PROJEKTI
Trebinje dobiva solarnu elektranu
Manager.ba/bljesak.info BiH 28 kolovoza, 2019
Izvor fotografije:
bljesak.info

Skupština Grada Trebinja krajem svibnja donijela je odluku kojom se na javnu licitaciju za zakup zemljišta na Zupcima dalo 195 hektara zemljišta, nakon što je direktor Elektroprivrede RS-a Luka Petrović najavio da će ovo poduzeće na ovoj lokaciji graditi solarnu elektranu, čija će instalirana snaga biti 100 megavata.

Riječ je o investicijskom projektu vrijednosti najmanje 150 milijuna eura.

Elektroprivreda ima idejno rješenje, a i Europska banka za obnovu i razvoj spremna je financirati projekt pod povoljnim uvjetima, prenosi Oslobođenje.

 

Plaćanje naknada

Trebinje je izabrano kao najbolja zona po broju sunčanih sati, zbog čega je ujedno najisplativije za gradnju ove vrste elektroenergetskog postrojenja.

Petrović je ranije sa zadovoljstvom konstatirao da će Elektroprivreda za ovaj projekt dobiti novac s povoljnom kamatom i pod uvjetima da se kredit vraća kada elektrana bude na mreži.

Prema njegovim riječima, manji bh. entitet mora razvijati čistu energiju iz obnovljivih izvora, s obzirom na to da će neminovno doći trenutak kada će se suočiti s obvezom plaćanja naknada za misiju ugljikov dioksid, što će enormno podići cijenu električne energije.

Da bi se to spriječilo, posebno je ulagati u obnovljive izvore.

S izvorima kao što su vjetar ili sunce ovo poduzeće će moći prodavati takozvane zelene certifikate od izgrađenih energetskih objekata na bazi ovih potencijala.

 

Čista energija

 

Kada Europska unija nametne obvezu plaćanja naknade zbog misije ugljikov dioksid, nastojat će se da to bude financijski poravnato od prodaje – kako se građanima ne bi povećavali računi za električnu energiju.

Energetska postrojenja na bazi obnovljivih izvora u RS-u već grade privatni investitori, ali će ubuduće ERS voditi računa da koncept čiste energije razvija na način koji će građane osloboditi obveze subvencioniranja. 

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo