KOMPANIJE
Xylem uvodi nove standarde u industriji celuloze i papira
Manager.ba BiH 30 listopada, 2017

Upotreba ozona kao sredstva za izbjeljivanje se istraživala mnogo godina. Prva industrijska primjena počela je prije gotovo 20 godina.

Ozon u proizvodnji celuloze se smatra jednim od najboljih dostupnih tehnologija na tržištu:
- Usklađenost sa okolišnim propisima
- Bolja kvaliteta celuloze
- Niski troškovi proizvodnje celuloze
- Visoka pouzdanost
-  Jednostavno i sigurno rukovanje

Zašto koristiti ozon?

Ozon je molekula sa tri atoma kisika. Ima najveći oksidacijski potencijal među kemikalijama za izbjeljivanje. Reagira vrlo brzo sa celulozom (u nekoliko sekundi) čime je izbjegnuto korištenje opreme velikih dimenzija.
Sporedni proizvod ozona je kisik zbog čega je ozon idealni izbor jer ne stvara nusprodukte koji nastaju primjenom konvencionalnih procesa.

Xylem na tržištu postoji od 1992. godine. Posjeduje dugoročno partnerstvo s mnogim tvrtkama celuloze i papira te dobavljačima kemikalija i opreme. Njegov cilj je pružiti tehničko rješenje poboljšavajući konkurentnost celuloze i papira.
Ozon se koristi kao sredstvo za izbjeljivanje pulpe. Izbjeljivanje pulpe je kontinuirano, koraci izbjeljivanja zahtijevaju različite kemikalije i radne uvijete. Učinkovit je u pogledu troškova jer svaki kg ozona zamjenjuje 2 do 4 kg čistog klor dioksida.

Osim toga smanjeno je izlazno opterećenje efluenta koji se treba obraditi kao i potrošnja svježe vode.

Ozon je krajnji izbor za uspješno provođenja „Zelenog izbjeljivanja“.

Pulpa nakon izbjeljivanja

Sposobnost ozona za kontrolu viskoznosti i smanjenje operativnih troškova objašnjava zašto ozon postaje ključna kemikalija u ovom procesu. 

Druga prednost je korištenje ozona na kraju procesa izbjeljivanja, gdje je njegova velika sposobnost posvjetljivanja dobra dopuna konvencionalnim metodama koje se zasnivaju na korištenju kemikalija za izbjeljivanje kao što su peroksidi ili klor dioksid.

Za tvornice pulpe i papira Xylem je razvio Z-compact sistem, sofisticirani i kompaktni dizajn, savršeno se prilagođava mlinu celuloze i uvjetima kao što su ograničenje prostora i agresivni uvjeti okoline.

Z – Compact sistemom savršeno zadovoljava zahtjeve tržišta pružajući proizvodnju ozona u rasponu od 15 do 250 kg/h po generatoru. 

Z-compact sistem posjeduje kućište za cjelokupni ozon sistem, uključuje posude za generator ozona, napojnu jedinicu i PLC sistem. Izoliran je, osvijetljen, obojen i opremljen sistemom grijanja, ventilacijskim sistemom i klima uređajem u slučaju vrućih klimatskih uvjeta.

Dizajn Z-compact ozon sistema

Z-compact sistem: Tvrtka Celtejo, Portugal (2008. godine su počeli s radom)

Povezani članci

1

2

Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
Savjeti