PROJEKTI
Hoće li Sarajevo dobiti luksuzni poslovno-stambeni kompleks?
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 18 siječnja, 2021

Prema planu, kompleks će povezivati i obuhvatiti više nezavisnih, visoko moderniziranih segmenata, koji dizajnom i funkcionalnošću čine jednu cjelinu.

 

Namjera nam je na mjestu nekadašnjeg Doma penzionera „Nedžarići“ u Sarajevu izgraditi luksuzni objekt poslovnih, komercijalnih i rezidencijalnih sadržaja u ukupnoj površini od oko 135 hiljada m2. Visina objekta je 65 metara,  katnosti 20 etaža s 5. podzemnih etaža.

Najavio je to Nermin Hubić, sarajevski biznismen koji je prošlog tjedna kazao kako je ponudu za kupovinu ove nekretnine i pripadajućeg zemljišta uputio na adresu Zavoda PIO/MIO.

Prema njegovom planu, kompleks će povezivati i obuhvatiti više nezavisnih, visoko moderniziranih segmenata, koji dizajnom i funkcionalnošću čine jednu cjelinu.

Urban Shopping Mall

Shopping zona obuhvata površinu od oko 45.000 m2. Kao primarna shopping destinacija u Sarajevu i šire. Na tržište BiH dovest ćemo najtraženije i luksuzne svjetske brendove. S puno inovativnosti, kao na primjer, na zahtjev kupaca, Shopping Adviser Team, pobrinut će se za kreiranje ponude koja bliže odgovara specifičnim potrebama za proizvodima i uslugama pojedinaca. Inovativnost predstavlja i usluga dostave artikala na kućnu adresu, kojom se omogućava potencijalnom kupcu da proba odjeću i druge artikle u privatnosti svog doma, zadrži ono što želi da kupi, a ostalo vraća osoblje Shopping Adviser Teama. Na raspolaganju će biti i stilistički studio s make over uslugom, opremljen naprednom aplikacijom koja omogućava 3D prikaz figure kupca u različitim bojama i tipovima artikala, bez potrebe da proba i da se vidi u ogledalu, najavljuje Hubić.

Smart Hipermarket pored tradicionalnog načina kupovine, će biti zasnovan i na tehnologiji automatskih blagajni, koja podrazumijeva da kupci samostalno očitaju kodove svih proizvoda koje su odabrali i samostalno plaćaju karticom ili kešom na automatima za naplatu, koji vraća kusur. Novi stil života postaje SMART UP YOUR LIFE.

Hotel s 5 zvjezdica – Lux Destination

Hotel globalnog hotelskog lanca s prestižnih 5 zvjezdica, s preko tisuću hotela na najekskluzivnijim svjetskim destinacijama će biti smješten na površini od 25.000 m2.

Hotel će imati 220 luksuznih soba, sa zadivljujućim enterijerom i mnogo prirodne svjetlosti, te će osigurati potpunu privatnost i VIP tretman za sve goste. Glavnu specifičnost hotela čine „kraljevski apartmani“ s popratnim prostorijama za pomoćno osoblje poput službe protokola, privatnog osiguranja ili posluge. Raskošna balska dvorana  biće glavno odredište za prestižne društvene događaje, a konferencijska sala s kompletnom tehničkom opremom biće mjesto za razvoj novih ideja, izradu planova i postizanje uspjeha. Za uspješnu organizaciju događaja, bilo da se radi o korporativnim, društvenim ili kulturno-umjetničkim, na raspolaganju će biti profesionalni Event Management Team.

Healthy Mind, Body & Soul Club  obuhvata spa i wellness centar sa širokom ponudom masaža i tretmana za lice i tijelo, fitness studio i teretanu s najkvalitetnijom opremom za vježbanje – bodybuilding i kardio program, bazen, kao i restoran zdrave hrane. Specijalno dizajnirano za relaksiranje, obnovu energije i selfcare. Uz angažman vrhunskih fizioterapeuta, gostima će biti na raspolaganju fitnes instruktor, a za savjete o ishrani u restoranu zdrave hrane bit će posebno angažiran specijalista za ishranu.

