KOMPANIJE
PRVA INVESTICIJA IZRAELSKE KOMPANIJE U EUROPI: Tvornica vatrometa od 4 milijuna eura
Manager.ba BiH 28 prosinca, 2017

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, načelnik pelagićke općine Simo Stakić i direktor izraelskog poduzeća “Moram vatrometi” Jaron Mor potpisali su u Banjaluci protokol o suradnji na izgradnji tvornice vatrometa u Pelagićevu, čija je vrijednost četiri milijuna eura.

Đokić je istaknuo da je to vrlo značajan industrijski projekt, u čijoj će prvoj fazi biti zaposleno 60 lica, te da je riječ o izraelskom investitoru koji prvi put ulaže u Europi.

“Za nas je izuzetno važno da će projekt biti realiziran na području nerazvijene općine Pelagićevo, gdje će to biti prvi industrijski projekt ove vrste. To će biti značajan doprinos razvoju cijele Posavine, jer će u projekt biti uključeno mnoštvo lokalnih kompanija koje će pružati određene usluge”, rekao je Đokić novinarima nakon potpisivanja protokola.

Đokić je dodao da će Vlada RS, zajedno sa lokalnom zajednicom, osigurati zemljište za gradnju tvornice, izgradnju infrastrukture do lokacije objekta, sve potrebne instalacije, komunalne priključke, kao i potrebne dozvole.

“Iz sredstava za podršku razvoju privrede Vlada će podržati ovaj projekt, jer je riječ o jednoj novoj proizvodnji koja ne postoji u Europi“, naveo je Đokić.

Direktor poduzeća “Moram vatrometi” Jaron Mor rekao je da će tvornica, osim zapošljavanja prvih 60 do 80 radnika, imati još dva kruga zapošljavanja.

“Proizvoditi ćemo vatromet i pirotehnička sredstva za europsko tržište, čiji su trenutni zahtjevi vrijedni 14 milijardi eura. Ako ovdje uspijemo proizvesti jedan procenat od toga, svi ćemo uspjeti”, poručio je Mor.

On je dodao da je ovo izraelsko poduzeće prije tri godine došlo na ideju gradnje tvornice u Europi, te da je šef Predstavništva RS u Izraelu Arie Livne naglasio da to može biti jedino u Republici Srpskoj.

“Na projektu radimo već dvije godine i nadamo se da ćemo naredne godine vidjeti rezultate. Imamo prostor, znanje i možemo ispuniti zahtjeve, čekaju se samo potrebne dozvole i možemo početi raditi”, rekao je Mor.

Načelnik općine Pelagićevo Simo Stakić naglasio je da je lokalna zajednica pripremila privrednu zonu za ovakvu investiciju, te da će investitoru u prvoj fazi realizacije projekta ustupiti 20 hektara zemljišta, a ukoliko bude potrebno i dodatnih 20 hektara, koje će osigurati od privatnih lica putem eksproprijacije ili slobodnom pogodbom.

“Smatram da će ovakva investicija značiti zapošljavanje i zadržavanje omladine u Pelagićevu, kao i da će lokalna zajednica imati višestruku korist od ovog projekta”, naveo je Stakić.

Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
Savjeti