ITALIJA
Što izvozimo, a što uvozimo iz Italije
Manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 10 ožujka, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Već je pisano da je Italija jedan od glavnih trgovinskih partnera BiH, zbog čega će naša zemlja biti žestoko pogođena događanjima u toj zemlji, a neke naše tvornice već su obustavile proizvodnju zbog pada narudžbi.

 

Talijanska vlada je pozvala jučer Europsku uniju da usvoji paket mjera za suzbijanje utjecaja epidemije korona virusa na ekonomiju tog bloka. Italija je pogođena krizom teže nego bilo koja druga europska zemlja sa 7.375 slučajeva zaraze i 366 umrlih od korona virusa.

Rim je u nedjelju praktično stavio u karantenu cijelu svoju bogatu regiju na sjeveru zemlje.

Premijer Giuseppe Conte je najavio danas da će vlada dodatno povećati potrošnju na, kako je rekao, “masovnu šok-terapiju” kako bi kompenzirala ekonomske posljedice epidemije.

U odvojenom priopćenju, Ministarstvo ekonomije je navelo da “vlada neće štedjeti napore” da osigura donošenje paketa mjera podrške privredi na nivou EU, u koordinaciji s cjelokupnom međunarodnom zajednicom.

Već je pisano da je Italija jedan od glavnih trgovinskih partnera BiH, zbog čega će naša zemlja biti žestoko pogođena događanjima u toj zemlji, a neke naše tvornice već su obustavile proizvodnju zbog pada narudžbi.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore, BiH je u Italiju lani izvezla robe u vrijednosti od oko 1,3 milijarde KM, piše BiznisInfo.  Najviše se izvozilo obuće, kamašni i sličnih proizvoda i dijelova u vrijednosti od 342 milijuna KM. Dakle, taj sektor je uvjerljivo najviše izložen dešavanjima u Italiji i mogao bi pretrpjeti velike posljedice.

Slijede drvo i proizvodi od drveta u vrijednosti od 121 milijun KM, te proizvodi od gvožđa i čelika čiji je izvoz u Italiju lani bio vrijedan 113 milijuna KM. Pogledajte top 10 izvoznih proizvoda iz BiH u Italiju tijekom 2019. godine:

Iz Italije smo najviše uvozili kotlove, mašine, mehaničke uređaje, nuklearne reaktore… u vrijednosti od 194 milijuna KM.

Slijede gvožđe i čelik sa 174 milijuna maraka, te plastične mase i proizvodi od njih u vrijednosti od 126 milijuna maraka. Pogledajte i ostale proizvode na vrhu liste robe koju uvozimo iz Italije:

 

Tagovi:
Povezani članci

1

2