U stilu suptilne elegancije s pet zvjezdica, restoran s romantičnim enterijerom, autentičnim jelovnikom i profesionalnim osobljem, upotpunit će ponudu hotela.  

Luksuzni poslovni apartmani – Max Category

Ponudit ćemo netipičan, pažljivo dizajniran, moderni dom, suvremenih karakteristika u kojem će biti ugrađeni najkvalitetniji materijali, kaže Hubić.

Luksuzni poslovni apartmani A klase,  kompletno  opremljeni i spremni za useljenje, čine Kompleks jedinstvenim u BiH i potpuno izdvojenim od konkurencije.  

Ovaj tip smještaja omogućava veći stupanj privatnosti i nezavisnosti od hotelskog smještaja, te je idealan za ljude koji borave u našem gradu na poslovnom ili profesionalnom angažmanu. Apartmane ćemo ponuditi u zakup na duži vremenski period,  a za potpuno zadovoljstvo klijenata, a ponudit ćemo paket dodatnih usluga – dostava namirnica, usluge čišćenja, korištenje bazena i fitness centra i WiFI. Prednost svakako čini i Free Social Tour  dobrodošlica i upoznavanje s društvenim tokovima grada.

Office prostor – Max Business

Poslovni dio kompleksa namijenjen je za office prostore, ukupne površine od 10.000 m2.

Zakup kancelarijskog prostora ponudit će klijentima mogućnost da prilagode veličinu prostora svojim potrebama, zahtjevima i prirodi svog posla – open office space, kao i prostorije sa zasebnim kancelarijama, te će imat raspoloživ sistemom za simulaciju dnevne svjetlosti, kao i zalaska sunca. Veći office prostori raspolažu zajedničkim prostorijama za relaksaciju. Jedna od specifičnosti je i Coworking kuhinja za zaposlene s domaćom hranom. Prednost  office prostora sigurno čini i mogućnost korištenja konferencijske sale pogodne za edukacije, kao centar biznis razvoja. Poslovni prostori će biti opremljeni u skladu s najvišim standardima, a prednosti su i office prostor na „poznatoj adresi“, kao i koncept – sve na jednom mjestu.

Luksuzni stanovi –  Home Luxury

Površina od oko 37.000 m2, rezervirana je za luksuzne stanove A klase, namijenjene isključivo za prodaju. Objekt će biti  projektiran fleksibilno, a struktura, broj i veličina stanova su promjenljivi, i prilagođavaju se tržištu i njegovim potrebama. 

Stanovi se odlikuju veoma elegantnim konstruktivnim rješenjima, visokom energetskom efikasnošću, najluksuznijim nivoom obrade i dizajnerskim uređenjem.

Svaki kupac stana će dobiti komplet enterijerom opremljen stan. Na zahtjev klijenta stan se može i dodatno opremiti i opremanje prilagoditi željama kupca.

Primjenjivat će se UPS (Uninterrupted Power System) za zaštitu od prekida struje koji se primjenjuje kao svjetski standard u izgradnji luksuznih domova, kao i sistem kućne automatike koji omogućava elektronsku kontrolu svake radnje vezane za elektricitet. Ovaj sistem je praktičan i jednostavan za korištenje. Potpuno se prilagođava individualnim potrebama pojedinaca, te se može primjenjivati u različitim nivoima – od najjednostavnijeg koji nudi kontrolu roletni i rasvjete, do puno konfiguracije po želji i individualnim potrebama korisnika.

Parking Safe Spot

S 1650. parking mjesta na četiri podzemne etaže, podijeljene između stambenog, poslovnog, komercijalnog i hotelskog dijela, u objektu je projektiran „Garage Management System“ s naprednim softverskim rješenjima, koji omogućava jednostavno nalaženje slobodnog parking mjesta, rezervaciju parkinga, kao i upravljanje različitim potrebama za parkingom u toku dana. Primjenom ovog tehnološkog rješenja, olakšava se nesmetano odvijanje svakodnevnog života, te omogućava maksimalna efikasnost u korištenju vremena.

Nosilac kompletnog projekta, mr.Nermin Hubić, ističe da ovim projektom razvija kreativne ideje i prakticira specifične moduse poslovnog umrežavanja, društvene odgovornosti i zaštite i bezvrijednosti po uzoru na najeminentnije svjetske kompanije.

