nafta

Koji naftni gigant dolazi u FBIH?

Prema proceduri, izabrani ponuđač imat će na raspolaganju šest godina istraživanja podijeljenog u dvije faze.

 

U sljedećihih desetak dana očekujemo prve prijave na javni međunarodni poziv za istraživanje nafte i plina na području Federacije. Kazala je ovo za "Dnevni avaz" Begajeta Habota iz Ministarstva energetike, koje je objavilo tender 7. siječnja/januara.

Hrvatski

Naftno polje otkriveno u Iranu je drugo najveće u zemlji

Iran je tako zauzeo četvrto mjesto u svijetu, odmah iza Venezuele, Saudijske Arabije i Kanade.

 

Otkriveno naftno polje u jugozapadnom Iranu je drugo najveće u zemlji, rekao je iranski ministar za naftu Bidžan Zanganeh u ponedjeljak, objavljeno je na mrežnoj stranici tog ministarstva SHANA.

Procjenjuje se da naftno polje Namavaran sadrži 53 milijarde barela nafte, kazao je Zanganeh. Istraživanje naftnog polja započelo je 2016. te je prethodno otkrivena 31 milijarda barela nafte, a naknadno su ustanovljene dodatne 22 milijarde, rekao je Zanganeh.

Hrvatski

Ovo je najprofitabilnija kompanija na svijetu u 2019.

Saudijski državni naftni div Aramco izijestio je u ponedjeljak o 11,6 posto manjoj neto dobiti u prvoj polovini godine zbog pada cijena nafte na svjetskim tržištima.

„U prvoj polovini 2019. neto dobit kompanije iznosila je 46,9 milijardi dolara, u usporedbi s 53 milijarde dolara u istom razdoblju lani”, stoji u priopćenju kompanije.

Hrvatski

Dvije strane blještavog novčića

Kuvajćani su uljuljkani u bogatstvo stečeno prvenstveno izvozom nafte, a dobro prolaze i strani stručnjaci koje Kuvajt „uvozi“ kako bi realizirao ogromne infrastrukturne projekte i cilj da postane financijski i kulturni centar u regiji.

Istovremeno, svakodnevno srećete ljude iz Indije, Pakistana, Šri Lanke ili Filipina koji se doslovno bore da prežive.

Hrvatski

Hifa Oil uskoro otvara tehnološki najsuvremeniji terminal tečnih goriva na Balkanu

– Realizacijom investicije u ukupnom obimu od više desetina miliona KM Hifa Oil će uskoro u Zenici otvoriti tehnološki najsavremeniji terminal tečnih goriva na Balkanu. Ova kompanija je kao lider u distribuciji nafte i naftnih derivata u našoj zemlji prošle godine kupila Terminale Željezare Zenica, čim je osim jačanja konkurentskih prednosti novim investicijama omogućena još veća sigurnost i stabilnost snabdijevanja tržišta Bosne i Hercegovine naftom na duži rok, navodi se u saopćenju za javnost Hifa Oil.

Hrvatski

Nakon Trumpove odluke snažno porasle cijene nafte

Na azijskim berzama u srijedu su cijene dionica pale, dok su cijene nafte snažno skočile nakon što je dan prije predsjednik SAD-a Donald Trump odlučio ponovno uvesti sankcije Iranu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.30 u minusu 0,2 odsto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks bio u minusu 0,4 odsto, dok su cijene dionica u Singapuru i Južnoj Koreji skliznule između 0,2 i 0,4 odsto.

Berzovni indeksi u Šangaju, Australiji i Hong Kongu porasli su, između 0,1 i 0,3 odsto.

Hrvatski

"Robne rezerve" nude otpis kamate ako se vrati glavnica

"Robne rezerve RS" u stečaju otpisat će poljoprivrednicima kamatu na dug od 3,5 miliona KM za regresiranu naftu i đubrivo ako do 30. septembra vrate glavnicu duga.

Ovo je bio prijedlog Doste Baraković, stečajne upravnice, koji je prihvatila Skupština povjerilaca, koja je danas održala sjednicu u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci.

Hrvatski

U Bahreinu pronađeno najveće naftno polje u posljednjih nekoliko decenija

U Bahreinu je otkriveno najveće naftno polje u toj zemlji u proteklih nekoliko decenija.

“Preliminarni rezultati analiza ukazuju na to da je pronađena zaliha značajna i da će se dugoročno moći izvlačiti nafta i gas”, rekao je ministar za naftu Bahreina šeik Muhamed bin Kalifa al Kalifa.

Prethodno najveće naftno polje u Bahreinu otkriveno je 1932. godine, prenosi novinska agencija BNA.

Bahrein dobija prihode od nafte sa dva polja jedno na kopnu, a drugo sa naftne bušotine Abu Safah koju dijeli sa Saudijskom Arabijom.

Hrvatski