analiza

Žene se drugačije odnose prema preduzetništvu od muškaraca

U sve konkurentnijoj atmosferi mnoge kompanije vrše brojna istraživanja kako bi pronašle načine da se izdvoje i istaknu. Jedna od takvih je Illuminate Ventures, s rezultatima istraživanja koji se bave analizom na koje načine muškarci i žene doživljavaju poduzetništvo.

Hrvatski

BiH za godinu smanjila nezaposlenost mladih za sedam posto?

Broj mladih nezaposlenih osoba naglo je smanjen u posljednjih godinu, pokazuju uporedni podaci Ankete o radnoj snazi BiH za ovu i prošlu godinu koje je uradila Agencija za statistiku BiH.

Ovogodišnja anekta pokazala je da je stopa nezaposlenih mladih osoba starosti 15 do 24 godine iznosila 38,8 posto i čak je manja za sedam posto u odnosu na istraživanje iz 2017. godina kada je ova stopa bila 45,8 posto.

Hrvatski

Gdje su radnici najbolje plaćeni

Reforma tržišta rada prioriteti su vlada zemalja regije Zapadnog Balkana. Prema statističkim podacima, ove zemlje zaostaju za prosjekom Europske unije. Iako radnici u Albaniji imaju najviše radnih sati u Europi, oni su na dnu evropske liste kada je u pitanju zarada.

Produktivnost rada najbolje se mjeri odnosom BDP-a i utrošenih radnih sati.

Hrvatski

BiH može profitirati iz slučaja Agrokor

Bosna i Hercegovina samo može profitirati iz navedene situacije i zbog toga treba pozdraviti bilo kakve pozitivne promjene i pokušaje restruktuiranja Agrokora, smatra ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Naime, povjerioci “Agrokora” prihvatili su nagodbu prema kojoj će najveći suvlasnici u tom hrvatskom koncernu biti dvije ruske državne banke – Sberbanka i VTB, s ukupnim udjelom većim od 46 posto.

Hrvatski

Od siromašnog dijela Rusije do jedne od najrazvijenijih zemalja

Finska je danas po mnogim kriterijima jedna od najuspješnijih zemalja svijeta. Spada među najbogatije zemlje svijeta, ima vrhunsko školstvo, vrhunsku administraciju, vrlo niske stope kriminala i korupcije, i općenito je jedno od najboljih mjesta za život.

Prije 100 godina bili su vrlo siromašni

Iz današnje perspektive zvuči gotovo nevjerojatno da je do prije stotinjak godina Finska bila vrlo siromašni dio Ruskog carstva u kojem se čak i umiralo od gladi.

Hrvatski

FIA predstavila pregled financijskog poslovanja: Rast broja kompanija, imovine i prihoda u FBiH

Finansijsko-informatička agencija FBiH - FIA danas je prezentirala pokazatelje finansijskog poslovanja, uporedne preglede podataka na nivou Federacije BiH, po kantonima i privrednim granama osnovu podataka iz Registra finansijskih izvještaja za 2017. godinu.

Hrvatski

Ovo su najprofitabilnije kompanije u BiH

Analizom izvještaja o poslovanju kompanija u BiH za 2017. godinu došli smo do zanimljivih rezultata koji pokazuju da je godina iza nas bila izuzetno uspješna za Elektroprivredu BiH i privatnu kompaniju Bingo iz Tuzle, koje su imale prihode od prodaje više od milijardu KM. Ipak, ono što je zanimljivo jeste da je među najprofitabilnijim kompanijama u državi kladionica Premier World Sport iz Čitluka.

Hrvatski