SAVJETI
Kako prevenirati kvarove i oštećenja mobilnih telefona?
manager.ba/avokado.rs Lifestyle 12 siječnja, 2022
Izvor fotografije:
pixabay.com

Mobilni telefoni se kao i svi drugi uređaji kvare i potrebni su im servis i popravka s vremena na vrijeme. Bijelu tehniku, kompjuter, pa čak i televizor nerijetko možemo sami popraviti, ali da li je moguće samostalno servisiranje telefona?
 

Servisiranje mobilnog telefona i otklanjanje kvara uglavnom je neizvodljivo u kućnim uvjetima, jer uvijek fali odgovarajuća oprema, alat, ali ponajviše znanje. Složićemo se da kada dođe do kvara to treba prepustiti profesionalcima, a da je potrebno da se mi pozabavimo drugim stvarima, kao na primjer - prevencijom.

Prevencija kvarova i zaštita mobilnog telefona od oštećenja jesu dio domena svakog vlasnika telefona, zapravo, on jedini može da ih sprovodi. U nastavku teksta saznajte koji su to najčešći kvarovi i oštećenja mobilnog telefona i kako ih možete spriječiti.

Fizička oštećenja ekrana i zadnjeg dijela telefona

Fizička oštećenja su definitivno najčešća oštećenja telefona i pored lošeg uticaja na estetiku, mogu biti uzročnici pojave različitih kvarova. I sami možete pretpostaviti na koje sve načine telefon može biti fizički oštećen, ali kako možemo spriječiti takve ‘’slučajnosti’’.

Kada nam telefon ispadne na pod to jeste slučajnost, ali nije slučajnost što nije imao masku i zaštitno staklo, već je to naša odgovornost. Atraktivne i kvalitetne futrole ujedno štite telefon i imaju ukrasni, stilski, pa čak i modni karakter, pa je pored toliko razloga potpuno neopravdano da ih ne koristimo.

Isto važi i za zaštitno staklo, koje je nešto manje atraktivno i dekorativno, ali se gotovo ni ne primjećuje, a može sačuvati ekran od oštećenja. Ove jeftine zaštitne mere čuvaju naš džep, naš telefon i sve podatke na njemu, ali potrebno je još malo korigovati navike, pa da pružimo telefonu potpunu zaštitu.

Među najčešćim lošim navikama su: stavljanje telefona u džepove iz kojih lako može ispasti, obavljanje poslova u kuhinji istovremeno koristeći telefon i bacanje telefona na namještaj. Naravno, ukoliko imate telefon sa savitljivim ekranom ili nekim sličnim inovativnim rješenjem, ovaj problem vas neće mnogo brinuti.

 Kvarovi u vezi sa softverom i aplikacijama

Softverski kvarovi ili kako ih češće nazivamo ‘’bagovi’’ se događaju na svim telefonima prije ili kasnije. To je sudbina svih onih telefona koji izbjegnu totalnu štetu i fizička oštećenja, zato se slabo može utjecati na njihovu prevenciju.

Prosječni korisnici ne poznaju dovoljno softvere da bi mogli preduzeti bilo kakve mere prevencije, pa je najbolje povremeno odnijeti telefon u servis kako bi se eventualno očistio od nepotrebnih ažuriranja ili virusa.

Sve što korisnik može da uradi po ovom pitanju je da vodi računa pri surfovanju na internetu, da posjećuje samo bezbijedne stranice i da bezbijedno preuzima sadržaj i aplikacije.

 

Elektronski kvarovi su uglavnom posljedica vlage

Elektronski kvarovi su najčešće uzrok neispravnog rada kondenzatora, otpornika ili tranzistora i gotovo uvijek je popravku jedino moguće obaviti u servisu zamijenom određenog dijela.

Za razliku od softverskog, na pojavu i tok elektronskog kvara možemo i te kako uticati, jer je on najčešće posljedica vlage u telefonu, odnosno pojave korozije na određenim komponentama.

Pojava vlage unutar telefona je obično u vezi sa izlaganjem telefona vodi i drugim tečnostima. Telefon ne može da upadne u vodu ako smo u spavaćoj sobi, dakle - opet je odgovornost na nama.

Postoje vodootporne futrole za telefone koje se koriste za podvodno snimanje i slično, ali ne možemo glumiti ronioca po cijeeli dan i nositi telefon u vodootpornoj futroli kroz centar grada. Potrebno je opet malo više voditi računa, ne stavljati telefon na sto sa hranom i pićem, ne unositi ga u kupatilo, a na moru ili bazenu ga ostaviti pored ležaljke.

Ako se dogodi da vam telefon upadne u vodu potrebno ga je što prije isključiti, izvaditi bateriju i posušiti ga, a zatim odmah odnijeti u najbliži servis.

Opća prevencija kvarova mobilnog telefona

Pored zaštite futrolom i zaštitnim staklom, brigom da ne dođe do ispadanja telefona na pod ili u vodu, u prevenciji kvarova nam mogu pomoći i pojedine korisne informacije.

Malo korisnika zna da je optimalna atmosferska temperatura za korišćenje telefona 0-35°C, a da van tog optimuma može doći do oštećenja, ali i bagova i nekontrolisanog ponašanja telefona. Potrebno je u oba slučaja, i na previsokim i na preniskim temperaturama, adekvatno zaštititi telefon. Takođe, direktno izlaganje sunčevim zracima nikako nije dobro za mobilni telefon, a prije svijega za njegovu bateriju.

Ako želite da vaš telefon potraje što duže i da ga ne morate zamijeniti u trenutku kada ste se tek navikli na njega, savjetujemo vam da se držite gore navedenih mjera prevencije.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da će vam pomoći da sačuvate svoj telefon od kvarova i oštećenja.

Tagovi:
O Autoru
manager.ba/avokado.rs
Video
MIRO RAGUŽ
Umjesto građevinskog inženjera postao pionir grafičkog dizajna
RASIM MEMAGIĆ, ALMA RAS D.O.O.
Brend iz Olova koji je krenuo u svijet
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Iskustvo pacijentice - Revizijsko operativno liječenje kralježnice