Goražde

Tjestenina iz Goražda ide na tržište Austrije i Švicarske - U pogonu Drina planiraju dnevnu proizvodnju od 100 kg

U pogonu se trenutno proizvodi 18 vrsta tjestenine, a cijeli proces počinje od provjere i čišćenja mašine preko pripreme tijesta, sušenja odnosno pečenja jufki i na kraju pakovanja.

 

Goraždanka Ćamila Bešlija tradicionalnom načinu proizvodnje tjestenine podučava radnice u novom pogonu koji je u Goraždu pokrenut prošle godine, a u kojem se danas proizvodi 18 različitih vrsta tjestenine brenda "Drina".

Makaroni, pilav, jufke, a uskoro i bosanski lokum pod imenom "Drina" uskoro bi se mogao naći i na švicarskom i austrijskom tržištu.

Hrvatski

Goražde: Postavljen kamen temeljac za izgradnju tvornice njemačke kompanije

Izgradnjom pogona i otvaranjem firme u Goraždu njemački investitor realizira plan širenja proizvodnih kapaciteta u Europi, a TVC d.o.o. će biti dio jedne svjetske grupacije koja radi metalne dijelove medicinskih kreveta i pomagala.

 

U industrijskoj zoni Vitkovići u Goraždu jučer je postavljen kamen temeljac za izgradnju proizvodnih hala kompanije TVC d.o.o.

Riječ je o značajnoj investiciji za Bosanskopodrinjski kanton (BPK), njemačkih investitora, u okviru koje je planirana gradnja proizvodne hale te zapošljavanje od 150 do 300 radnika.

Hrvatski

Goraždanski izvoznici napravili najbolji rezultat u posljednjih pet do šest godina

Broj zaposlenih u BPK Goražde na dan 28.07.2021 godine, prema podacima Porezne uprave je veći za 54 u odnosu na kraj prethodne godine.

 

Izvozno orijentirana privredna društva s prostora Bosansko-podrinjskog kantona Goražde ostvarila su najbolji rezultat u posljednjih pet do šest godina.

Rečeno je to na press konferenciji koju su održali ministar za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Mensad Arnaut i predsjednik Privredne komore Dževad Terović.

Hrvatski

Obitelj Muhović iz Goražda među najvećim poljoprivrednim proizvođačima

Ovi vrijedni ljudi postali su prepoznatljivi, a njihovi proizvodi veoma traženi.

 

Vrijedna obitelj Muhović iz Goražda među najvećim je poljoprivrednim proizvođačima u ovom dijelu BiH.

Na svom imanju u mjestu Gornji Kazagići, Emir i Amina Muhović proizvode tone raznovrsnog povrća.

Hrvatski

Goraždanska privreda u najtežim trenucima pandemije pokazala snalažljivost

Bitno je naglasiti činjenicu da imaju izražen broj prelaska mnogih obrta u d.o.o. radi određenih olakšica u poslovanju, posebno vezano za poslove izvoza, ako je neki obrt dosegao taj nivo poslovanja, te je i s te strane razlog povećanja privrednih subjekata koji se registriraju kao d.o.o.

 

Definitivno najteža godina poslovanja za sve privredne subjekte ne samo na području BPK Goražde, već i Bosne i Hercegovine i cijelog svijeta je iza nas.

Hrvatski

Njemačka kompanija u Goraždu planira otvoriti tvornicu za proizvodnju medicinskih kreveta

Firma je u završnoj fazi pregovora za kupovinu zemljišta na lokalitetu Vitkovića gdje bi se gradila proizvodna hala površine 7.000 kvadratnih metara.

 

U Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde uskoro bi trebala krenuti nova investicija koja će omogućiti zapošljavanje 150 osoba.

Predstavnicima Vlade putem video linka je prezentiran je plan investitora Klausa Bellingrotha iz Njemačke koji podrazumijeva otvaranje tvornice za proizvodnju medicinskih kreveta i funkcionalnog namještaja u Goraždu.

Hrvatski

Klaster se gasi, firme iz Goražda pokreću proizvodnju

Privredni subjekti koji posluju u industrijskoj zoni “Pobjeda”, gdje je zaposleno više od 1.200 radnika, počeli s radom nakon što je istekla naredba Kantonalnog štaba civilne zaštite o 15-dnevnoj obustavi proizvodnje na tom lokalitetu.

 

Zahvaljujući mjerama Federalnog štaba civilne zaštite i Kantonalnog štaba civilne zaštite te građanima Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde koji su se pridržavali tih mjera taj kanton već 11 dana nema novozaraženih koronavirusom Covid-19, potvrdila je danas u izjavi za Fenu premijerka BPK-a Aida Obuća.

Hrvatski

Na selo došao sa pet KM u džepu, danas jedan od najvećih farmera u Goraždu

Prije dvadesetak godina Muharem Ramović je u selo Smolj kod Goražda došao s jednom frezom, koju je ranije kupio, i nekoliko kovanica u džepu. Danas je vlasnik jednog od najvećih stada ovaca u jugoistočnoj Bosni, te objekata i mehanizacije u koju je uložio stotinjak tisuća maraka.

 

Težak posao stočara najteži je kada se tek počinje.

“Morao sam čekati godinu dana, da se napatim, da uzmem sa stoke i da kupim kosilicu. Nisam smio kredita, ne znam ja hoću li to moći raditi”, priča Ramović za Anadolu Agency.

Hrvatski