IZ UGOSTITELJSTVA NA PLANTAŽU
Beograđanin došao u Čapljinu i pokrenuo posao iz snova
Manager.ba/Bljesak.info BiH 07 studenog, 2018
Foto: Buka / Bane Radosavljević
Izvor fotografije:
Foto: Buka / Bane Radosavljević

Bane Radosavljević iz Beograda dokaz je da postoje i oni koji dolaze u BiH da bi pokrenuli poslove, preokrenuli svoj život i ostvarili poslovne snove.

Bane se zaljubio u eterična ulja toliko da je odlučio napustiti ugostiteljstvo i počeo se baviti uzgojem ljekovitog bilja i proizvodnjom izuzetno cijenjenog eteričnog ulja smilja, pa je tako nastao brend “Natura Oleum - essential oils”.

Radosavljević kaže da je prvi kontakt sa idejom zemljoradnje i ulaska u svijet eteričnih ulja došao preko poznanstva s obitelji Jukić iz Metkovića koji su ga, kako kaže, preko noći prebacili sa ugostiteljstva na plantaže, što je vjerojatno najveća prekretnica u njegovom životu.

“Nisam osoba koja se plaši izazova, ali odluka o odlasku na ‘tuđi’ teren svakako nije donesena preko noći. Početak je bio težak, čišćenje hercegovačkog krša, pa sama sadnja na oko 100 hektara zemlje, održavanje i na kraju destiliranje... Nema tu lakog ili teškog posla, ako ga ne voliš nemoguće je napraviti prvi korak, a posebno ne nešto više”, kaže za BUKU Bane Radosavljević koji je svoj posao pokrenuo u Čapljini.

 

'Fonatana mladosti'

 

Kaže da je Čapljina nešto posebno, grad u kojem mu je ostalo srce uz ljude koje je bezgranično zavolio, a koliko mu je ovo mjesto i dalje važno govori činjenica da njegov sin i danas govori da je iz Čapljine.

''Život u BiH se razlikuje od života u Srbiji samo po dijalektu, pa čak ni to nije nužno. Teško je bez obzira sjediš li na traktoru ili u trolejbusu, kao netko tko je iz velikog grada mogu reći da je život u malim sredinama ‘fontana mladosti'', ističe Bane.

Na pitanje je li imao problema kada je administracija u pitanju, imajući u vidu da je naša zemlja poznata po kompliciranoj administraciji Bane nam kaže: ''Što se papirologije i administracije tiče samo ću se nasmijati, ironično, sarkastično, bolno... Mada dugujem veliko hvala uredu za strance u Trebinju'', pojašnjava.

 

Parira najjačima

 

Nakon povratka u Beograd, Bane kaže da nije bilo druge opcije, nego da se nastavi baviti ovim poslom proširujući ponudu, pa tako danas u svojoj ponudi ima veoma kvalitetna eterična ulja iz Hercegovine, Grčke i Turske.

''Ovo je posao koji me ispunjava. Srećom, kroz posao sam upoznao mnogo dobrih ljudi koji su spremni dijeliti svoje znanje i oni su mi bezrezervno pomogli u daljem jačanju i učenju na polju eteričnih ulja”, kaže.

“Što se same prodaje tiče za sada životarimo, ali kvalitetom pariramo najjačima. Kada su planovi za budućnost u pitanju ne idem dalje od onoga što me veže za sam posao, a to su pomoć onima kojima je potrebna (u vidu liječenja) i edukacija na više razina, pa gdje završim. Radim posao koji volim, okružen ljudima koje volim, zar to nije dovoljno”, kaže Bane na kraju razgovora. 

Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo