju gradove s ruralnim područjima – utvrđene su kao nužnost za poboljšanje kvalitete, kvantitete, kontinuiteta i atraktivnosti biciklističke infrastrukture u svim državama članicama.

 

Ključna prekretnica

Udruge za zagovaranje biciklizma – Europska biciklistička federacija (ECF), Cycling Industries Europe (CIE) i Konfederacija europske biciklističke industrije (CONEBI) – entuzijastično su pozdravile ovu odluku.

 

Klimatska strategija i biciklizam

Šest zemalja udružilo je u lipnju 2022. snage za Europsku biciklističku strategiju. Ministri mobilnosti iz Belgije, Luksemburga, Danske, Nizozemske, Austrije i Irske potpisali su deklaraciju pozivajući EU na "provedbu prave biciklističke politike" te da 2024. bude proglašena Europskom godinom biciklizma.

U dokumentu se dalje navodi kako bi EU trebala dati prednost biciklizmu u svojoj klimatskoj strategiji i osvijestiti građane o prednostima vožnje biciklom.

Do sada je još pet zemalja bloka potpisalo Europsku biciklističku deklaraciju koju predvodi Belgija, a koja poziva na povećanje upotrebe bicikala, kao i financiranje biciklizma.

U Odboru za promet i turizam Europskog parlamenta usvojena je u siječnju 2023. rezolucija o biciklističkoj strategiji Europske unije koju je sljedeći mjesec Parlament gotovo jednoglasno izglasao. Rezolucija je pozvala na niz konkretnih radnji za udvostručenje biciklizma u Europi do 2030.


Ekapija / Manager.ba

 

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji