FINSKA
Od siromašnog dijela Rusije do jedne od najrazvijenijih zemalja
Manager.ba/index.hr Svijet 28 svibnja, 2018

Finska je danas po mnogim kriterijima jedna od najuspješnijih zemalja svijeta. Spada među najbogatije zemlje svijeta, ima vrhunsko školstvo, vrhunsku administraciju, vrlo niske stope kriminala i korupcije, i općenito je jedno od najboljih mjesta za život.

Prije 100 godina bili su vrlo siromašni

Iz današnje perspektive zvuči gotovo nevjerojatno da je do prije stotinjak godina Finska bila vrlo siromašni dio Ruskog carstva u kojem se čak i umiralo od gladi.

Nakon osamostaljenja, osnivanja republike 1917. godine, Finska je postigla izvanredan ekonomski napredak iako se u početku budućnost nije činila tako sjajnom. U vrijeme raspada Ruskog carstva 1917. godine, Finska je bila najslabija ekonomija sjevera Europe.

Smještena na vanjskim rubovima sfere utjecaja velikih europskih industrijskih sila - Velike Britanije, Njemačke i Švedske - pojavila se nova nezavisna Finska za koju se očekivalo da će ostati siromašno, periferno područje.

Stotinjak godina kasnije Finska je jedna od najnaprednijih svjetskih ekonomija čiji građani imaju visoki životni standard, a industrija, visokotehnološki proizvodi, u mnogim segmentima dominiraju na globalnom tržištu.

Nakon Drugog svjetskog rata došlo je do snažnog razvoja metalske industrije, što je kasnije bio temelj izvoznog uspjeha Finske. Uz to, naravno, imali su i tradicionalno jaku drvnu industriju.

Finska se danas ističe u izvozu tehnologije, ima veliki broj startupa. Osim drva i nekoliko minerala, Finska ovisi o uvozu sirovina, a zbog hladne klime, razvoj poljoprivrede ograničen je na nekoliko osnovnih proizvoda.


source: tradingeconomics.com

Finska ima, po nekima, najbolji obrazovni sustav na svijetu

Ono po čemu se Finska posebno ističe, a što je ključno za uspjeh svake zemlje - jest obrazovanje. Finski učenici redovno su među najboljima na međunarodnim testiranjima. Obrazovanje u Finskoj je obavezno i besplatno od 7 do 16 godine, a način rada u školama vrlo inovativan.

Na primjer, finski učenici uglavnom ne pišu zadaće kod kuće jer se smatra da se učenje treba odvijati u školi. Nema stalnog ocjenjivanja kao u većini školskih sustava u svijetu, već se učenici testiraju dva puta godišnje.

Nastava je vrlo fleksibilna, učenike se potiče na istraživanje, razmišljanje i shvaćanje, a ne na pamćenje informacija. Učenici koji su slabiji u određenim područjima dobivaju dodatnu pomoć u učenju.  

Finska spada i među najinovativnije zemlje svijeta. Čak tri posto zaposlenih - najviše u svijetu - radi u sektoru istraživanja i razvoja. Zahvaljujući nekadašnjem uspjehu Nokije, u Finskoj se razvio klaster visokotehnoloških kompanija.

Finsko društvo snažno podupire poduzetništvo te imaju razvijenu startup scenu. Da imaju povoljne uvjete za razvoj biznisa, svjedoči i 13. mjesto na Doing Business ljestvici Svjetske banke.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
Savjeti