Goražde

Beogradski MT-Komex gradi fotonaponske elektrane u Goraždu


Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu.  

Hrvatski

Australci traže litij u Podrinju

Na inicijativu investitora ZM BH Metals i Agencije za unaprijeđenje stranih investicija BiH (FIPA) održan je sastanak u Općini Ustikolina i Ministarstvu gospodarstva Županije bosansko-podrinjske o pružanju potpore investiciji u geološka istraživanja vrijednoj 5 milijuna KM.

ZM BH Metals tvrtka je za geološka istraživanja cinka, kobalta, nikla i litija. 


Manager.ba
 

Hrvatski

Sarajevski TAK želi većinski udjel u Pobjeda Technology

TAK Sarajevo želi preuzeti većinski udjel proizvođača streljiva Pobjeda Technology Goražde.

 

TAK već ima paket od 27% dionica, a iskazao je namjeru i objavit će ponudu za preuzimanje većinskog paketa od 72,5% dionica. 

TAK je svoj udio u PTG-u stekao krajem prošle godine preuzimajući dio dionica Grasso Holdinga iz Sjedinjenih Američkih Država. Grasso je tada 50% dionica Pobjede Technology prodao za 10 milijuna KM. 

Hrvatski

Tjestenina iz Goražda ide na tržište Austrije i Švicarske - U pogonu Drina planiraju dnevnu proizvodnju od 100 kg

U pogonu se trenutno proizvodi 18 vrsta tjestenine, a cijeli proces počinje od provjere i čišćenja mašine preko pripreme tijesta, sušenja odnosno pečenja jufki i na kraju pakovanja.

 

Goraždanka Ćamila Bešlija tradicionalnom načinu proizvodnje tjestenine podučava radnice u novom pogonu koji je u Goraždu pokrenut prošle godine, a u kojem se danas proizvodi 18 različitih vrsta tjestenine brenda "Drina".

Makaroni, pilav, jufke, a uskoro i bosanski lokum pod imenom "Drina" uskoro bi se mogao naći i na švicarskom i austrijskom tržištu.

Hrvatski

Goražde: Postavljen kamen temeljac za izgradnju tvornice njemačke kompanije

Izgradnjom pogona i otvaranjem firme u Goraždu njemački investitor realizira plan širenja proizvodnih kapaciteta u Europi, a TVC d.o.o. će biti dio jedne svjetske grupacije koja radi metalne dijelove medicinskih kreveta i pomagala.

 

U industrijskoj zoni Vitkovići u Goraždu jučer je postavljen kamen temeljac za izgradnju proizvodnih hala kompanije TVC d.o.o.

Riječ je o značajnoj investiciji za Bosanskopodrinjski kanton (BPK), njemačkih investitora, u okviru koje je planirana gradnja proizvodne hale te zapošljavanje od 150 do 300 radnika.

Hrvatski

Goraždanski izvoznici napravili najbolji rezultat u posljednjih pet do šest godina

Broj zaposlenih u BPK Goražde na dan 28.07.2021 godine, prema podacima Porezne uprave je veći za 54 u odnosu na kraj prethodne godine.

 

Izvozno orijentirana privredna društva s prostora Bosansko-podrinjskog kantona Goražde ostvarila su najbolji rezultat u posljednjih pet do šest godina.

Rečeno je to na press konferenciji koju su održali ministar za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Mensad Arnaut i predsjednik Privredne komore Dževad Terović.

Hrvatski

Obitelj Muhović iz Goražda među najvećim poljoprivrednim proizvođačima

Ovi vrijedni ljudi postali su prepoznatljivi, a njihovi proizvodi veoma traženi.

 

Vrijedna obitelj Muhović iz Goražda među najvećim je poljoprivrednim proizvođačima u ovom dijelu BiH.

Na svom imanju u mjestu Gornji Kazagići, Emir i Amina Muhović proizvode tone raznovrsnog povrća.

Hrvatski

Goraždanska privreda u najtežim trenucima pandemije pokazala snalažljivost

Bitno je naglasiti činjenicu da imaju izražen broj prelaska mnogih obrta u d.o.o. radi određenih olakšica u poslovanju, posebno vezano za poslove izvoza, ako je neki obrt dosegao taj nivo poslovanja, te je i s te strane razlog povećanja privrednih subjekata koji se registriraju kao d.o.o.

 

Definitivno najteža godina poslovanja za sve privredne subjekte ne samo na području BPK Goražde, već i Bosne i Hercegovine i cijelog svijeta je iza nas.

Hrvatski