BiH

Naglo povećan broj izdanih građevinskih dozvola za stanogradnju


Brој izdаnih građevinskih dozvola u prosincu 2023. gоdinе u Bosni i Hercegovini – u оdnоsu nа prоsјеčаn brој izdаnih građevinskih dozvola u 2022. gоdini – veći је zа 19,8%. U оdnоsu nа prosinac 2022., veći је 12,5%.


Prema izdanim građevinskim dozvolama, brој prеdviđеnih stаnоvа zа grаdnju u prosincu 2023. gоdinе u оdnоsu nа prosjek iz 2022. gоdine veći је zа 69,2%. U usporedbi s istim mjesecom godinu ranije, taj broj je veći zа čak 118,9%.

Hrvatski

Ukrotili smo inflaciju, ali izvoz opada

Registrirani rast bh ekonomije i dalje je uglavnom temeljen na trgovini, transportu, smještaju i prehrambenim uslugama, a dodana vrijednost proizvodnjom padala je krajem prošle godine.

 

U Bosni i Hercegovini je u posljednjem kvartalu prošle godine došlo do značajnog pada inflacije, navodi se u najnovijem ekonomskom izvješću Europske komisije za zemlje u procesu pristupanja.

Hrvatski

Izvoz naoružanja iz BiH obara rekorde


Izvoz oružja, streljiva i eksploziva iz Bosne i Hercegovine nikad nije bio veći, a ove godine mogao bi zabilježiti rekord.


U prvih devet mjeseci vrijednost izvoza oružja i streljiva iz BiH dosegla je 218,7 milijuna KM, što je za oko 20% više nego u istom razdoblju prošle godine. Za cijelu prošlu godinu izvoz je iznosio 253 milijuna KM. 

Hrvatski

Objavljen popis zemalja u kojima se konzumira najviše kave


Stranica “World of Statistics” na društvenoj mreži X (nekadašnjem Twitteru) objavila je listu zemalja u kojima se popije najviše kilograma kave po glavi stanovnika godišnje.
Sjeverna Makedonija je 18. i ovoj državi se po stanovniku popije oko 3,6 kilograma kave godišnje.

Na prvom mjestu je Finska gdje se godišnje popije čak 9,6 kilograma po stanovniku.

Slijede Norveška sa 7,2 kilograma, Nizozemska sa 6,7, Švedska sa 6,5 pa Slovenija sa 6,1.

Hrvatski

Pepco će imati više od 20 poslovnica u BiH


Pepco, jedan od najvećih i najbrže rastućih maloprodajnih lanaca raznovrsnim proizvodima u Evropi, ovog tjedna otvara svoju prvu bosanskohercegovačku prodavnicu u Sarajevu.


To će biti samo početak širenja, jer lanac planira da otvori devet prodavnica u Bosni i Hercegovini tokom svog prvog mjeseca na tržištu.

Prva Pepco prodavnica u Bosni i Hercegovini već je predstavljena javnosti u prisustvu predstavnika Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, a zvanično će biti otvorena u Sarajevu 14. rujna u Intershop galeriji na Kolodvorskoj 12 i West Gate Shopping Mallu.

Hrvatski

Crna Gora i BiH povećavaju kapacitete interkonekcijskih dalekovoda 

 

Značaj projekata ogleda se u povećanju prijenosnih kapaciteta koji osiguravaju povećanje mogućnosti integriranja obnovljivih izvora električne energije.

 

Direktor Neovisnog operatora sustava u Bosni i Hercegovini Nemanja Pandurević i izvršni direktor Crnogorskog elektroprijenosnog sustava Ivan Asanović potpisali su u Sarajevu memorandum o razumijevanju o preliminarnim aktivnostima za dva energetska projekta ukupne vrijednosti nekoliko desetina milijuna eura.

Hrvatski