KADROVIRANJE
Što morate imati na umu kada birate menadžera
Manager Svijet 14 studenog, 2023

Svaka tvrtka treba menadžere i treba odvojiti vrijeme za odabir pravog kandidata.  

 

Kada birate budućeg menadžera na bilo kojoj razini vaše tvrtke, uzmite u obzir:


Vaš najbolji djelatnik možda nije vaš vrhunski menadžer!

Promicanjem najboljeg prodajnog djelatnika, možda ćete dobiti lošeg menadžera i izgubiti najboljeg radnika. To je uobičajena praksa u poslovanju. Samo zato što je netko uspio u jednom aspektu, ne znači kako ima kvalitete odličnog menadžera.

Netko sposoban upravljati drugima trebao bi biti udoban u vođenju, komunikaciji, biti sposoban ostati nepristran i sposoban suočiti se s teškim situacijama. Radnik može biti učinkovit, vrijedan i timski igrač, ali ipak ne mora pokazivati najbolje kvalitete za upravljanje. Razmislite o tome da svog najboljeg agenta, inženjera, dizajnera ili drugog ključnog zaposlenika zadržite tamo gdje jesu i pronađete nekoga s potencijalom u tim područjima. Ako spomenuti vrhunski radnik želi prijeći u ovu ulogu, budite spremni odvojiti vrijeme i novac da mu osigurate trening.


Jesu li prije upravljali?

Svaki menadžer mora imati prvi put. I kao i svaka vještina, menadžerstvo zahtijeva godine iskustva kako bi se dosegla stručnost. Ako za upravljanje angažirate nekoga tko to prije nije radio, vjerojatno će imati puno nedostataka. Naravno, osoba koja je menadžer prvi put može biti uspješna, ali šanse mu nisu naklonjene.

Ako novi menadžer dobije smjernice, to je vjerojatno od prethodnog menadžera, što produžava ciklus lošeg upravljanja. Ako se pozicija dodijeli zaposleniku s prethodnim menadžerskim iskustvom, tvrtka će zadržati svoje najbolje rezultate i dobiti nekoga za koga je vjerojatnije kako će učinkovito upravljati.


Hoće li upravljati bivšim kolegama?

Ako je osoba koju želite postaviti za voditelja trenutno dio tima kojim će upravljati, to može stvoriti problem u novoj ulozi. Odnos koji su uspostavili sa svojim kolegama bit će promijenjen jer sada upravljaju ljudima kojima su se prije povjeravali.

Jedna opcija u ovom slučaju je uputiti menadžera koji odlazi s pozicije, ako ta osoba napreduje, da razgovara s izravnim podređenima o novom mogućem menadžeru koji je bio njihov kolega. Razgovarajte o njihovim osjećajima i vidite koje brige imaju, ako ih uopće imaju. Možete odlučiti premjestiti budućeg menadžera u drugi tim, gdje se mogu maknuti od kolega. A zatim zaposliti drugu osobu da upravlja tim timom. Ili možete odlučiti olakšati im ulogu poduzimajući potrebne mjere opreza.


Koje ste im obuke spremni ponuditi?

Bez obzira zapošljavate li osobu koja je na poziciji menadžera prvi put ili nekoga tko je došao sa slične pozicije, nužno ih je obučiti. Jeste li voljni osigurati trenera koji će ih voditi? Možda niste planirali dodatnu potrošnju, ali to će vam dugoročno uštedjeti novac.


Menadžeri su poput ljepila u svakoj organizaciji, pa njihov učinak uvelike utječe na kulturu poduzeća. Nakon što zaposlite nekoga za koga smatrate kako odgovara kvalitetama potrebnim za upravljanje timom, odvojite dodatno vrijeme da razgovarate i ostanite uključeni u njihov proces. Možda su pokupili loše navike zbog nedostatka obuke ili netočnog usmjeravanja. Ako ste proaktivni u podučavanju i praćenju njihove tranzicije, veća je vjerojatnost da će rasti i da će uspjeti.

 

Izvor: 4 Things to Keep in Mind When Choosing a Manager, Inc.com
Prijevod i prilagodba: Financa.ba
Obrada: Manager.ba

 

Video
STIPE KRIŠTO, B KRUG
Birao je: Njemačka ili Livno
DR. GORAN ĐUZEL, POLIKLINIKA VITALIS
Javni zdravstveni sustav mora biti zdrav
JOSIP MARTINOVIĆ
Hercegovačka vina imaju dobru cijenu, vrijeme je za sljedeću razinu