ZAGAĐENE 4 RIJEKE
VIDEO: Nevjerojatno zagađenje rijeka Kreševke, Fojnice, Bosne i Lašve
Manager.ba/Klix.ba BiH 25 siječnja, 2019

Na području Kreševa, Kiseljaka, Visokog i Zenice zabilježeno je zagađenje rijeka, a sve navodno od krečane u Kreševu koja je čisteći svoje filtere u rijeku Kreševku ispustila velike količine nepoznate tekućine koja je obojila nekoliko rijeka.

Udruženje za zaštitu rijeka, riječnih slivova i ekstremne sportove Eko-Viking Visoko obratilo se javnosti kako bi ukazalo na zagađenje rijeke Fojnice u Visokom koja se potom ulila u rijeku Bosnu, a zagađenje je primjetno i u Lašvi kod Zenice.

U razgovoru za Klix.ba predsjednica Eko-Vikinga Visoko Jasmina Ferhatović je kazala kako su informaciju o zagađenju rijeka prvobitno vidjeli u medijima iz Kiseljaka koji su objavili fotografije zagađene rijeke Kreševke.

"Vidjeli smo dosta komentara mještana Kreševa i Kiseljaka koji kažu da je zagađenje iz tvornice kreča i da je zagađenje vode uslijedilo nakon čišćenja filtera", kazala je Ferhatović.

Dodaje da je otpadna voda koja je ispuštena u Kreševku došla i do rijeke Fojnice u Visokom.

"Mi smo udruženje koje djeluje na podučju Visokog i tu imamo odličnu suradnju. Međutim, ne možemo djelovati na drugom području. Razgovarali smo s kolegama iz planinarskih društava u Fojnici i Kiseljaku, ljudi su zvali policiju i inspekciju, ali nažalost ništa nije urađeno po tom pitanju", dodala je Ferhatović.

Mještani koji žive pored rijeka na ovom području šokirani su prizorima kojima su svjedočili, a zvaničnih reakcija nadležnih institucija još uvijek nema.