NEKIMA JE 19 GODINA
Oni su najmlađi milijarderi na svijetu, rijetki nisu naslijedili bogatstvo
Manager Svijet 07 travnja, 2024

Prosječan milijarder ima 66 godina, a najstariji čak 102. No, nekoliko odabranih sretnika obogatilo se u vrlo mladoj dobi. Na popisu najmlađih milijardera svi imaju 33 ili manje godina, a imaju bogatstvo od 110 milijardi dolara. 


Ove godine, 25 najmlađih milijardera na Forbesovom popisu imaju 33 ili manje godina. Njihovo bogatstvo zajedno iznosi 110 milijardi dolara. Nekoliko njih samo je zaradilo svoje bogatstvo, poput 33-godišnjeg osnivača Snapa Evana Spiegela, osnivača Gymsharka, 31-godišnjeg Bena Francisa, i osnivača tvrtke Oculus VR, Palmera Luckeya, koji ima 31 godinu.

Većina ih je imala veliku pomoć. Po prvi put od 2009. godine, svaki milijarder mlađi od 30 godina svoje bogatstvo je – naslijedio.

Najmlađa na popisu je Livia Voigt iz Brazila, još uvijek studentica, a ima bogatstvo od 1,1 milijardu dolara zahvaljujući manjinskom udjelu u proizvođaču električne opreme WEG čiji je suosnivač bio njen djed. Ona i njena 26-godišnja sestra Dora Voigt de Assis dva su od sedam novih lica među 25 najmlađih milijardera.

Gotovo svih 25 bogatije je nego prošle godine. Najviše se obogatio nasljednik Red Bulla, Mark Mateschitz, čije bogatstvo je poraslo za 4,9 milijardi dolara. Drugi po redu je Michal Strnad koji je naslijedio, a sada i vodi, proizvođača ta obranu Czechoslovak Group, a koji je ove godine bogatiji za 2,4 milijarde dolara u odnosu na prošlu. Većina mladih milijardera – njih 60 posto – dolazi iz Europe. Ostali su iz Brazila, Južne Koreje i Hong Konga (sve nasljednici) ili Japan i SAD-a (svi su sami zaradili svoje bogatstvo).

 

 

Mark Mateschitz naslijedio je 49% Red Bulla kada je njegov otac Dietrich Mateschitz, koji je tvrtku osnovao 1984., preminuo 2022. godine. Prije očeve smrti, Mateschitz je vodio odjel kompanije za organiku, ali je dao ostavku jer, kako kaže, “ne vjerujem da bi netko trebao istovremeno biti i zaposlenik i dioničar kompanije.” Red Bull je prošle godine ostvario 11,6 milijardi dolara prihoda i prodao 12,1 milijardu limenki svog popularnog pića – dovoljno da svaka osoba na svijetu “dobije krila” s 1,5 pića.


Del Vecchio je glavni strateški direktor u tvrtci EssilorLuxottica, najvećoj tvrtci za naočale na svijetu koja je vlasnik i Ray-Bana. Tvrtku je vodio njegov otac do smrti u lipnju 2022. godine. Del Vecchio, njegova majka i šestero polubraće i sestara naslijedili su po 12,5 posto udjela u dioničarskom društvu Delfin iz Luksemburga, koji je vlasnik gotovo trećine EssilorLuxottice.

 

Katharina i Alexandra Andresen

 

Njihov pra-pra-pradjed 1849. je godine kupio proizvođača duhana Tiedemanns Tobaksfabrik, i izgradio od njega carstvo koje je trajalo sve dok ga njihov otac nije prodao 2005. godine. Sada se obitelj fokusira na svoju investicijsku tvrtku Ferd, koja se uglavnom bavi nekretninama i privatnim nordijskim kompanijama. Svaka sestra Andresen vlasnica je 42 posto udjela u Ferdu.Nakon što je nekoliko godina prikupljala iskustvo kao promatračica, Katharina se odboru tvrtke pridružila u lipnju prošle godine.Poput svoje sestre Katharine, i Alexandra je članica odbora Ferda, no njena veća ljubav su konji. Ona je vlasnica staje za uzgoj konja u Oslu Andresen Dressage, a i sama se natjecala u jahanju (trostruka je juniorska prvakinja Norveške u dresurnom jahanju) sve dok zbog bolesti nije morala odustati od sporta.


Michal Strnad
DOB: 31 godina
ZEMLJA: Češka
IZVOR BOGATSTVA: Oružje
BOGATSTVO: 4,4 milijarde dolara

Strnadov otac bio je vlasnik odlagališta otpada u malom gradu, a počeo je renovirati sovjetsku opremu na kraju Hladnog rata. Biznis je pretvorio u Czechoslovak Group, tvrtku koja je prošle godine ostvarila 3,2 milijarde dolara prihoda. Strnad je preuzeo vlasništvo, kao i poziciju izvršnog direktora tvrtke. U svoje slobodno vrijeme, Strnad je kolekcionar umjetnina, sportskih automobila i povijesnih vozila.


