PROJEKTI
Unatoč političkoj krizi i pandemiji, Hercegovina je veliko gradilište
manager.ba/jabuka.tv BiH 25 listopada, 2021
Izvor fotografije:
jabuka.tv

Politička kriza koja potresa Bosnu i Hercegovinu ne utječe na gradnju cestovne infrastrukture u kontekstu povezivanja s Hrvatskom, odnosno Europskom unijom.

 

Koridor 5C koji će Srednju Europu povezati s Jadranom prolazi i kroz Bosnu i Hercegovinu, od Svilaja na sjeveru do Bijače na jugu. Od 335 kilometara te autoceste izgrađeno je više od 100, prenosi jabuka.tv.

Unatoč političkoj krizi, te pandemiji COVID-a Hercegovina je veliko gradilište. Teški strojevi ravnaju hercegovački krš u nastavku završene autoceste duge 11 kilometara od granice s Hrvatskom do blizine Međugorja.

Do sada je izgrađeno i pušteno u promet 112 kilometara ceste s kojeg se već naplaćuje cestarina i ubiru se prihodi i taj novac ide direktno u izgradnju autoceste kroz projektne aktivnosti, kazao je Jadranko Puljić, pomoćnik ministra prometa i komunikacija FBiH.

Najzahtjevnije će biti premostiti Neretvu. Most u Počitelju bit će dug kilometar i visok sto metara. Sljedeća dionica Počitelj – Buna pri samome je završetku. Istodobno s autocestom grade se i brze ceste koje će približiti BiH Hrvatskoj. Cesta Neum – Stolac duga je 36 kilometara.

Očekuje se da dobijemo cestu iduće godine kako bi bili povezani Neum i neumsko zaleđe s ostatkom Hercegovine, koji će donijeti neke benefite poput turizma i gospodarstva općenito, kazao je Puljić za HRT.

U pripremi je i 40 kilometara brze cesta od Mostara do granice s Hrvatskom u Vinjanima Donjim. Provodi se javna rasprava Studije o procjeni utjecaja na okoliš.

Ovaj postupak bi se mogao u pozitivnom ishodu riješiti prihvaćanjem studije koja će biti uvjet za dobivanje drugih dozvola, a to je, urbanistička, građevinska…, kaže Suada Numić, Ministarstvo okoliša i turizma FBiH.

Važna okolnost ove prometnice je što ona spaja dvije države, zapravo ide na granični prijelaz, u našem slučaju jedan od najfrekvetntnijih Gorica – Vinjani Donji gdje moramo iskomunicirati to kvalitetno kako bi se robni i putnički promet prema Republici Hrvatskoj mogao odvijati, kazao je Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude.

Ova cesta bit će izravno povezana s koridorom 5C i Republikom Hrvatskom te bi trebala ubrzati promet putnika i robe i postati žila kucavica gospodarstva na jugu BiH.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo