POLJOPRIVREDA
Za njemačku firmu: Planirana proizvodnja krastavaca na 25 hektara u 16 lokalnih zajednica
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 17 veljače, 2021
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Firma “Karl Kine” sa sjedištem u Hamburgu godišnje preradi 30.000 tona krastavaca.

 

Njemačka firma “Karl Kine” planira ugovorenu proizvodnju krastavaca kornišona na 25 hektara u 16 lokalnih zajednica, a danas je počelo potpisivanje ugovora s kooperantima za sedmu proizvodnu sezonu, rekao je danas Srni šef stručnog tima ove firme Miloš Đurašinović.

“Planirano je da potpisivanje ugovora s kooperantima završimo do 15. ožujka/marta da bi nakon toga bile organizirane druge aktivnosti, isporuka repromaterijala, edukacija novih proizvođača i isporuka sadnica”, naveo je šef stručnog tima ove firme, čije je sjedište za BiH od 2015. godine u Kozarskoj Dubici, a kooperantska proizvodnja krastavaca organizirana u 16 lokalnih zajednica.

Đurašinović je rekao da će ove godine prvi put biti organizirana sadnja krastavaca u dva roka.

“Ove godine uvodimo proizvodnju uz upotrebu agrotekstila na ukupno devet hektara. Proizvođači će sadnju obaviti nakon 10. travnja/aprila. Ostali proizvođači sadnju će obaviti nakon 10. svibnja/maja”, najavio je Đurašinović.

On je istakao da će agrotekstil osigurati firma “Karl Kine”, te da će ovaj vid proizvodnje biti organiziran u nižim predjelima.

Jučer je rečeno da otkupna cijena krastavaca ostaje ista kao prošle godine, odnosno 1,55 KM za kilogram prve klase, 0,55 KM za drugu i 0,15 KM za treću klasu.

Đurašinović je rekao da je firma prve godine imala 130 kooperanata koji su proizveli 600 tona krastavaca, a prošle godine 314 kooperanata koji su na 20 hektara proizveli 1.620 tona ovog povrća.

“U početku smo mi tražili kooperante, a sad kooperanti traže nas, što govori o ozbiljnom pristupu tijekom cijelog proizvodnog ciklusa”, istakao je Đurašinović.

Njemačka firma osigurava kooperantima kompletan repromaterijal, koji oni otplaćuju kroz isporučene krastavce.

Kooperanti imaju i stručnu pomoć agronoma na terenu, te SMS servis za zaštitu usjeva.

Firma “Karl Kine” sa sjedištem u Hamburgu godišnje preradi 30.000 tona krastavaca.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
Savjeti