Evaluacijom do održivih rezultata
Od ideje do realizacije
Manager Projekti 25 ožujka, 2021
Izvor fotografije:
pexels.com

Kako ideju koju imamo staviti u formu koja se traži projektnom prijavom? 

 

PROČITAJTE VIŠE: Kako provesti kvalitetnu analizu?


Od svih vještina, znanja i iskustva koje je potrebno imati, sposobnost koja je presudna u ovom procesu, je fleksibilnost. 

Ideja koja se razvija u teoriji, kroz obrasce se počinje oblikovati i često je krajnji proizvod vidno drugačiji od onoga od kojeg smo krenuli. Razlog tomu ne treba tražiti u nedovoljnoj pipremi ili ažurnosti podataka s kojima smo krenuli, jer nije moguće  predvidjeti sve što će se od nas tražiti i na ove promjene trebamo biti spremni, one su dio procesa.

 

 

Prvi korak koji moramo savladati je pravilno isčitavanje zahjeva javnog poziva, na osnovu čega pristupamo realizaciji. Jedna od stavki koje ne bi trebale biti podložne promjeni je ciljna skupina. Nužno je provestii iscrpnu analizu i utvrditi postoji li zainteresiranost od strane skupine kojoj želimo pomoći i je li u mogućnosti pristupiti projektu i sudjelovati na način na koji smo mi to zamislili. 

Moguće je da se u velikoj želji da napravimo nešto dobro za nekoga zanesemo i zaboravimo sagledati situaciju iz kuta tih osoba. Sa ovim izazovima najčešće se susrećemo kada su u pitanju ranjive skupine, jer je aktiviranje ovih članova društva u zadovoljavajućem broju veliki zadatak.

Drugi korak koji je potrebno napraviti prije samog pristupanja izradi prijave je analiza problema koji želimo rješiti. Nije dovoljno samo detektirati potrebu za poboljšanjem, nužno je znati realne podatke koji se odnose konkretno na zajednicu u kojoj planiramo raditi investicije, jer samo tako možemo definirati realne pokazatelje koje zaista možemo i ostvariti. 

Treći korak koji nerijetko zahtjeva korekcije je budžet. Bez obzira na dobro poznavanje tematike i prijašnji rad na sličnim projektima, ne postoji okvirno određivanje sredstava za provođenje planiranih mjera. Jedina sigurna opcija je službena ponuda novijeg datuma u kojoj će se uzeti u obzir sve predviđene stavke. Podjela budžeta između partnera treba biti ravnomijerna, ali nikada po cijenu nerealne raspodjele samo u svrhu maksimalnog 'iskorištavanja' budžeta. Ovaj način često rezultira neispunjavanjem planova i neželjenim sankcijama.

 

 

Na kraju, treba dobro paziti na zadane vremenske okvire.

Opcija u kojoj planirate više mjera od realno izvedivih u datom roku, nije preporučljiva, čak ni kada se to radi s namjerom da se napravi što više i bolje. Na kraju će samo jedna nedovršena stavka poništiti sve do tada napravljeno i reultat će izostati. 

Kao zaključak gore navedenog i odgovor na pitanje iz naslova, izdvojiti ću realnost.

Ključ uspješne realizacije leži u fleksibilnom pristupu rješavanja izazova i uklapanjem u realne izvedive okvire, koji će donijeti jasnu i konkretnu promjenu na bolje.

Ako želite znati više o ovoj temi možete se priključiti radionici '7 koraka do EU projekta'. Prijaviti se možete ovdje

Ako imate nekih pitanja o ovoj ili sličnim temama obratite mi se na [email protected] ili nam se pridružite u druženju i raspravi na instagram profilu @evaluatorbih.

Andrijana Vučić

Autor opis: 
Prehrambeni tehnolog,magistrirala na sveučilištu u Sarajevu. U 16 godina radnog iskustva usko vezana uz oblast kontrole hrane i jačanja kapaciteta sustava. Evaluatorica u procesu pisanja i pripreme projekta.
Slika autora: 
O Autoru
Manager
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim