nafta

Ovo je najprofitabilnija kompanija na svijetu u 2019.

Saudijski državni naftni div Aramco izijestio je u ponedjeljak o 11,6 posto manjoj neto dobiti u prvoj polovini godine zbog pada cijena nafte na svjetskim tržištima.

„U prvoj polovini 2019. neto dobit kompanije iznosila je 46,9 milijardi dolara, u usporedbi s 53 milijarde dolara u istom razdoblju lani”, stoji u priopćenju kompanije.

Hrvatski

Dvije strane blještavog novčića

Kuvajćani su uljuljkani u bogatstvo stečeno prvenstveno izvozom nafte, a dobro prolaze i strani stručnjaci koje Kuvajt „uvozi“ kako bi realizirao ogromne infrastrukturne projekte i cilj da postane financijski i kulturni centar u regiji.

Istovremeno, svakodnevno srećete ljude iz Indije, Pakistana, Šri Lanke ili Filipina koji se doslovno bore da prežive.

Hrvatski

Hifa Oil uskoro otvara tehnološki najsuvremeniji terminal tečnih goriva na Balkanu

– Realizacijom investicije u ukupnom obimu od više desetina miliona KM Hifa Oil će uskoro u Zenici otvoriti tehnološki najsavremeniji terminal tečnih goriva na Balkanu. Ova kompanija je kao lider u distribuciji nafte i naftnih derivata u našoj zemlji prošle godine kupila Terminale Željezare Zenica, čim je osim jačanja konkurentskih prednosti novim investicijama omogućena još veća sigurnost i stabilnost snabdijevanja tržišta Bosne i Hercegovine naftom na duži rok, navodi se u saopćenju za javnost Hifa Oil.

Hrvatski

Nakon Trumpove odluke snažno porasle cijene nafte

Na azijskim berzama u srijedu su cijene dionica pale, dok su cijene nafte snažno skočile nakon što je dan prije predsjednik SAD-a Donald Trump odlučio ponovno uvesti sankcije Iranu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.30 u minusu 0,2 odsto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks bio u minusu 0,4 odsto, dok su cijene dionica u Singapuru i Južnoj Koreji skliznule između 0,2 i 0,4 odsto.

Berzovni indeksi u Šangaju, Australiji i Hong Kongu porasli su, između 0,1 i 0,3 odsto.

Hrvatski

"Robne rezerve" nude otpis kamate ako se vrati glavnica

"Robne rezerve RS" u stečaju otpisat će poljoprivrednicima kamatu na dug od 3,5 miliona KM za regresiranu naftu i đubrivo ako do 30. septembra vrate glavnicu duga.

Ovo je bio prijedlog Doste Baraković, stečajne upravnice, koji je prihvatila Skupština povjerilaca, koja je danas održala sjednicu u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci.

Hrvatski

U Bahreinu pronađeno najveće naftno polje u posljednjih nekoliko decenija

U Bahreinu je otkriveno najveće naftno polje u toj zemlji u proteklih nekoliko decenija.

“Preliminarni rezultati analiza ukazuju na to da je pronađena zaliha značajna i da će se dugoročno moći izvlačiti nafta i gas”, rekao je ministar za naftu Bahreina šeik Muhamed bin Kalifa al Kalifa.

Prethodno najveće naftno polje u Bahreinu otkriveno je 1932. godine, prenosi novinska agencija BNA.

Bahrein dobija prihode od nafte sa dva polja jedno na kopnu, a drugo sa naftne bušotine Abu Safah koju dijeli sa Saudijskom Arabijom.

Hrvatski

Petrohemija: Ulaskom u novi segment poslovanja Hifa Oil za kratko vrijeme otvorila nova tržišta u regiji i EU

Hifa Oil, bosanskohercegovački vodeći domaći distributer nafte i naftnih derivata, ušavši u petrohemiju kao novi sektor poslovanja za samo nekoliko mjeseci otvorila je nova tržišta za svoje proizvode u regiji i EU. Radi se o širokoj paleti polietilenskih granulata koji se koriste u građevinskoj, prehrambenoj, automobilskoj, industriji ekektrotehnike, itd. Hifa Oil plasira ove proizvode za sada pored tržišta Bosne i Hercegovine na tržišta Srbije, Hrvatske, Turske, ali i Njemačke, te Nizozemske. 

Hrvatski

U februaru rast prihoda od 3,5 posto

Prihodi od akciza na derivate nafte u februaru u BiH bili su za 3,5 odsto veći u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je prilično visok rast imajući u vidu očekivanja u vezi sa izmjenama Zakona o akcizama, navodi Odjeljenje za makroekonomsku analizu /OMA/ Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH u svom biltenu.

OMA navodi da u ovome treba imati u vidu tri činjenice. Prvo da se akcize na domaće naftne derivate naplaćuju na osnovu prijave o količinama derivata stavljenih u promet u prethodnom mjesecu.

Hrvatski