Livia Voigt
DOB: 19 godina
ZEMLJA: Brazil
IZVOR BOGATSTVA: Industrijski strojevi
BOGATSTVO: 1,1 milijarda dolara

Livia Voigt najmlađa je milijarderka na svijetu: ovog srpnja navršit će tek 20 godina. Ona i njena sestra Dora Voigt de Assis vlasnice su po 3,1 posto tvrtke WEG, brazilskog proizvođača električne opreme kojeg je osnovao njen djed Werner Ricardo Voigt. WEG izvozi u preko 135 zemalja svijeta i jedan je od najvećih svjetskih proizvođača električnih motora. Ni Livia ni Dora ne sudjeluju u poslovanju tvrtke. Livia je trenutno studentica psihologije.


Evan Spiegel
DOB: 33 godine
ZEMLJA: SAD
IZVOR BOGATSTVA: Snapchat
BOGATSTVO: 3,1 milijardi dolara

Spiegel je 2011. godine napustio studij na Stanfordu kako bi osnovao Snapchat sa svojim prijateljima Bobbyjem Murphyjem i Reggiejom Brownom. Danas su on i 35-godišnji Murphy zajedno vlasnici oko četvrtine tvrtke Snap Inc. čijim dionicama se trguje na burzi, a koja je prošle godine ostvarila 4,6 milijardi dolara prihoda. Spiegel je također i izvršni direktor tvrtke. Godine 2022. on je otplatio studentski dug čitavoj jednoj generaciji fakulteta Otis College of Art and Design, gdje je pohađao satove tijekom srednje škole.


Ben Francis
DOB: 31 godina
ZEMLJA: Ujedinjeno Kraljevstvo
IZVOR BOGATSTVA: Gymshark
BOGATSTVO: 1,3 milijarde dolara

Dok je kao 19-godišnji student radio kao dostavljač pizza, Francis i njegov prijatelj Lewis Morgan osnovali su web stranicu imena Gymshark, preko koje su prodavali dodatke prehrani kupljene na veliko. Potom su počeli šivati i printati sportsku odjeću u garaži Francisovih roditelja, i tako je rođen njihov brend sportske odjeće. Morgan je svoj udio prodao privatnoj investicijskoj tvrtci General Atlantic 2020. godine u poslu kojim je vrijednost tvrtke procijenjena na 1,5 milijardi dolara. Francis je još uvijek vlasnik 70 posto Gymsharka, a također je i izvršni direktor tvrtke.


Gustav Magnar Witzøe
DOB: 30 godina
ZEMLJA: Norveška
IZVOR BOGATSTVA: Uzgoj ribe
BOGATSTVO: 4,2 milijarde dolara

Witzøe je imao tek 19 godina kada mu je otac poklonio gotovo polovicu giganta za uzgoj ribe SalMar. Jedanaest godina kasnije, njegov otac još uvijek upravlja kompanijom, a Gustav se bavi nekretninama i investiranjem u tech startupove. U posljednjih 10 godina, cijena dionica SalMara porasla je za nevjerojatnih 800 posto, a s njom i bogatstvo mladog Witzøea. On je danas peta najbogatija osoba u Norveškoj i najveći porezni obveznik u zemlji: Norveškoj je dao 292,4 milijuna norveških kruna, odnosno 25,2 milijuna eura, samo 2022. godine. SalMar izvozi u preko 50 zemalja svijeta, a tvrtka je drugi najveći uzgajivač lososa u svijetu. Kažu kako proizvode dovoljno ribe da nahrane svakog Norvežanina, i to svaku večer.


Firoz i Zahan Mistry
Firoz Mistry
DOB: 27 godina
ZEMLJA: Irska
IZVOR BOGATSTVA: Diverzificiran
BOGATSTVO: 4,9 milijardi dolara

Zahan Mistry
DOB: 25 godina
ZEMLJA: Irska
IZVOR BOGATSTVA: Diverzificiran
BOGATSTVO: 4,9 milijardi dolara

Firoz i Zahan Mistry najbogatiji su od svih milijardera ispod 30 godina, zahvaljujući uglavnom njihovim 4,6 postotnim udjelima u indijskom konglomeratu Tata Sons koji je vlasnik 29 kompanija, uključujući Tata Consultancy i Tata Motors. Konglomerat je prošle godine ostvario 150 milijardi dolara prihoda. Zahan i Firoz svoje udjele su naslijedili 2022. godine, koja je za njih obilježena obiteljskom tragedijom. Njihov 54-godišnji otac poginuo je u automobilskoj nesreći manje od tri mjeseca nakon što je njihov djed, nekadašnji predsjednik i najveći individualni dioničar konglomerata, umro u dobi od 93 godine. Njihov ujak Shapoor Mistry vlasnik je ostatka od ukupno 18,4 posto obiteljskog udjela u tvrtci.

 

Izvor: Monica Hunter-Hart: The World’s Youngest Billionaires 2024
prijevod: Forbes Hrvatska
Prilagodba: Manager.ba

 

 

Povezani članci

1

Video
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji