BiH

Prosječna plaća u BiH prvi put iznad 900 KM

Praksa sve više poslodavaca da povećavaju plaće svojim radnicima kako bi ih zadržali u Bosni i Hercegovini rezultirala je i statističkim povećanjem prosječne neto plate u BiH koja je prvi put premašila vrijednost od 900 KM. 

U prosincu prošle godine, prosječna isplaćena neto plaća u BiH, prema podacima Agencije za statistiku BiH, iznosila je 906 KM i nominalno je viša za 5,1 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, te viša za 0,8 posto u odnosu na studeni 2018. godine. 

Hrvatski

Više od 12 posto firmi u BiH su podružnice stranih kompanija

U BiH su registrirane 423 podružnice stranih kompanija, što je 12,7 posto od ukupnog broja poslovnih subjekata koji imaju 20 i više zaposlenih.

Najveće učešće stranih podružnica, 46,6 posto, registrirano je u prerađivačkoj industriji, te trgovini na veliko i malo 27,9 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH za 2016. godinu.

U stranim podružnicama angažirano je 20,2 posto od ukupnog broja zaposlenih, od kojih gotovo 60 posto u prerađivačkoj industriji.

Hrvatski

Kupiti stan u FBiH nije isto što i kupiti stan u BiH

Većini stanovnika BiH dvije su glavne financijske brige u životu pronaći posao i riješiti stambeno pitanje.

S obzirom na to da bez posla nema ni stana, razumljivo je kako se na tu kupnju odlučuju zaposleni mladi ljudi.

Ali tu dolazi do problema jer cijena stanova na slobodnom tržištu BiH mnogo je veća nego što prosječna plaća može pokriti.

 

Različiti zakoni

 

Hrvatski

Ovo su plaće predsjednika država u regiji

Predsjednik Slovenije Borut Pahor ima najveću mjesečnu zaradu među kolegama iz regije, dok najmanju prima njegov kolega iz Srbije Aleksandar Vučić.

Zarada predsjednika Slovenije na mjesečnom nivou, kako se navodi u njegovom imovinskom kartonu, iznosi 3.322 eura.

S druge strane, njegov srpski kolega Aleksandar Vučić mjesečno prihoduje čak tri puta manje.

Vučić u ime obavljanja funkcije šefa države na mjesečnom nivou zarađuje 1.083 eura, što je najmanja predsjednička plata u regiji. 

 

Hrvatski

Desetine državljana BiH kupilo nekretninu u kompleksu “Beograd na vodi”

Nekoliko desetina državljana BiH do sada je kupilo nekretninu u okviru “Beograda na vodi”, stambeno-poslovnog kompleksa u izgradnji u glavnom gradu Srbije, čija se vrijednost procjenjuje na tri milijarde dolara.

Kvadrat stambenog prostora na ovoj ekskluzivnoj lokaciji pored rijeke Save plaćan je i više od sedam tisuća eura.

Hrvatski

Poslije studija u Egiptu i Njemačkoj u Ustikolini pokrenula proizvodnju ulja

Proizvodnjom uljarica i žitarica Lejla Karović-Kersting, Ustikoljanka s adresom u Freiburgu u prelijepoj njemačkoj pokrajini Schwarzwald, nastoji potaknuti obradu zapuštenih parcela u Gornjem Podrinju.

Ekološku proizvodnju suncokreta, lana, tikve uljarice, ćurekota te njihovu preradu u hladno presovana jestiva ulja, vidi kao jedan od načina za razvoj poljoprivrede.

 

Otkupna cijena

 

Hrvatski