STUDENTICA TURIZMA SELMA DEMIROVIĆ
Hercegovka vlastitim primjerom poziva mlade na selo
Manager BiH 13 veljače, 2024
Izvor fotografije:
avaz.ba

Cilj inicijative povratka mladih u ruralna područja je motiviranje mladih ostati u zemlji i pokrenuti neki vlastiti biznis. Mladi su ključni igrači u izgradnji mostova između prošlosti i budućnosti, a Selma je spremna predvoditi taj put. 

 

Selma Demirović, studentica turizma u Mostaru, osnovala je pokret kojemu je cilj potaći mlade na povratak na selo te na taj način stvoriti most između urbanog i ruralnog života. Njen angažman, kako je istakla za Avaz, usmjeren je prema revitalizaciji sela i poticanju mladih na povratak u ruralna područja.


Ojačati gospodarstvo

- Selo vidim ne samo kao dio prošlosti već i kao ključnu kariku u izgradnji održive budućnosti. Moja inicijativa povratka mladih na selo ima cilj motivirati mlade prije svega ostati u ovoj državi, smanjiti odlazak u inozemstvo, pokrenuti neki vlastiti biznis kako bi se smanjila nezaposlenost. Time bismo, također, ojačali naše gospodarstvo te smanjili uvoz kemijski tretiranih proizvoda - kazala je Demirović.

Naglasak je, dodala je, na poticanju mladih na zdraviji način življenja u svakom aspektu te kako život na selu ima iste mogućnosti kao život u gradu, čak i veće dobrobiti.

- Ideja potječe od mog obiteljskog biznisa, gdje od djetinjstva pravim eko-proizvode od voća te sam veliki ljubitelj prirode, planinar i ronilac i želim osvijestiti građane o važnosti očuvanja prirode i okoliša - ističe Selma.

Ovo je vrijeme kada se ruralna područja suočavaju s izazovima depopulacije i gubitka tradicije, a mladi to mogu spriječiti kaže i podsjeća kako selo nudi brojne mogućnosti, a jedna od njih je i razvoj turizma.


Potencijali sela u Bosni i Hercegovini

- Moji planovi za budućnost su razvoj seoskog turizma, što me i inspiriralo upisati studij turizma. Naša zemlja ima nevjerovatne mogućnosti za razvoj tog vida turizma, ali su nedovoljno iskorištene. Želim da maksimalno iskoristiti i promovirati na najbolji mogući način potencijale koje naša država ima za razvoj seoskog turizma - ističe Selma.

Sela, dodaje, često kriju nevjerojatne priče, tradicije i prirodne ljepote koje treba dijeliti s posjetiocima. Kroz autentična iskustva seoskog turizma turisti imaju priliku učiti o tradicijama, uživati u lokalnoj kuhinji i doprinositi ekonomiji i razvoju sela.


Pozitivne promjene

Selma ne samo kako sanja o boljoj budućnosti nego hrabro poziva mlade pridružiti se njenom pokretu. Ona vidi mlade i kao buduće stanovnike sela i kao kreatore pozitivnih promjena koje će oblikovati zajednicu. Selma je primjer kako snovi i strast mogu postati pokretači stvarnih promjena. Njeno zalaganje za promociju eko-proizvodnje, očuvanje ruralnih vrijednosti, samoodrživ razvoj i razvoj seoskog turizma postavljaju temelje za inspiraciju i akciju.

Prema njenim riječima, mladi su ključni igrači u izgradnji mostova između prošlosti i budućnosti, a Selma je spremna predvoditi taj put.

 

Dnevni avaz | manager.ba

Video
RASIM MEMAGIĆ, ALMA RAS D.O.O.
Brend iz Olova koji je krenuo u svijet
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Iskustvo pacijentice - Revizijsko operativno liječenje kralježnice
IVANA MIŠKOVIĆ
Ne znam što bi bilo gore - da nam poklone status ili da idemo sporo prema EU
Savjeti