MILIJUNAŠI
Tajni život tinejdžera multimilijunaša: "Vodio sam posao za koji nitko nije znao"
Manager.ba/akta.ba Svijet 08 listopada, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

Mladi poduzetnik Marsin Klecinski u tajnosti je vodio kompaniju Malwarebytes iz studentskog doma – i zarađivao milijune. Mnogi poduzetnici imaju „taj trenutak“ u kojem shvate da su nabasali na nešto krupno. Za Marsina Klecinskog to se dogodilo dok je diskretno – iz studentske sobe – vodio biznis, radeći na antivirus softveru.

Iako je njegova startup kompanija Malwarebytes krajem 2008. postojala manje od godinu dana, već je stjecala dobru reputaciju u svijetu cyber sigurnosti.

Marsin, koji je tada imao samo 18 godina, jedva je uspjevao da žonglira startup i studentski život na Univerzitetu u Illinoisu.

Međutim, onda mu se posrećilo.

"Imao sam velikih problema da analiziram najnoviji kompjuterski virus kad mi se na monitoru odjednom pojavila potpuno bijela stranica i poruka – izbačeni ste sa školske mreže zbog virusa na vašem desktopu", kaže on.

"Očigledno su otkrili da imam virus na kompjuteru, ali nisu shvatili da je to bilo namjerno. I tako ja pozovem IT službu univerziteta, a oni mi pošalju klinca koji nije bio stariji od mene. On sjedne za kompjuter, pogleda ga i kaže: ‘Au, baš si uprskao stvar’."

"I onda se tu na moje oči ulogira na moju internet stranicu i skine Malwarebytes."

"Ništa nisam rekao, samo sam stajao iza njega i gledao kako mi popravlja kompjuter mojim vlastitim softverom. Otišao je ne znajući tko sam, ali do dana današnjeg obožavam taj trenutak."

Marsin je 2012. diplomirao iz kompjuterskih nauka, a njegov Malwarebytes  je u tom trenutku već bio kompanija koja zarađuje nekoliko milijuna dolara godišnje.

Za to vrijeme nijedan od njegovih profesora nije imao pojma što mu oduzima toliko vremena i utiče na snižene ocjene.

Malverbajts danas ima godišnji obrt od više od 126 milijuna dolara i milijune mušterija iz svih krajeva svijeta.

Marsin je rođen u Poljskoj 1989. godine, a u Chicago se preselio s obitelji kao trogodišnjak.

Kao tinejdžer opsjednut video igrama, slučajno je zapratio kompjuterski virus, pa je na internet forumima i iz knjiga za početnike naučio sve što je morao o njima.

Službeno je pokrenuo Malwarebytes u januaru 2008, kad je imao svega 18 godina.

Kompanija je brzo rasla, pa je procjenio da bi ga odlazak na fakultet u rujnu/septembru iste godine samo usporio – naravno, njegova majka je imala druge ideje.

"Posao je počeo zaista da se zahuktava i ja sam pokunjeno otišao do majke i rekao joj: ‘Mislim da neću studirati'", kaže Marsin.

"Petnaest sekundi kasnije pakovali smo moje stvari i išao sam na fakultet", dodaje.

Ono što je više zabrinjavalo gospođu Klecinski bilo je to što je njen sin tinejdžer pokrenuo posao sa čovjekom u tridesetim, Bruceom Harrisonom.

Njih dvojica su zajedno pisali softver više od godinu dana, nakon što su prvi put počeli da pričaju na forumima za antiviruse.

"Imate sedamnaestogodišnjeg klinca… A imate i tridesetpetogodišnjeg muškarca. Zamislite da morate to da priopćite mami?", kaže Marsin.

Marsin i Bruce se zapravo u to vrijeme još nisu ni sreli licem u lice.

Brus je bio ljubitelj kompjutera iz Massachusettsa, a Marsin je živio u roditeljskom domu u Chicagu.

Nisu se vidjeli uživo sve dok Malwarebytes nije bio star više od 12 mjeseci.

"Nismo se sreli sve dok nismo zaradili prvi milijun, oko godinu dana nakon što smo izbacili proizvod na tržište", kaže Marsin.

"Čak je i to na neki način bilo antiklimaktično. Bilo je samo: ‘Zdravo, Bruce!’ – rukovali smo se i nastavili dalje."

Bruce je danas šef istraživačkog tima, a i dalje živi i radi na istočnoj obali Amerike, dok se Marsin nalazi u sjedištu kompanije u Silicijskoj dolini.

Kompanija sada ima više od 750 zaposlenih, kao i ogranke u Republici Irskoj, Singapuru i Estoniji.

Od 2014. godine zaradila je 80 milijuna u investicijskim fondovima.

Iz Malwarebytes navode da njihov softver svakog mjeseca izvede 187 milijuna skeniranja u potrazi za virusima i za fizička i za pravna lica, a instalira se svakog dana više od 247.000 puta.

Kao i mnoge druge kompanije za antiviruse, radi na poslovnom modelu po imenu „frimijum“ – osnovna verzija je besplatna, ali možete da platite za bolju zaštitu.

Iako je kompanija dosljedno rasla i jačala, Marsin je usput naučio neke teške lekcije. Najteže je bilo proći kroz gotovo katastrofalni period 2014. godine kad je proizvod zatajio na krupnom planu.

"Imali smo lažnu prijavu, što znači da smo otkrili virus koji uopće nije bio virus", kaže on.

"Naš softver je greškom srušio stotine hiljada kompjutera. Centri za hitan prijem su padali, sajtovi bolnica su padali, bilo je to strašno. To se, uzgred, dešava svakoj kompaniji koja se bavi antivirusima, ali takve greške mogu da ubiju kompaniju zato što izgubite povjerenje ljudi."

"Popravili smo to i preživjeli. Čak i danas, sistem koji smo stvorili da bismo sprečili da se to ponovi u budućnosti zove se ‘Sistem za prevenciju istrebljenja Malwarebytes ’ – naši inženjeri imaju sjajan smisao za humor.“

Karl Gotlieb, Podcaster za cyber sigurnost, kaže da Malwarebytes „cvjeta“, usprkos tome što radi u „ozloglašeno neprijateljski nastrojenoj“.

"S toliko konkurentskih dobavljača, ključna je svijest o brendu, a korak koji je Malwarebytes poduzeo pre mnogo godina da ponudi proizvod besplatno danas mu se višestruko isplaćuje. Gomila mušterija zna za ime i već ga koristi u svojim domovima. Ono što su Marsin i njegov tim uspjeli impresivan je prizor", navodi on.

Marsin danas ima 29 godina. Kaže da mu je mladost poslužila kao velika prednost, pa potiče druge talentirane tinejdžere da osnuju firme.

"Čuli ste moju priču, pokrenuo sam kompaniju dok sam još živio s roditeljima", kaže on.

"A onda, čak i na koledžu, sve je bilo plaćano studentskim kreditom, tako da sam imao što da jedem. Ako ste sad na koledžu, umjesto da izađete i napijete se s prijateljima, izdvojite možda jednu noć tjedno da vidite ima li nešto na čemu želite da radite iz osobne strasti.“

On priznaje da su mu fakultetske godine bile teže nego njegovim prijateljima, da je jedva stekao diplomu, a njegov društveni život je nesumnjivo pretrpio udarac.

Međutim, drago mu je što ga je majka natjerala da studira.

"Ako ništa drugo, tako sam upoznao suprugu", kaže on.

Tagovi:
Video
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna