KOMPANIJE
Ovo je najprofitabilnija kompanija na svijetu u 2019.
Manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 13 kolovoza, 2019
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Saudijski državni naftni div Aramco izijestio je u ponedjeljak o 11,6 posto manjoj neto dobiti u prvoj polovini godine zbog pada cijena nafte na svjetskim tržištima.

„U prvoj polovini 2019. neto dobit kompanije iznosila je 46,9 milijardi dolara, u usporedbi s 53 milijarde dolara u istom razdoblju lani”, stoji u priopćenju kompanije.

„Usprkos nižim cijenama nafte tokom prve polovine 2019. godine nastavili smo bilježiti dobre rezultate i snažan slobodni novčani tok”, kazao je izvršni direktor Aramca Amin Nasser.

To je prvi polugodišnji izvještaj saudijske kompanije koja je u travnju/aprilu prvi put u povijesti omogućila uvid u svoje poslovne knjige u kontekstu priprema za pribavljanje kapitala.

I pored pada dobiti, Saudi Aramco je ostao najprofitabilnija kompanija na svijetu, objavio je CNN Business

Poređenja radi, američki Apple u prvoj polovini financijske godine imao profit od 31,5 milijardi dolara.

Objava o padu dobiti, uzrokovanom nižim cijenama nafte, vremenski se poklopila s obnovljenim špekulacijama o pripremama Aramcoa za uvrštenje dionica u kotaciju inozemnih berzi.

U danas objavljenom priopćenju IPO se ne spominje.

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman svojedobno je izjavio da će Aramcove dionice biti uvrštene u burzovnu kotaciju krajem 2020. ili početkom 2021. godine.

Saudijska Arabija planira prodati do pet posto udjela u najvećoj svjetskoj energetskoj kompaniji i nada se pribaviti do 100 milijardi dolara.

Planirani IPO temelj je programa reformi koje je osmislio princ Mohammed kako bi ublažio ovisnost saudijskog gospodarstva o nafti.

Rijad nije naveo u kotaciju koje će burze dionice biti uvrštene a za dio tog velikog kolača bore se London, New York i Hong Kong.

Tagovi:
Povezani članci

1

2

Video
VIDEO
Maja Miljević: 8 koraka do uspješnog početka biznisa
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana