ZANIMLJIVOSTI
VIDEO Napustio fakultet i postao milijarder
Manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 07 rujna, 2019
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Trevor Milton iz američke države Utah, koji je napustio fakultet da bi se okušao u biznisu za koji vjeruje da će pomoći planeti, sada je postao milijarder nakon nove investicije u njegovu kompaniju.

Milton (37) postao je milijarder prošlog tjedna kada je europski proizvođač teretnih vozila CNH Industrial uložio 250 milijuna dolara u njegovu kompaniju “Nikola Motors Co.”, čime je njena vrijednost dostigla 3 milijarde dolara.

Milton je i dalje najveći pojedinačni suvlasni “Nikole”.

Nakon što je CNH kupio 7,7% udjela, Milton još uvijek posjeduje “više od 40%”, kazali su iz kompanije za “Forbes”.

“Forbes” sada procjenjuje Miltonovo bogatstvo na 1,1 milijardu dolara.  

“Nikola Motors” ima za cilj proizvesti tisuće futurističkih kamiona s pogonom na vodik tijekom 2020-ih, koji mogu preći 750 milja između dva punjenja na stanicama koje planiraju izgraditi.

Za kamione kojima je potrebna vožnja kraćeg dometa, za prelazak maksimalnih 300 milja po putovanju, Nikola će također ponuditi inačice svojih kamiona samo na baterije, koji će se natjecati s “Teslinim” vozilima.

Iako je vodonik sveprisutan element, proizvođačima automobila bilo je teško komercijalizirati vozila na ovaj pogon zbog nedostatka stanica za punjenje.

U SAD, vozila s vodikom koje proizvode “Toyota”, “Honda” i “Hyundai” dostupna su uglavnom u Kaliforniji, jedinoj državi sa stanicama za punjenje.

Iako je “Nikola” u ovom trenutku relativno nedokazan, on ima narudžbe za oko 14.000 svojih kamiona, uključujući i od “Anheuser-Buscha” koji planira 800 njih dati u zakup.

 

Napustio koledž zbog strasti

Milton je, inače, odslušao samo jedan semestar na koledžu kada je, prije desetak godina, postao zainteresovan za komercijalizaciju vozila sa niskim stupnjem zagađenja.

Prva kompanija koju je razvio nakon što je napustio fakultet bila je “dHybrid Systems”, koja je dizajnirala sisteme za dovod goriva za kamione na prirodni plin.

Tu kompaniju je prodao proizvođaču metala “Worthington Industries”, koji je zauzvrat osigurao Miltonu kapital za pokretanje “Nikole” prije četiri godine.

Ostali investitori su, između ostalih, hedge fond “ValueAct Capital” i kompanija “NEL Hydrogen”, “Nikolin” tehnološki partner iz Norveške za proizvodnju vodika na stanicama za punjenje.

 

Rano razvio zanimanje

Milton je razvio interes za transportnu mehaniku još kao dječak, putujući u vlakovima Union Pacifica, gdje je njegov otac radio.

Smrt majke, koje ga je zadesila kao tinejdžera, za njega je bila veliki udarac, a kaže da je vrijeme koje je proveo u misionarskom radu u siromašnim oblastima Brazila raspirilo njegovu želju da se posveti ciljevima od kojih će ljudi živjeti bolje.

Osnovao je “Nikolu” 2015. i premjestio je iz Salt Lake Cityja u Phonix 2018. godine, kako bi imao pristup većem broju talentiranih inženjera.

On sada profitira zbog sve veće zabrinutosti zbog korištenja karbonskih goriva i oštrijih mjera koje se uvode zbog emisije štetnih plinova, naročito u Kaliforniji i Europi.

Smatra da samo električna vozila ne mogu riješiti problem, već da su i vozila na vodonik odlična alternativa benzinskim i dizelskim motorima.

Tagovi: