FESTIVAL SIREVA
Bh. sirevi ponovo pobijedili u Beogradu!
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 19 veljače, 2018

Sirevi iz BiH nagrađeni su na festivalu koji je održan u Beogradu 16. i 17. veljače ove godine.

Eko sir Puđa Livno dobio je zlatnu medalju, a Zlatna kap iz Tešnja srebrenu. Na festivalu su još učestvovali Mons Produkt iz Teslića, Promilk iz Prozora i Mandiko iz Banja Luke, kao i mljekara Kupres Milch.

Ovo je sedmi put da se održava Balkanski festival sira, a učešće bh. sireva je bilo zapaženo od samog početka, kada su stigle i prve nagrade. O tome dovoljno govori i podatak da je izvoz bh. sireva u Srbiju značajno povećan otkad se Festival održava, od 2014. godine. U 2013. godini, izvoz je iznosio tek 40.000 KM, a prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH i analizama USAID/Sweden FARMA II projekta, Srbija je sada treće po veličini izvozno tržište za sir iz Bosne i Hercegovine, uz izvoz koji je u 2017. godini premašio milijun KM.

U 2017. godini zabilježen je ukupan rast izvoza sira od 33% u odnosu na prethodnu godinu, na 6,8 milijuna KM. Na prvom mjestu je Hrvatska sa 38%, zatim slijedi Crna Gora sa 28%, Srbija sa 15% i Makedonija sa 10%, rečeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

Povezani članci

1

2

Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo