NE PAZIMO NA NOVČANICE
Milijuni maraka i dalje završavaju na smetljištu
Manager BiH 11 veljače, 2024

Centralna banka BiH uništila je lani kovanice i papirni novac vrijedan 495,87 milijuna KM, jer su bili nepodobni za optjecaj. Uništeno je 11,96 milijuna novčanica i 14.570 kovanica. 

 

Kako stanovnici BiH nisu baš pažljivi pri rukovanju novcem potvrđuje i podatak kako je godinu ranije u otpad otišlo 14,61 milijuna novčanica i 15.802 kovanice, vrijednosti 544,15 milijuna KM, a 2021. 8,67 milijuna novčanica i 18.327 kovanica.

- Količina i vrijednost uništenih novčanica i kovanica variraju po godinama, na što utječe mnogo faktora, a jedan od razloga je, između ostalog, količina zaprimljenog gotovog novca potrebnog za optjecaj od komercijalnih banaka tijekom godine - kažu iz Centralne banke prenosi Glas Srpske.

Veliku ulogu imaju i situacije poput poplava, kada bude povećan broj oštećenih novčanica, te privremeno obustavljanje uništavanja radi stanja strateških zaliha.

Iz Centralne banke BiH ranije su isticali kako su mahom uništavali pohabane novčanice koje su usljed upotrebe dotrajale, zbog čega im je znatno smanjen kvalitet papira i boja. Uglavnom je riječ o novčanicama koje su poderane i na dva ili više dijelova zalijepljene ljepilom, nedostaje im jedan ili više dijelova, iscrtane su ili oštećene masnoćom, bojom ili one koje su nagorjele, progorjele, nagrizene i slično.

 

Krivotvorine

U Centralnoj banci BiH kažu kako su lani registrirana ukupno 574 komada krivotvorenih novčanica svih valuta i apoena, 77 manje u odnosu na godinu ranije. Kada je riječ o domaćoj valuti, lani je registrirano 350 novčanica čija ukupna vrijednost iznosi 27.101 KM. Od krivotvorina ostalih valuta registrirana su 172 komada eura, 50 komada američkog dolara, te po jedan falsifikat od 1.000 franaka i 20 britanskih funti.


Manager.ba

 

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti