uvoz

Kapo: Trebamo se okrenuti domaćim sirovinama, a mi uvozimo 30 tona koprive i zove

U prošloj godini naša zemlja je samo iz Srbije uvozila suhu koprivu i zovu, koje na našem području ima u dovoljnim količinama. Uvezeno je oko 30 tona.  Za ove sirovine moguć je i otkup gdje se suha zova otkupljuje po cijeni od osam eura a kopriva tri eura.

 

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata raznim prirodnim bogatstvima. Među njih spada bilje i ljekovito bilje, koje kao i ostalo uvozimo u velikim količinama, kako iz zemalja regije tako i svijeta.

Samo u prošloj godini BiH je uvezla oko 30 tona suhe zove i desetak tona koprive.

Hrvatski

Voda vodeći uvozni i izvozni proizvod

U prostorijama Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine je održana I sjednica Odbora Grupacije proizvođača bezalkoholnih pića i voda VTK BiH.

Sjednici su nazočili članovi Odbora Grupacije, respektabilne kompanije iz BiH, čija je osnovna djelatnost proizvodnja bezalkoholnih pića i vode.

Na sjednici je predstavljena analiza vanjskotrgovinske razmjene bezalkoholnih pića i voda za period od osam mjeseci 2017/18. godine.

Hrvatski

Zašto dalmatinski pršut dolazi iz Mađarske?

Hrvatska ima 31 proizvod zaštićen na razini EU-a oznakama zemljopisnog podrijetla i izvornosti.

Od deset mesnih proizvoda, zaštićena su čak četiri pršuta: krčki, dalmatinski, istarski i drniški.

Samo proizvođači koji udovoljavaju propisanim uvjetima proizvodnje za pojedinu vrstu pršuta mogu koristiti zaštićene oznake.

Izgleda sjajno, u samom smo europskom vrhu po ovom pitanju, ali zapravo, lijepi podatak o čuvanju kulturne baštine, a pršut to doista jest, krije još jedan naš apsurd.

Hrvatski

Izvoz u prvih 7 mjeseci veći za 11,8 posto u odnosu na isti period 2017.

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u sedam mjeseci ove godine iznosio je šest milijardi i 911 milijuna KM, što je za 11,8 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Istovremeno je uvoz iznosio 11 milijardi i 95 milijuna KM, što je više za 9,1 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 62,3 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio četiri milijarde i 184 milijuna KM.

Hrvatski

Luksuz samo za šačicu odabranih u BiH

Uvoz prirodnih ili kultiviranih bisera u prvih šest mjeseci ove godine je porastao, pa su tako uvezeni biseri u vrijednosti 6.911,32 KM, dok ih je u istom periodu prošle godine uvezeno u vrijednosti svega 358,84 KM, potvrđeno je u Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO), ali kako se ipak radi o manjim vrijednostima, i to je dokaz da većini bh. građana luksuz nije dostupan.

Hrvatski

Odluka o nižim carinama donijela odlične rezultate

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je danas da je odluka o suspenziji – smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba donijela odlične rezultate koji pokazuju da su bh. kompanije zabilježile povećanje izvoza, upošljavanje radnika i nova ulaganja u postrojenja i opremu.

Hrvatski

Firme iz regiona godišnje izgube 26 miliona sati na granici

Čekajući na graničnim prelazima, kompanije iz regije godišnje izgube 26 miliona sati, zbog neusklađenih certifikata među ekonomijama na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku ministara ekonomije zemalja učesnica Berlinskog procesa u Beču, srpski ministar finansija Siniša Mali rekao je da je cilj Srbije da se takve barijere smanje i uklone, kako bi cijeli region “radio kao jedan”.

Hrvatski

Izvozno orijentirane kompanije šansa za BiH

Uspješne priče u sektoru mašinske obrade metala donose dobre vijesti za brojne lokalne zajednice širom Bosne i Hercegovine zbog stalne potrage za radnom snagom u ovom sektoru, otvaranja novih kompanija te osiguranog izvoza proizvoda.

Direktorica kompanije BMT Engineering Alma Čustović pojasnila je da klijenti urade crtež i na osnovu toga ova kompanija, koju su osnovali Hermin Tenić i Sakib Mašić poduzetnici iz bh. dijaspore u Švedskoj, pravi proizvode od svih konstrukcionih čelika koji se najčešće koriste za automate.

Hrvatski

U prvih pet mjeseci 2018. izvoz porastao za 10,9 posto

U razdoblju između januara i maja 2018. godine izvoz Bosne i Hercegovine je iznosio četiri milijarde 779 miliona KM, što je za 10,9 posto više nego u istom razdoblju 2017. godine.

S druge strane uvoz je iznosio sedam milijardi 671 milion KM, što je za 9,6 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Vanjskotrgovinski robni deficit iznosio je dvije milijarde 892 miliona KM.

Hrvatski