uvoz

RS za pet mjeseci zabilježila pola milijarde KM gubitaka u robnoj razmjeni

Republika Srpska (RS) je za proteklih pet mjeseci imala negativni rezultat u robnoj razmijeni s inostranstvom i to veći od pola milijarde KM.

– Vanjskotrgovinski deficit RS-a u periodu januar – maj 2018. godine iznosio je 565,2 miliona KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 72,5 posto – saopćeno je iz entitetskog Zavoda za statistiku.

Hrvatski

BiH najbogatija vodom u regiji, a uvozi tuđu

Bosna i Hercegovina bogatija je vodom od svih zemalja regije. Pri samom vrhu je i u Europi, ali i to nije dovoljno da bi barem na ovom potencijalu zaradila. Voda se ovdje "trači", a drugima se u blagajnu slijevaju milijuni. Ovaj broj milijuna iz godine u godinu raste. Pa je tako u prvih pet mjeseci ove godine, u usporedbi na isto razdoblje prošle, iz blagajne za tuđu vodu u bocama izdvojeno čak šest milijuna maraka više. Za domaće proizvođače teško je doći do mjesta na policama trgovina, ona se papreno plaćaju.

Hrvatski

U BiH nema zainteresiranih za posao s milijunskom zaradom

U BiH je u prva četiri mjeseca ove godine uvezen sladoled vrijedan 7,2 milijuna KM, dok je u istom periodu lani za uvoz ove ledene poslastice izdvojeno 4,8 milijuna KM.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, tijekom prva četiri mjeseca ove godine uvezeno je 1,4 milijuna kilograma sladoleda, a u istom periodu prošle godine 853.987 kilograma. Skoro polovica uvezenog sladoleda ove godine stigla je iz Hrvatske.

Hrvatski

BiH uvozi 75 posto hrane

Vanjskotrgovinska razmjena Bosne i Hercegovine u prvom kvartalu 2018. iznosila je 7,34 milijarde KM uz pokrivenost uvoza izvozom od 63,9 posto, navedeno je na prezentaciji koja je održana danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH. 

Istaknuto je da je BiH ostvarila izvoz od 2,86 milijardi KM što je 11,81 posto više nego u istom periodu prošle godine, dok je uvezeno robe u vrijednosti 4,48 milijardi KM ili 10,23 posto više nego u prvom kvartalu 2017.

Hrvatski

Kosovo uvodi opterećenja od 17 posto na uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH

Nakon problema u trgovinskoj razmjeni s drugim zemljama, Bosna i Hercegovina našla se na udaru Republike Kosovo koju još nije ni formalno priznala. Naime, kako je objavljeno na službenoj internet stranici tamošnjeg Ministarstva trgovine i industrije, ministar Bajram Hasani odlučio je uvesti svojevrsne sankcije BiH vezane za uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda.

Večernji list piše kako je ministar donio odluku o privremenoj zaštitnoj mjeri od 17 posto za mliječne proizvode iz Bosne i Hercegovine, kao što je navedeno u kombiniranoj nomenklaturi.

Hrvatski

BIH: Otkriven nekvalitetni domaći i uvozni med

Nakon provedenog monitoringa kvaliteta meda koji je organizirala Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine krajem 2017. godine, Federalni veterinarski inspektorat je pristupio kontroli skladišta i punionica meda za čije proizvode je monitoringom utvrđeno da ne ispunjavaju propisanu kvalitetu.

U tom smislu, izvršene su inspekcijske kontrole u dva gospodarska društva s područja Tuzlanskog kantona, priopćeno je iz Federalna uprave za inspekcijske poslove.

Hrvatski

Domaće čokolade teško do kupaca

U prošloj godini iz BiH je izvezeno konditorskih proizvoda u vrijednosti od gotovo 81 milion KM, a najviše hljeba, peciva, kolača, keksa, čokolade i ostalih proizvoda koji sadrže kakao.

Proizvodi se i dalje izvoze u zemlje regije Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju i Kosovo. Istovremeno, uvoz je tri puta veći od izvoza, a njegova vrijednost je veća od 317 miliona KM.

Hrvatski

Sir i maslac se prekomjerno uvoze u BiH čime se stvara deficit veći od 60 miliona KM

Sa izvozom koji je u 2017. godini bio za oko 23.000 tona veći od uvoza, mljekarska industrija BiH zabilježila je rekordan suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni (na 1 kg uvoza izvezli smo 1,5 kg mliječnih proizvoda). Međutim, struktura razmjene je nepovoljna, jer izvozimo mlijeko i pavlaku, a uvozimo maslac i sir, pa tako u konačnici bilježimo deficit od 66,5 miliona KM, saopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Hrvatski

Stanovnici BiH ne vole domaću vodu, više vole strane marke

Vijest da je Tešanjski kiseljak zauzeo 4. mjesto na najprestižnijem natjecanju svjetskih voda u američkom Berkeley Springsu ponovno je otvorio pitanje koliko zapravo cijenimo domaću vodu.

Nije Tešanjski kiseljak jedini primjer. Celvik, Oaza, Princess na Berkley Springsu su redovito zauzimali jedno od prva tri mjesta. Berkley Springs dao je potvrdu kvalitete domaćoj vodi, međutim svijest domaćih kupaca orijentirana je prema uvoznoj vodi, piše Radiosarajevo.ba.

Hrvatski

Utvrđeni propusti u tjestenini iz Hrvatske, mesu iz Srbije i pivu iz Crne Gore

Inspekcija za hranu Republike Srpske je u 2017. godini u spoljnotrgovinskom prometu izvršila 51.087 pregleda pošiljki hrane, od kojih je uzeto 2.862 uzorka za laboratorijsku provjeru zdravstvene ispravnosti i kvaliteta. Nakon izvršenih analiza za 26 pošiljki je zabranjen uvoz i naloženo uništavanje ili povrat dobavljaču iz razloga jer je utvrđeno da proizvodi nisu ispunjavali propisane parametre zdravstvene ispravnosti i kvaliteta.

Hrvatski