PFAS NIJE NEPOBJEDIV
Pooštreni standardi dozvoljenih zagađenja pitke vode
Manager Svijet 12 svibnja, 2024

Čelnici Xylem-a potvrdili su kako su dostupna tehnološka rješenja koja razine zagađanja PFAS-om smanjuju ispod dozvoljene razine. 


Agencija za zaštitu okoliša Sjedinjenih američkih država (EPA) nedavno je donijela uredbu kojom ograničava određene polifluoroalkilne tvari (PFAS) u pitkoj vodi. PFAS, poznate kao "vječne kemikalije", umjetne su kemikalije koje se koriste u industriji i potrošačkim proizvodima, a iznimno su teško razgradljive u okolišu. Kako bi olakšala provedbu propisa EPA je najavila skoro milijardu dolara poticajnih sredstava za provedbu PFAS testiranja, tretmane u javnim vodovodnim sustavima i pomoć vlasnicima privatnih bunara u rješavanju PFAS kontaminacije.

Uredbom se vodovodna poduzeća obvezuju smanjiti razine zagađenja PFAS-om i redovno obavještavati javnost o njima. EPA procjenjuje kako će između 4.100 i 6.700 javnih vodovodnih sustava – koji opslužuju oko 105 milijuna ljudi – morati odmah poduzeti mjere za smanjenje PFAS-a do propisanih standarda.

 

Što su to perfluoroalkilne kemikalije (PFAS) i zašto su opasne?

Perfluoralkilne i polifluoroalkilne tvari (PFAS) velika su skupina tisuća sintetičkih kemikalija čije su primjena u društvu i pojavnost u prirodi jako raširene. 

Sve kemikalije iz te skupine sadržavaju veze ugljika i fluora, jednu od najsnažnijih kemijskih veza u organskoj kemiji, koja im omogućava da budu otporne na razgradnju pri uporabi i u okolišu. Većina kemikalija iz skupine PFAS lako se prenosi okolišem i prelazi velike udaljenosti u odnosu na izvor ispuštanja. 

Onečišćenja PFAS-ima često se pronalaze u podzemnim vodama, površinskim vodama i tlu. Čišćenje kontaminiranih područja tehnički je zahtjevno i skupo. Ako se ispuštanje PFAS-a nastavi, te kemikalije i dalje će se akumulirati u okolišu, pitkoj vodi i hrani.
 

 

Koja su rješenja na raspolaganju

Radhika Fox, viša savjetnica u Xylemu i bivša pomoćnica direktora Odjela za vode EPA i Snehal Desai glavni direktor za razvoj i inovacije Xylema, govorili su o posljedicama novog pravila na vodovodna poduzeća, i zaključili kako dokazana rješenja mogu podržati usklađenost s novom uredbom i zaštititi korisnike njihovih vodovoda.

"Vodovodni sustavi imat će tri godine za testiranje i praćenje kako bi vidjeli koliko PFAS ima u vodi za piće i prelazi li njihova količina maksimalno dozvoljene razine, te obavijestiti javnost što su pronašli. "Ako otkriju PFAS na višim razinama, moraju postaviti tehnološko rješenje, poboljšati infrastrukturu i prečišćavati vodu kako bi se riješili tih PFAS-ova unutar pet godina." rekla je Fox.

"Dobra vijest je kako postoje rješenja koja mogu pomoći, smanjiti razinu PFAS-a na dozvoljenu, ako ne i niže", rekao je Desai. Dodao je kako najbolje tehnologije koje su trenutno dostupne za rješavanje problema PFAS uključuju granulirani aktivni ugljen i smole za ionsku izmjenu, a postoje slučajevi gdje je primjenjiva i reverzna osmoza.

Generalni zastupnik i distributer Xylem-ovog brenda Wedeca u Bosni i Hercegovini je Nobel Corporation.


Manager.ba

Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!