„Way of networking podrazumijeva poslovnu suradnju prema najvećim principima poslovne etike. Ovo je izuzetno ozbiljan projekt, te je u ovoj fazi, cilj prije svega kupiti u zakonskim okvirima lokaciju, okupiti iskusne kompanije, vodeće po uspjehu u svojoj branši, koje će profesionalnim angažmanom doprinijeti uspješnoj realizaciji ovog projekta i svoje znanje i iskustvo udružiti s nama u kreiranju novog  gradskog centra i razvoju novog stila života – way of life“, ističe Hubić.

Way of responsibility podrazumijeva brigu o zaštiti okoliša i kontroliranom iskorištavanju prirodnih resursa. Kao društveno odgovorna kompanija, pratimo pozitivan primjer vodećih svjetskih kompanija, te će se prilikom projektiranja Kompleksa ispoštovati  direktiva EU o energetskoj efikasnosti, upotrebom obnovljivih izvora energije.

Krovovi objekta će biti ozelenjeni i prohodni, a krov shopping mall-a će biti pretvoren u zelenu oazu, s pratećim sadržajima, najavljuje Hubić.

Lična sigurnost i sigurnost posjetilaca je prioritet, te će  Centar imati više suvremenih sistema tehničke zaštite, što će Centar way of safety čini jedinstvenim u BiH.

Hubić ističe da je ovo najveći projekt u BiH do sada ovog tipa.

Značaj ovog projekta ogleda se u tome što Sarajevo dobiva novi gradski centar – objekt profinjene i moderne arhitekture, po najvišim standardima gradnje, koji će svojim izgledom i funkcijom obogatiti naš grad po uzoru na vodeće svjetske metropole i uljepšati i olakšati odvijanje svakodnevnog, porodičnog i poslovnog života modernog čovjeka u Bosni i Hercegovini. Dugo smo ispitivali tržište i proučavali što su to glavni nedostaci i prepreke ka potpunom zadovoljstvu klijenata, u svakom segmentu zasebno. U skladu s rezultatima istraživanja, primjenom novih tehnoloških rješenja, izgradit ćemo  stambeno poslovni Kompleks koji premašuje prepreke i nudi budućnost u sadašnjem vremenu, kaže Hubić.

Navodi kako se trenutno završavaju administrativno, pravne – formalne radnje za kupovinu te da ne očekuje nikakve probleme, s obzirom na to da je spreman ispoštivati sve uvjete vlade FBiH i PIO Fonda bilo da su proceduralno pravne radnje u pitanju, traženi iznos odmah isplatiti ili dati garanciju Banke za uredno plaćanje na cjelokupan iznos.

Zatim ćemo krenuti u dobivanje potrebnih odobrenja i dozvola za gradnju. S građevinskim radovima, planirano je započeti u toku tekuće godine s rušenjem postojećeg objekta i dovođenje lokacije u fazu početka gradnje, a aktivno građenje sredinom iduće godine nakon dobivanja dozvola,  dok je realizacija projekta planirana za tri i pol godine , kaže Hubić.

Financije za izgradnju Kompleksa  su osigurane uz podršku internacionalnih financijsko-investicijskih institucija, s čime će javnost svakako biti blagovremeno upoznata, najavljuje Hubić navodeći da vrijednost projekta iznosi oko 175 milijuna KM.

Nermin Hubić, dalje govoreći o poslovnim planovima, navodi da su usmjereni na unapređenju i proširenju svog poslovanja, učvršćenju postojećih i sklapanju novih partnerstava, razvoju novih ideja i postavljanju i ostvarenju novih poslovnih ciljeva.

U skladu s tim,  prepoznat ćemo značaj sigurno još nekih  projekta, te ćemo fokus usmjeriti na učešće u izgradnji još nekih projekta u Sarajevu i BiH. Poduzimamo korake ka sklapanju novog internacionalnog financijskog  partnerstva za nove projekte, te pozivamo sve u BiH da nam se jave ako imaju lokacije ili objekte koje bi prodali, a koji bi nama odgovarali, zaključuje Hubić.

Tagovi:
Povezani članci

1